אסף קליגר, צלם הג'רוזלם פוסט, בסך הכל רצה לצלם את הביוב זורם לים למטרת פרויקט מטעם "בצלאל". הגורל רצה אחרת, ומאותו רגע בו קליגר הניח את החצובה בחוף ירושלים הוא יצא למסע שבסופו מצא ביב של שופכין אמיתי, כזה שזורם בו דם.
חמישה אנשים שחומי עור בהו בו בזמן שניסה לסדר את המצלמה בחולות הים. מכאן החלה שיחה שבמהלכה התברר לקליגר שמדובר בפליטים סודנים מדרפור, שהגיעו לארץ שלושה ימים קודם לכן דרך מצרים. לאחר היכרות קצרה הסכימו החמישה לשמש כדוגמנים עבור הצלם והצטלמו לסט תמונות קצר.
שבוע לאחר אותו מפגש הגיע קליגר ל"ביתם" של הפליטים באזור התחנה המרכזית בתל אביב, ורק אז הבין את גודל הטרגדיה. "בתור דור שלישי לשואה לא יכולתי להתעלם מההשוואה", מספר קליגר, "ראיתי מעל 15 פליטים שגרים באותו חדר בגודל של שלושה מטרים רבועיים".
החל מאותו יום בתחילת 2008, קליגר החל להגיע באופן קבוע אל ביתם של הפליטים עם מכוניות עמוסות בתרומות ממשפחה וחברים. "הבנתי שאני חייב לעשות משהו", הוא מסביר, "ידעתי שצילום ואמנות הם לא צו השעה אלא עזרה לזולת". במהלך אותם ביקורים למד הצלם על מצבם של הפליטים בארץ והחל בשורה של פעילויות חברתיות ואמנותיות למענם.
כחלק מפעילות תחת השם "פעילים למען פליטים" העלה קליגר, סטודנט שנה ד', את האופציה לערוך תערוכה בבצלאל בנושא פליטי דרפור. הרעיון צבר תאוצה ועם הזמן הפך לאירוע קבוצתי בו משתתפים פליטים מהארץ ומסודן, סטודנטים לאמנות כמו גם צלמי עיתונות בכירים.
מעבר לפן האמנותי, חשוב למארגנים להעביר לציבור את המחדל הבירוקרטי במסגרתו מגורשים מהארץ אנשים שלא הגיעו לכאן כדי לחפש עבודה, אלא ברחו מאנשים שמבקשים לרצוח אותם. נכון להיום נמצאים בארץ כ-700 אפריקאים בכלא קציעות שממתינים לגירוש, ועוד מאות פליטים שחיים בתל אביב וברחובות תחת הרדאר של משטרת ההגירה.
"מדינת ישראל לא מכבדת את אמנת ג'נבה", מסכם קליגר, "ישראל מגרשת את הפליטים למצרים ללא שום בדיקה ומציבה אותם בסכנת מוות. ישראל חייבת לתת לפליטים האפריקאים את הזכויות הבסיסיות שמגיעות לפליט מדיני – עבודה, השכלה, טיפול רפואי וחופש תנועה".
בתערוכה יוצגו צילומים מישראל ומאפריקה, קטעי וידאו בבימוי פליטים שחיים בארץ, עבודות סאונד וציורים. בין השאר תרמו מעבודותיהם אילן ספירא מ"ידיעות אחרונות", אדי גרלד מסוכנות "לייף" וזוכה תחרות ה-"world press photo", יונתן ויצמן. היא תוצג במחלקה לצילום בבצלאל החל מיום שלישי, ה-24/3, ותהיה פתוחה לציבור במשך שבועיים בין השעות 9:00-20:00.
כל המעוניין להתנדב למען פליטי דרפור יכול לפנות במייל ל-eli7mili@gmail.com
מחקר חדש קובע: מחשבות על אמונה נמצאות באותו מקום במוח כמו מחשבות על סלבס