מדונה, דמי מור, גווינית' פלאטרו, אשטון קוצ'ר, דונה קארן – אם שמים את כולם באותו המקום, מה מקבלים? לא, לא את טקס האוסקר, אלא את המרכז לקבלה של הרב ברג ואישתו קרן ברג. בואו לישראל של המורה הראשי של סניף ניו יורק של המרכז לקבלה, איתן ירדני – המורה האישי של מדונה, דונה קארן וגווינית' פלאטרו – הוא הזדמנות להכיר קצת יותר את המרכז לקבלה, ולהבין כיצד אפשר לשלב בין לימודים שבועיים את רזי הקבלה לבין מסע הופעות עולמי.

מדונה מחייכת (צילום: Bryan Bedder, GettyImages IL)
איך היא מתמודדת עם דעת הקהל? מדונה | צילום: Bryan Bedder, GettyImages IL

עם התהילה באה הריקנות

המרכז לקבלה הוא ארגון עולמי הפועל להפצת הקבלה ברחבי העולם. בשנים האחרונות הם גייסו, מבלי להתכוון, גם סוללה של כוכבי הוליווד, שמגבירה את הפרסום של המרכז בפרט ושל הקבלה בכלל. אבל זה הדובדבן שבקצפת, אם תרצו: כל זה קורה 40 שנה לאחר שבני הזוג ברג החלו בהפצת הקבלה בעולם, אחרי שהם ביססו לעצמם שם עולמי וארגון פעיל במיוחד.

"אנשים שהגיעו לתהילה, להצלחה כספית, להכרה עולמית, יודעים יותר מאחרים שזה לא מספיק, שהנשמה עדיין לא מלאה, שמשהו חסר", אומר ירדני. "כולנו מחפשים מילוי, כל העולם רודף אחרי זה. הם הגיעו לשם, וראו שככל שיש את זה, הריקנות לפעמים יותר גדולה. חסר מרכיב למילוי אמיתי, ופה נכנסת לתמונה העבודה הרוחנית".

מה מאפיין את העבודה הרוחנית של ידוענים?
"אני לא חושב שיש הבדל בין המפורסמים ללא מפורסמים. אולי רק שהאגו קצת יותר גדול, המאבק הפנימי קצת יותר גדול. הפיתויים העיקריים הם פיתויי התהילה, כמובן, אבל זה חלק ממה שאנו קוראים לו תיקון. מה זה תיקון? אותם פיתויים ספציפיים, אותן חולשות שנולדתי איתן או שהן חלק מתסריט החיים שלי, ואני צריך להתעמת איתן. התיקון של הסלבס הוא לא להיות מושפעים מדעת קהל. אם יש כלפיהם התנגדות או דחייה ואנשים לאו דווקא אוהבים אותם, הם צריכים להיות חזקים ולא להיות מושפעים".

הלימודים במרכז הקבלה נעשים במסגרות שונות, כולל קורסים שבועיים ופגישות אישיות. איך עושים את כל זה בזמן של פרויקטים או מסעות הופעות?
"יש סקייפ, יש טלפון, יש דרכים שונות ללמוד. היות ואנחנו לא הזמנו אותם או רדפנו אחריהם - חבר הביא אותם לשיעור רגיל במרכז לקבלה - אנחנו יודעים שזה חלק מהתוכנית ואנו בטוחים שזה לטובה".

למרכז לקבלה יצאה תדמית של נטייה מוגזמת לידוענים.
"הרבה פעמים יורדים על המרכז על כך שהוא מחובר להוליווד. אבל צריך לזכור שהרב ברג וקרן ברג התחילו להפיץ את הקבלה לפני 40 שנה, בזמנים שאף אחד לא העז לדבר על הקבלה. הם אלה שפרצו את הדרך".

השינוי יקרה אם נרצה ואם לא

איתן ירדני (צילום: שולמית הרשלר ושחר פלדמן)
"למרות שלא הבנתי מילה, הרגשתי בבית מבחינת הנשמה". איתן ירדני | צילום: שולמית הרשלר ושחר פלדמן

מלבד השמות המוכרים לכם, המרכז לקבלה נהנה כיום ממיליוני אנשים הלומדים בצורה זו או אחרת בסניפי המרכז ברחבי העולם. כולם נחשפים לחלק בקבלה הפתוח לכלל, אבל יש חלקים נסתרים יותר, שגם בימינו רק מתי מעט זכאים להגיע אליהם וללמוד אותם. במקביל פעיל הארגון במסגרות שונות כדי לעזור לקהילה – כגון פתחון לב, חלוקת מתנות לילדים בבתי חולים או לימוד קבלה בבית סוהר לנשים בישראל – כחלק מהאני המאמין שהרב ברג ואשתו מפיצים.

