כשבנו של אדיר רענן חזר מבית הספר וביקש מאביו לכתוב בפנקס מעשים טובים שיבנו את בית המקדש, הוא לא תאר לעצמו שאביו יחליט לבנות את בית המקדש בעצמו. נכון, לא מדובר על בית המקדש השלישי וכנראה שגם לא נעלה אליו לרגל בחג סוכות הקרוב, אך מדובר במשחק קופסא ראשון וייחודי לבניית בית המקדש, שמנסה להיות הדבר החם הבא בקרב הנוער.

דגם של בית המקדש (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
יוצרו רק מאה דגמים שמשווקים לבתי ספר במחיר של 400 שקלים | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי

עידוד למעשים טובים

אדיר רענן, מקים מיזם "חינוך לערכים", פנה אל חברות צעצועים רבות על מנת להקים את בית המקדש. אחרי שחברת לגו ופליימוביל דחו את הצעתו הייתה זו חברת "מודלר" שנענתה להצעה ויצרה משחק קופסא ובו דגם הרכבה ענק של בית המקדש. "בהתחלה ניסינו לבנות דגם מחלקים שהיו קיימים בחברה, אך מהר מאוד הבנו שלבית המקדש נצרכים חלקים מיוחדים", מספר רענן, "מודלר באו לקראתי ויצקו חלקי פלסטיק במיוחד לבית המקדש שלנו".

רענן מספר כי לאחר יצירת שיתוף הפעולה עם החברה עלתה השאלה איזה בית מקדש זה יהיה - השני או השלישי שיבנה בעתיד. אל ההתייעצות זומן הרב מנחם מקובר ממכון המקדש, שקבע כי המחלוקות הרבות סביב דמותו של בית המקדש השלישי מחייבות הסכמה סביב בנייתו של בית המקדש השני. לא ברור מה תהיה עלותו של בית מקדש אמיתי, אך אם להתחשב בעלותו של זה המיניאטורי הרי שמדובר בעלות לא מעטה - עלות הפיתוח של דגם בית המקדש השני עומד על כ-50 אלף שקלים, לא כולל יצירת החלקים עצמם.

"עלותו הגבוהה של הפיתוח לא הרתיעה אותי בהגשמת החלום", אומר רענן. "המטרה שלנו היא לשווק את הדגם לבתי ספר וכך על כל מעשה טוב שהתלמיד יעשה הוא יקבל חלק מבית המקדש. בסוף השנה יביאו התלמידים את החלקים ומעשיהם הטובים ויבנו את בית המקדש. המטרה ליצור יותר מוטיבציה לערבות הדדית ומעשים טובים בתקווה כי בעזרתם יבנה לא רק בית המקדש שלנו, אלא גם בית המקדש האמיתי“.

בשלב ראשוני יצרו "חינוך לערכים" רק מאה דגמים שיצאו מן המפעל לפני חודש. בשלב זה הם אומרים כי אין להם שאיפות מסחריות והם זוכים לרווח קטן מהייצור של הדגם בגודל 50 על 80 ס"מ שנמכר בכ-400 ש"ח, בעיקר לבתי ספר. השלב הבא, הם מגלים, הוא יצירת דגם של המשכן אותו יבנו תלמידים במקביל ללמידתם בשיעורי תורה. אז נכון שעדיין לא מדובר בבית המקדש השלישי שבירושלים, אך אין ספק כי מדובר בצעד קטן אל העתיד.

>> הכתבה התפרסמה באתר כיפה

>> איך נראה יום כיפור בימי בית המקדש?

סוכות ושמחת תורה: זמני כניסת ויציאת החג