ל"ג בעומר - מצד אחד אין לו אזכור בתורה ובמשנה, ומצד שני נחשב לחג הכי מיסטי שיש. מסתבר שמלבד פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי קרו המון אירועים ביום הזה, ולמרות המחלוקות, מדי שנה מתעצמות החגיגות וההילולות ברחבי הארץ והעולם. וכן, יש ליום הזה המון סגולות שכולות לעזור לכם. אז קבלו 5 דברים שלא בטוח שידעתם על ל"ג בעומר.

יום מיוחד

מקובל לחשוב של"ג בעומר הוא ציון יום פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי, אלא שקרו בו עוד מספר דברים הקשורים לרשב"י: זה היה גם יום לידתו, חתונתו ופטירתו, היום בו יצא הוא יצא מהמערה  כשברח מהרומאים, באותו יום הפסיקה המגיפה הקטלנית שקטלה כ-24,000 תלמידים של רבי עקיבא (כעונש על חוסר כבוד הדדי ביניהם). בנוסף, בל"ג בעומר סמך רבי עקיבא את חמשת תלמידיו שהמשיכו אחריו את מסורת התורה, וביניהם רבי שמעון בר יוחאי.

מקור החגיגה

יום ל"ג בעומר לא מוזכר במשנה, בגמרא ובמדרש. האזכור הראשון ליום המיוחד היה ביום שבו נפסקה המגיפה שהביאה למותם של תלמידי רבי עקיבא ולכן נהגו שלא להתענות בו. המהרי"ל, מגדולי הפוסקים האשכנזים, כתב שזהו יום שבו "עושים שמחה" בגלל שמותם של תלמידי רבי עקיבא שנמשך רק ל"ב ימים ו"עושים למחרתם שמחה לזכר". לפני 450 שנה בערך ציין לראשונה רבי חיים ויטל, תלמידו של האר"י הקדוש, את ל"ג בעומר כתאריך פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי, וכתב שזוהי "הילולה של רשב"י". מסורת זו קשורה בקשר הדוק עם המסורת הקודמת, ומאז ועד היום החגיגות הולכות ומתעצמות מידי שנה.

מחלוקות

במהלך הדורות, פקפקו רבים מגדולי ישראל בערכם של חלק ממנהגי ל"ג בעומר, אך נמנעו מלבקר את מנהגי החג באופן מפורש משום שראו שיהודים רבים רוצים לזכות במצווה וחשבו שלא כדאי לבטל אותה. בעבר נהגו להשליך לתוך המדורה שבמירון בגדים יקרים, ואמרו שזה לכבודו של התנא רבי שמעון בר יוחאי (כידוע, הדבר אסור מפני "בל תשחית"), ולכן מוסיפים למנהגים מימדים ערכיים ותורניים רבים ומדגישים את דמותם של רבי עקיבא ותלמידיו וכמובן את דמותו של רשב"י. החשש הגדול הוא שההתעסקות בתורת הסוד תביא לבלבול בין תכניה ועקרונותיה לבין קמיעות, מקובלים ושאר תרופות פלא בלבוש קבלי.

עוד כתבות בערוץ הרוח:

מה העניין עם החץ וקשת בל"ג בעומר?
למה מספרים את הבנים דווקא בגיל 3?
למה סופרים 49 ימים בעומר?

עידן חדש

ביום ל"ג בעומר, י"ח באייר, בשנת 160 לספירה נפטר רבי שמעון בר יוחאי. טרם פטירתו גילה רבי שמעון לתלמידיו, מסודותיה העמוקים של 'תורת הקבלה'. תלמידיו כתבו את הדברים בספר 'הזוהר' - שמשמש עד היום כספר היסוד ל'תורת הקבלה' היהודית. על פי רצונו של רבי שמעון בר יוחאי, הפך יום פטירתו, ליום שמחה והודיה, על השפע הרוחני הגדול שזכינו לקבל בו. ביומו האחרון כינס את תלמידיו וביקש לומר להם דברים אחרונים. בספר הזוהר מתואר אותו יום פטירה: "אותו יום (=ל"ג בעומר) ביקש רבי שמעון בר יוחאי להסתלק מן העולם, והיה מסדר דבריו. נתכנסו החברים לביתו והוא אמר להם: 'עתה שעת רצון היא, מילים קדושות שלא גיליתי עד עתה - רצוני לגלותן'. כל אותו היום לא פסקה האש מן הבית, ולא היה איש אשר יקרב אליו - כי לא יכול, כי האור והאש היו מסביב לו. משיצאה מיטתו, פרחה באוויר, ואש הייתה לוהטת לפניה. והנה נשמע קול: 'עלו ובואו והתכנסו להילולה של רבי שמעון בר יוחאי'".

סגולות

ישנן סגולות רבות ליום המיוחד והקדוש הזה, הנה לפניכם חמש מעניינות מהן:

נרות - בל"ג בעומר המנהג הוא להדליק 17 נרות כמניין טו"ב. מל"ג בעומר עד שבועות יש 17 ימים טובים ולכן כדאי לבקש שהימים האלו יהיו מוארים.

זיווג - האדמו"ר מסוכטשוב אומר שזה יום לבקש על זיווג , ולמה? כתוב על בר יוחאי "והציל הלחוצים", ומה יותר לחוץ מאיש או אישה שמחכים לזיווגם? הילולה אגב, שווה חתונה.

דירה - הרשב"י עבר מדירה לדירה (ביבנה, אושא, תקוע, בבני ברק וכו') ואף התחבא בבתי מדרש ובמערה. ולכן זה סגולה לבקש ורכוש דירה.

פרנסה – ידוע שהרשב"י הוא הצדיק האחראי בשמים על הפרנסה. וגם בזמן המדבר ירד המן לראשונה ביום ל"ג בעומר.

תהילים – מומלך לקרוא ביום זה את מזמור ס"ז בתהילים שבע פעמים ("יוֹדוּךָ עַמִּים אֱלֹקים...").