במסגרת תכנית "רב אומן" של הרב יצחק פנגר ודוד ד'אור, יצא הרב לשיחה אישית עם חיליק מגנוס, מאתר ומחלץ בינלאומי, כדי לנסות להבין מדוע כל כך הרבה צעירים ישראלים נפגעים נפשית בטיולים בעולם. "החזרתי ביום שישי בחור מהודו, עכשיו יש איזשהו של תהליך קליטה שלו. לא מזמן עזרנו להחזיר בחור מאוסטרליה, וכרגע על הפרק יש שניים בתאילנד".
מה הכוונה החזרתי, הוא לא יכול לחזור לבד?
"אנחנו מדברים על בחורים שנפגעים נפשית, בעיקר מסמים. רובם בשנות העשרים לחייהם. אנחנו לא משכנעים אותם, אני לא נכנס לסיפור שלו, כי אם אתה נכנס לסיפור שלו, אתה ברחוב ללא מוצא - כמוהו. הבעיה היא אובדן כושר השיפוט. מה שנדמה ונראה לו, נראה באותו מגרש. אנחנו משתדלים להביא אדם למצב מציאותי".
ולא נתקלים בהתנגדויות מתוך המצב שבו הם נמצאים?
"אנשים משתפים פעולה. אדם הפך לפסיכוטי, הוא לא שוטה. הוא מבין שמשהו השתבש, רק לא רואה את הגבול בין מציאות לדמיון. אם תחשוב טוב ותרגיש טוב, ותדע שהוא בסדר והחילוץ הולך להצליח, הוא ירגיש איתך בנוח. ככה זה, אם מישהו פוחד לידך, אתה לא סובל אותו, גם במצב שפוי. כשאתה לומד לשלוט בטריגרים שלך, אתה יכול לשלוט גם באלו של אדם שנמצא בהתקף פסיכוטי".
מה מצב הישראלים ביחס לעולם – טוב או רע?
"מצב הישראלים טוב יותר. אנחנו עם אחר לגמרי. אני בא למקום לחלץ מישהו, צריך לפחות ארבעה מתנדבים - באים 400. במדינות אחרות זה לא קורה. יבואו חברים קרובים, אבל זרים? מה פתאום".
חילוצים זה רק מסמים?
"חילוצים זה מצוקה, היעלמות, סחף בנהר, רעידות אדמה, הרמנו חילוץ של ישראלי שיצא לגלוש סנואובורד מחוץ למסלולים. האיטלקים והשוויצרים חיפשו בצדדים שלהם, לא מצאו, והחליטו לחכות לקיץ שהשלג יפשיר, ואולי ימצאו את הגופה. יצאנו לשם, למדנו את הדברים מהחומר שהעבירו אלינו יחידות החילוץ הזרות, הבנו שאנחנו יודעים באיזה אזור הוא. צחקו עלינו, חשבו שאנחנו מוזרים מהמדבר. אבל מצאנו. הם יחידה מאוד מצוידת, מסודרת, עם יכולות – להתקנא בהם. אבל העבודה שלהם בתבניות שמתאימות ל-94-5%, מה שצריך לאחוזים הנותרים, זה יצירתיות, ואין להם.
"למצוא מישהו, בניגוד לחיפוש מישהו, זה מאוד קשה. צריך מידע, הבנה, מומחים, לתקשר עם אדם שאיננו. לחשוב כמוהו. לאן הלך, מה עשה כשהגיע לשם, ממש להבין את נפש האדם, עד לסוף הטוב".
>> בתכנית הקודמת: הרב פנגר בבית השנטי
הקטע המלא לצפייה למעלה
התכנית "רב אומן" משודרת בערוץ הידברות