גם ירדני עצמו נכנס לעולם הקבלה בזכות הרב ברג, רגע לפני הגיוס שלו לצבא ולמלחמת שלום הגליל. "למרות שלא הבנתי מילה באותה תקופה, כבר אז הבנתי ששם אני רוצה להיות. הרגשתי בבית מבחינת הנשמה. בסוף השירות כבר היה לי ברור שזה הייעוד שלי בחיים - הפצת הקבלה ברבים ולימוד בעת ובעונה אחת".

בשנתיים וחצי האחרונות הוא האחראי הרוחני של המרכז בניו-יורק, מעין מקבילה לא רשמית לרב הקהילה. מאחר וכל הסניפים בעולם קשורים זה בזה, ירדני מגיע ארצה, לסניף בתל אביב, להעביר הרצאה יחד עם השחקנית, העיתונאית ותלמידת המרכז לקבלה צופית גרנט. היא גם תארח אותו היום (חמישי) בתכניתה ברדיו 103fm, בין 21:00 ל-23:00.

כותרת ההרצאה שירדני יעביר ביום ראשון היא "2012 - ודאות בעולם של חוסר ודאות". מה זה אומר? "אנחנו נמצאים בעידן שהזוהר קורא לו 'אוי ואשרי'. זה עידן שבו היקום לוחץ אותנו לכיוון שינוי, והשינוי הזה יקרה אם נרצה או לא, או בכאב או על ידי בחירה. מטרת הפצת חוכמת הקבלה בימינו אנו היא לתת כלים לאנשים לעשות את השינוי מבלי לעבור את הסבל ואת הייסורים. בזה תתמקד ההרצאה".

ספר הזוהר, מספר ירדני, מלמד שהעולם יגיע למצב של אהבת לרעך כמוך, כשתהיה מסה קריטית של שינוי מודעות, או "מספיק אנשים שישנו ממודעות אנוכית למודעות קולקטיבית של נתינה, השפעה ולקיחת אחריות".

כמה זה מספיק אנשים?
"אם היינו יודעים, חוקי המשחק היו שונים. זה יכול להיות אלף איש או שני מיליון איש".

אנחנו הרובוטים

אם אתם רוצים לעבור את השינוי שירדני מדבר עליו, הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא להכיר ברובוטיות שלכם. "אנו אנשים תגובתיים. הדברים הולכים כמו שאני רוצה - אני שמח; אם לא אני כועס, אני נפגע, אני מאשים ותוקף. אנחנו רובוטים, אין לנו שליטה. ברגע שאנו מבינים שרוב הזמן אנו בלי שליטה והמודעות נשלטת על ידי סיטואציות חיצוניות, צריך לבדוק: האם אני צריך רק להתפלל כדי שדברים יהיו בסדר? האם כך אמור להיות הגורל שלי? ההבדל בין בן אדם לחיה הוא שלאדם יש אפשרות לשנות את הגורל, וכדי לעשות שינוי צריך להבין שאני רובוט רוב הזמן, ויש בתוכי את הכוח לעשות שינוי".

השינוי עליו ירדני מדבר מתחיל במילה 'רגע'. "קרה משהו לא לרוחי, רגע. האם אני חייב להגיב ככה? אני מפחד מעימותים, האם זה באמת עוזר לטווח הארוך לברוח מהם? זה רגע של מודעות, של בחירה, לא רגע של רובוטיות". אגב, ירדני אומר כי רובוטים יכולים להיות גם אנשים דתיים. "אם אני דתי שעושה דברים בלי מודעות ולא מסתכל פנימה לראות איפה אני אנוכי ולא בנתינה – וכולנו יכולים להשתפר – זה לא פחות גרוע מאדם חילוני. להיפך – לפעמים החילוני יותר פתוח לשינוי מאדם דתי".

איתן ירדני ירצה ביום ראשון 11.12.11 בשעה 19:00, במרכז לקבלה בת"א, רחוב בן עמי 14 (ליד כיכר דיזינגוף)

>> למה הרב כדורי סירב לפגוש את מדונה?
>> קבלה: מה האות הראשונה של השם אומרת עליך?