יד מחזיקה עט מול פנקס לבן חלק (צילום: stock_xchng)
סגור - ב-2009 אני חייב להכניס קצת צבע לחיים | צילום: stock_xchng

יש מנהג ידוע בקרב הלועזים חוגגי הסילבסטר - רגע לפני שמתחילה השנה החדשה, יושבים הם עם עצמם ומחליטים להחליט החלטות. לא סתם החלטות - רזולושנ'ס, הם קוראים לזה. דברים שצריך לשנות, לשפר, לבצע ולעשות במהלך השנה הבאה, בין אם זה להתנהג ביתר אסרטיביות, להירשם לחדר כושר או סתם להיות יותר נחמדים לסבתא.
אם המנהג הזה נשמע לכם טוב ובא לכם לאמץ אותו, עם או בלי קשר ל-2009, יש לנו בשבילכם חמישה טיפים להחלטות נבונות. גם אם תבחרו להתמקד רק באחת מהם, היא עשויה להפוך את השנה החדשה לטובה ומאושרת יותר עבורכם מזו הקודמת:

1. השקיעו בקשרים וביחסים בחייכם
חד משמעית - קשר משמעותי וחיובי הוא הגורם מספר אחת לאושר מתמשך ותחושת סיפוק. אז אם אתם בקשר והזוגיות שלכם התעייפה, התאמצו לרענן אותה, זה שווה את המאמץ. אם אתם מעוניינים בקשר אבל מתקשים לגרום לזה לקרות – חישבו מה עוצר אתכם, ואיזה צעד אחד קטן תוכלו לעשות על מנת להתניע את התהליך. ואם אתם לא בקטע של זוגיות – תוכלו למצוא סיפוק רב משייכות לקבוצה, קהילה כזו או אחרת.

2. עיזרו לאחרים, זה יעזור גם לכם
מחקרים מצאו שאנשים שמתנדבים ותומכים באחרים לא רק מאושרים יותר אלא גם בריאים ומאריכים ימים יותר. מצאו דרך בה אתם יכולים לתת לאחרים – זה יעזור לא רק להם אלא יגביר את תחושת הערך העצמי, הטעם והמשמעות בחייכם.

3. קחו יוזמה, הרגישו שליטה במצב
אל תתנו לעצמכם להרגיש "קרבן לנסיבות". מצאו דרך ליזום, לגרום שינוי, לחוות מידה של שליטה בנסיבות חייכם. לא טוב לכם במקום העבודה? ביחסים? שאלו את עצמכם מה אתם יכולים לעשות על מנת שמשהו ישתנה. אם תשקעו ברחמים עצמיים ותאשימו את כל העולם רק תסבלו מתחושה של קורבן חסר ישע, דכדוך ופסיביות. אפשר להתחיל בקטן: אפילו פעולה קטנה כמו להביא עציץ למשרד האפרורי ולדאוג להשקות אותו יכולה להיות צעד ראשון.

4. השתמשו בכסף בתבונה – יותר חוויות, פחות חפצים
מחקרים מצאו שאנשים שהוציאו כסף על חוויה, אותה חוו יחד עם אנשים אחרים (למשל, טיול, הופעה, מסעדה), נהנו וחוו רגשות חיוביים לאורך זמן רב, יותר מאנשים שהוציאו סכום דומה על חפצים (בגד, תכשיטים, מוצרי אלקטרוניקה), שלעתים נועדו לתחרות עם אנשים אחרים. שאלו את עצמכם מה חשוב לכם באמת והוציאו את הכסף על משהו שישאיר תחושות טובות וזיכרונות מתוקים לאורך זמן.

5. חישבו חיובי
שימו לב לדפוסי החשיבה שלכם – האם אתם מפרשים כל קושי ובעיה כהוכחה לכך שמשהו אצלכם לא בסדר? האם אתם מאמינים ששום דבר אף פעם לא מצליח לכם, ושדבר לא ישתנה או ישתפר? נסו לאתר אמונות שליליות ולהחליף אותן באמונות מציאותיות יותר. למשל: במקום "נכשלתי במבחן וזו הוכחה לכך שאני ממש טיפש ובחיים לא אצליח", נסו להיות מציאותיים יותר ולומר: "המבחן היה קשה, לא למדתי מספיק, אבל יש מועד ב' ועכשיו רכשתי ניסיון שיאפשר לי ללמוד טוב יותר ולקחת עזרה אם צריך. רוב הסיכויים שבפעם הבאה אצליח יותר". אמונות שליליות גוררות רגשות שליליים, אמונות חיוביות – רגשות חיוביים.

והכי חשוב - שתהיה לכולנו שנה מאושרת.

איריס רילוב היא פסיכולוגית קלינית מומחית. בקרו באתר הבית שלה