פינוקיו (צילום: Frazer Harrison, GettyImages IL)
אני במקומו לא הייתי מחלק חתימות | צילום: Frazer Harrison, GettyImages IL

לפני כשנה הראו חוקרים באוניברסיטת חיפה שכאשר אנחנו כותבים דבר מה שקרי, המוח עובד קשה יותר, מה שגורם לכתב היד שלנו להשתנות באופן מהותי. מה זה אומר מבחינתנו? שניתן לזהות שקרים באמצעות כתבי היד. אז איך תזהה אם השותף החדש שלך מגלח את הקופה? איך תדעי אם בעלך באמת נשאר מאוחר בעבודה או דווקא יצא לבלות עם מישהי אחרת? הנה מספר סימנים שעלולים לרמוז כי הכותב לא אמין.

איזה לחץ!

גרפולוגיה - לחץ (צילום: מרדכי שרם)
רואים שינוי באחיזה | צילום: מרדכי שרם

כשאנחנו כותבים משהו אמיתי, המוח לא מבקר את פעילות הכתיבה, והיא נעשית באופן אוטומטי. אבל כשאנחנו משקרים, נוצר על המוח עומס קוגניטיבי, מה שגורם לנו להחזיק את העט בצורה קצת שונה וללחוץ על הדף בצורה שונה.
אם אתם מזהים שהכותב החליט "לחרוט" את המילים על הדף או לחילופין לכתוב כמעט בלי ללחוץ על הדף (או אפילו שני הדברים גם יחד), בהשוואה לכתב היד הרגיל שלו, סימן שהוא שינה את אחיזתו. זה עלול לרמוז על חוסר אמת בחלק מדבריו.

רווחים גדולים מדי

גרפולוגיה - רווחים גדולים (צילום: מרדכי שרם)
שוקל כל מילה | צילום: מרדכי שרם

כשאדם משקר, הוא שוקל כל מילה, מה שגורם לו להרים את העט לזמן רב יותר בין מילה למילה.
הדבר מתבטא בשינויים במרווחי המילים. כתבו לכם מכתב אבל יש רווח גדול בין מילה למילה או בין אות לאות? יש סיכוי שהדובר כותב דברים שאינם נכונים.

שוני בגוון העט

החיים אינם שחור ולבן, בכל שקר ישנו גרעין של אמת. לכן, כשכותבים מכתב יתכן מאוד שחלקו אמת וחלקו קצת פחות. אם באמצע מכתב מגיע הקטע בו אנחנו רוצים לייפות את המציאות, אנחנו משנים את האחיזה בעט בלי לשים לב.
למה זה עלול לגרום? לשינוי בכמות הדיו הנזרקת לדף ולשינוי בגוון העט. בהנחה והכותב לא החליף את העט תוך כדי כתיבה, הנה עוד פרמטר העשוי לעזור לאבחן שקרים וחוסר אמינות.

השחרת אותיות או מילים

גרפולוגיה - השחרת אותיות (צילום: מרדכי שרם)
מה אתה מסתיר שם? | צילום: מרדכי שרם

בארצות הברית, כאשר אדם מואשם במעשה פלילי חמור, מבקשים ממנו לכתוב את האליבי שלו. לא מספרים לו שהוא איננו מקבל טיוטה, אלא לוקחים את הדף המקורי. אם יש יותר מדי תיקונים ומילים מושחרות, מניחים שהוא משקר. אחרת, מדוע שינסה להסתיר את מה שכתב מלכתחילה? אולי זה סותר את הסיפור הדמיוני אותו הוא מנסה להציג?

כתב יד לא אחיד

גרפולוגיה - כתב יד לא אחיד (צילום: מרדכי שרם)
הגדלים והרווחים משתנים | צילום: מרדכי שרם

אם המכתב כתוב בכתב יד לא אחיד בהשוואה לכתבי יד אחרים, כלומר גודל האותיות משתנה, הרווחים בין האותיות והמילים אינם אחידים, הפרופורציה בין האותיות משתנה ועוד, זה עלול לרמוז על חוסר אמת.

 

כתב יד איטי ומחושב

גרפולוגיה - כתב יד מחושב (צילום: מרדכי שרם)
נראה מסודר מדי | צילום: מרדכי שרם

כשהכותב חושב על תוכן המכתב שלו, הוא יכתוב את האותיות אחרת לגמרי מהדרך בה הוא רגיל. כתב יד כזה יהיה בחלק מהמקרים מחושב מדי - כל אות תוצב בדיוק במקומה והכתב לא יתחבר.

 

כתב יד הססני

גרפולוגיה - כתב יד הססני (צילום: מרדכי שרם)
הזוויות משתנות | צילום: מרדכי שרם

רעד בכתב היד וזוויות משתנות באותיות לשמאל ולימין, עלולים לרמוז על הססנות בכתיבה וגם על בעיות נפשיות. ומתי אנחנו מהססים? כשאנחנו לא בטוחים, מה שעלול לרמוז שאולי אנחנו משקרים.

 

גניבת פוקוס

גרפולוגיה - נקודה בסוף (צילום: מרדכי שרם)
הנקודה החשודה | צילום: מרדכי שרם

בסיום כתיבת המשפט השקרי, המוח קורא את התוכן שנכתב ומצליב נתונים. האם השקר הזה הוא הגיוני? האם יאמינו לו? בינתיים, הידיים עושות דברים מוזרים כמו חזרה על מילים, שרבוטים בצידי הדף ובעיקר הדגשת הנקודה בסוף המשפט (השקרי לכאורה).

לסיכום

החיים אינם שחור או לבן, יש גם אפור, ולעיתים יש גם חצאי שקרים וחצאי אמיתות. את הפרמטרים שסקרנו פה אנחנו עשויים למצוא גם אצל אנשים שאינם משקרים, אבל גם אינם בטוחים לגבי תוכן הכתוב. מצד שני, לעיתים אנשים משקרים וכל כך מאמינים בשקר שלהם, מה שיקשה מאוד על הגרפולוג לאבחן זאת.

אני תמיד אומר את זה, והפעם במיוחד - אל תקפצו למסקנות מיותרות. פרמטר אחד לא מספיק בשביל לקבוע את אמיתות הדברים בוודאות. יש פרמטרים רבים נוספים לאבחון שקרים וחוסר אמינות, ובכל אופן נדרש מקבץ פרמטרים (למעלה מ-6) באותו כתב יד על מנת לאבחן שקר. רק על גרפולוג מומחה האחריות לקבוע את אמת הדברים לפי הגרפולוגיה.

מרדכי שרם הינו גרפולוג מומחה ממכון פלאי הגרפולוגיה המציע ניתוח גרפולוגי אישי

>> עוד גרפולוגיה: אתם טיפוסים של רגש או שכל?
>> ואיך מצב הזוגיות שלכם?