חבר הבריז לכם? במקום לחשוב מיד שהוא מזלזל בכם, נסו להניח שעובר עליו יום זוועה. קולגה מדבר אליכם בצורה גועלית? במקום לצייר בעייני רוחכם את הרגע בו נופל עליו פסנתר, נסו להיזכר בפעם ההיא שראיתם אותו עם הילדים שלו. אולי חרא קולגה, אבל אבא עדין ומקסים.
"דע, כי צריך לדון את כל אדם לכף זכות, ואפילו מי שהוא רשע גמור, צריך לחפש ולמצוא בו איזה מעט טוב, שבאותו המעט אינו רשע". במשפט הקצר הזה, שפותח את התורה הכי מפורסמת של רבי נחמן (תורה רפ"ב), מונחת אחת ההמלצות הטובות ביותר שתוכלו אי פעם לקבל. למעשה, יותר מאשר טיפ נקודתי מדובר בתפיסת עולם: נסו תמיד למצוא את הטוב בכל אדם ובכל מצב.
ההמלצה של רבי נחמן מאפשרת לנו לנשום לרווחה. לא להרגיש מותקפים כל הזמן, לכבד כל אדם, להשתחרר קצת מתחושת הדופקים אותי הישראלית ומהמחשבה שכולם מסביבנו מניאקים. ולא, השיטה לא מבקשת שתעצמו עיניים מול עוולות, אלא בסך הכל שתסתכלו קצת יותר לעומק.
"ועל ידי זה שמוצא בו מעט טוב, ודן אותו לכף זכות, על ידי זה מעלה אותו באמת לכף זכות, ויוכל להשיבו בתשובה". במשפט הזה, מספק ר' נחמן חידוש נוסף - הכוח נמצא בידכם. מחשבה בוראת מציאות קיימת. גם אם אדם באמת עשה רע, נסו לחפש בו נקודה טובה, אחת, קטנה, בגודל חוד של עיפרון - וכך תהפכו אותו, בין אם על ידי תכסיס פסיכולוגי או באופן מיסטי כלשהו, לאדם טוב יותר.