"אנחנו לא הולכים נגד הדת, אלא בעד הליברליזם" - כך מסביר יו"ר עמותת "מנוחה נכונה", שלום נוי, את פתיחתו של בית הקברות הציבורי הראשון והיחיד במרכז הארץ שמציע קבורה אזרחית מלאה במימון של הביטוח הלאומי, "יש גם דרכי קבורה אחרות בעולם, ורצונו של אדם - כבודו".
קבורה אזרחית, למעשה, היא קבורה ללא התערבות הממסד הדתי, כלומר בטקס חילוני למהדרין - בלי קדיש, "אל מלא רחמים" ושאר תפילות. כל מי שרצה להיקבר שלא על פי חוקי היהדות עד כה, נאלץ לעשות את זה בבתי עלמין של קיבוצים שונים ובארץ ושילם על זה הרבה מאוד כסף. ובכן, בית הקברות החדש, שנמצא בשכנות לבית העלמין העירוני דתי של כפר סבא, מציע לכל מי שרק רוצה לבחור בעצמו איך לקבור את יקיריו, לעשות זאת לפי האמונה האינדבידואלית שלו.
כך למשל, "מנוחה נכונה" הוא בית העלמין הראשון שמתיר קבורה זוגית (אחד ליד השני או אחד מעל השני) לפי בחירתם של בני המשפחה, וקיימת גם אופציה לטקס קבורה עם סממנים יהודים קלאסיים, כמו גם כאלה השונים מהמתכונת הקבועה. בית העלמין מציע גם אפשרות לקבורה בארון או במשטח דשא עם כרית ראש במקום מצבה מלאה, על פי השיטה האמריקאית. את הטקס אפשר ללוות בתזמורת או כל כלי נגינה אחר, ויש גם אפשרות לא לקיימו כלל, כמובן.
"מנוחה נכונה" פונה בעיקר לשני סוגים של אנשים, אומר נוי. האחד - ישראלים יהודים שמעוניניים בקבורה חילונית ויהודים שרוצים קבורה יהודית אבל בארון. החלק השני הם אנשים לא יהודים, כאלה שמטילים ספק בדת או זוגות מעורבים (יהודים ולא יהודים) שרוצים להיקבר זה לצד זו - "בגדול, אנחנו מהווים אלטרנטיבה לאלה שחברה קדישא לא מוכנים לקבור באופן חד וחלק".
קבורה זה עניין של בחירה
שאילת השאלות היא, כמובן, איך יגיב הממסד הדתי לאלטרנטיבה שצצה לו פתאום. נוי ממש לא מודאג: "אין הרבה חרדים בכפר סבא" הוא אומר. "כשהבאנו את הפרוייקט לאישור במועצת העיר למשל, נכחו בחדר שני חרדים. אחד יצא החוצה ולא השתתף בהצבעה והשני הצביע נגד, אבל אם תשאל אותו היום למה - הוא לא יידע להסביר".
מעבר לכך, חברת "מנוחה נכונה" כלל לא צופה התנגדות חרדית פעילה בעקבות פתיחת בית הקברות, עליו היא עובדת כבר קרוב לעשר שנים. "אנחנו מציעים שירות לתושבים כחלק מהיותנו עמותה ללא כוונת רווח", מבהיר שלום נוי, "אנחנו לא מהווים עליהם איום וגם לא תחרות, אין לנו שום דבר נגדם. הם אפילו קידשו לנו את החלקה - חברה קדישא של כפר סבא שלחו צוות של מניין אנשים וביצענו את הטקס כדי שהחלקה שלנו תהיה מקודשת גם לקבורה יהודית"
נכון לעכשיו, תושבי כפר סבא לבדם רשאים להיקבר במקום ללא תשלום, בעוד שאר המבקשים יכולים לשלם מחיר שמירת חלקת קבורה, שעולה פחות ממחצית עלות הקבורה בקיבוצים, אגב. במקביל עובדת העמותה על לפתוח בתי קברות נוספים גם בהוד השרון, בפתח תקווה, בהרצליה וברעננה.
למה מוחים חילונים בירושלים על בתי כנסת וישיבות לא חוקיות שקמים מתחת לאפם?
דעה: שר המשפטים מנסה לחפף את הליכי הגיור. זה רק יפלג אותנו עוד יותר