צנחן שרד נפילה  של 10000 רגל (צילום: חדשות 2)
לא משנה אם אתה צדיק או רשע - כשתפגע בקרקע התוצאה תהיה זהה | צילום: חדשות 2

היקום, כידוע, הוא מאוד מסודר ויש לו חוקים ברורים ונוסחאות ברורות. כל תחום של המדע המודרני, מפיזיקה דרך כימיה וביולוגיה ועד לאקולוגיה, עוסק בהבנתם של חוקי הטבע. המסקנה לאחר מאות שנים של מחקר מדעי מסודר היא שהיקום הוא מקום שמתנהל לפי חוקים מדויקים מאוד. עדיין לא פענחנו את כולם, אבל מוסכם עלינו שהסדר שעליו מושתת היקום מופלא במורכבותו.

מרגע שידענו והבנו את החוקים, בכל תחום שהוא שבו פעלנו ועודנו פועלים, אמורים היו חיינו להתנהל על מי מנוחות. ואולם, המין האנושי לדורותיו לא מפסיק לחוות כאב, בלבול ואי סדר בחייו. למעשה, כמעט בכל תחום שבו מעורב המין האנושי נוצרת הפרעה שגורמת להתפתחות של כאוס. לעומת זאת, חלקים בעולם שהמין האנושי לא מעורב בהם מתנהלים בסדר מופתי, וגם מה שנראה רע מתגלה כרע רק לכאורה.

אם ניקח לדוגמה את מה שעובר עלינו בשנים האחרונות מבחינה אקולוגית, הרי שבמו ידינו אנו מחריבים כל חלקה טובה שאנו מגיעים אליה, ובעקיפין אף כאלו שכלל לא דרכנו בהן. מכאן שהכאוס, הכאב ואי הסדר נובעים מתוכנו וקורים בגללנו, וכאן באה חוכמת הקבלה לעזור לנו.

אלוהים לא מתרגז

חוכמת הקבלה טוענת שגם בחייו של האדם פועלים חוקים מדויקים להפליא, ממש כמו החוקים שמנחים את תנועת הגופים השונים במערכת השמש בסדר מופתי. ספרי הקבלה עוסקים בחקר החוקים האלה, ובהבנתם של כל הכוחות האפשריים שפועלים עלינו ושאנחנו מפעילים בכל רצון, מחשבה או פעולה.

כל מקובל מנסח בספריו את הנוסחאות שמסבירות את תופעות החיים. מה קובע את הגורל האנושי? מהם החוקים של סיבה ותוצאה? על אילו "כפתורים" יש ללחוץ כדי לקבל תוצאה רצויה כזו או אחרת, ועל אילו לא כדאי או לא משתלם ללחוץ, פשוט מכיוון שהתוצאה לא תנעם לנו?

לפי המקובלים, חוקי הגורל הם חוקים מדויקים כמו יתר חוקי הטבע, ומשום כך ניתן לצפות תוצאה לכל פעולה, בדיוק כפי שהמדע תופס את היקום. המקובלים מאמינים בחוקי "שכר ועונש" רק שהם מעדיפים לראות זאת כחוקים של "סיבה ותוצאה". לדוגמה, מי שמכניס את אצבעו בשקע חשמלי פעיל יקבל מכת חשמל, לא מכיוון שהרגיז את החשמל שבחוטים או את חברת החשמל, אלא מכיוון שזו תוצאה ישירה של חוסר זהירותו.

באותה צורה, המקובל לא מאמין בכך שהגורל נקבע באופן שרירותי על ידי בורא עולם לפי העדפות ומצבי רוח, וטוען שהוא נקבע לפי מעשינו אנו, כפי שנאמר בספר איוב - "פועל אדם ישלם לו" (איוב ל"ד, 11). כלומר, כל פעולה של אדם מפעילה כוחות שחוזרים אליו, והם התשלום - מידה כנגד מידה. הפעולות הן אוטומטיות בדיוק כמו בפיזיקה.

לפי גישה זו, הרי שאם נפעל על פי החוקים נגיע אל המנוחה והנחלה, ואם לא – אל לנו להתפלא אם הכאוס ימשיך לשלוט בחיינו. ובהקבלה לעולם המשפט - אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש. אי ידיעת חוקי היקום אינה פוטרת מהתוצאה שתתקבל אם נעבור עליהם. אם איננו מכירים את עיקרון כוח הכבידה, אין בכך כדי להועיל לנו אם חס וחלילה ניפול מבנין רב קומות. התוצאה תהא הרת אסון. צדיק ורשע ייפלו ממגדל בדיוק באותה מהירות, מכיוון שהחוקים פועלים על שניהם בדיוק באותה צורה. כפי שטוען האר"י הקדוש - בורא עולם הוא לא אדם שניתן לשחדו ולשנות את דעתו, ובכך לשנות את חוקי הבריאה.

היקום כפי שמעולם לא ראיתם אותו (צילום: המוזיאון האמריקני להיסטוריית היקום)
מערכת חוקים נוקשה. כמו ביקום - ככה בחיים | צילום: המוזיאון האמריקני להיסטוריית היקום

איך להבין את החוקים?

בנוסף, יש לזכור שהחוקים שהנחילו לנו מלומדים שונים בתחומים שונים (פיזיקה, אסטרונומיה, כימיה, ביולוגיה וכו') לא הומצאו על ידי אותם מלומדים, כי אם רק נתגלו על ידם. בפועל, אותם חוקים היו קיימים ועבדו עוד שנים רבות קודם לכן, אלא שהם לא היו ידועים לנו וכל שנותר לנו הוא לגלותם.

באותו עניין, קצת מוזר לגלות שרוב חוקי היקום הידועים לנו התגלו למעשה רק בזמן לא רחוק בהיסטוריה של המין האנושי. דבר נוסף שמוזר לגלות הוא שככל שאנו יודעים יותר כך גם מתרבות הבעיות שלנו, ונוצר יותר אי סדר וכאוס. כלומר, עדיין אין בהם כדי להועיל לנו ולעזור לנו לשפר את חיינו.

איך מגלים מהי המטרה האמיתית של החיים? על כך בשיעור הבא.

>> על תכשיטי קבלה כבר שמעתם?

>> רוצים לקרוא עוד על קבלה? כנסו לאתר של חיים קבלה