המנצחת הגדולה (צילום: רועי ברקוביץ)
מיליון זה רצח | צילום: רועי ברקוביץ
השנה היה להרבה אנשים אכפת מהרבה דברים. נכון, יש כאלה שיטענו שזה קורה כל שנה, אולי אפילו כל החיים, אבל זאת השנה שבאמת נלחמנו על כל הדברים שאכפת לנו מהם. כשטל גלבוע יצאה מבית "האח הגדול" בתור הדיירת האחרונה, ידענו שהאכפתיות הזאת גם ניצחה. גלבוע הגיעה ל"אח הגדול" לא בשביל להפוך לסלב או בשביל מיליון שקלים, אם היא הייתה מודחת תוך שבועיים (מה שגם היא וגם אנחנו חשבנו שיקרה) זה לא היה מזיז לה. הדבר היחיד שהיא רצתה זה לחשוף כמה שיותר אנשים לטבעונות ולהביא את הדיון המוסרי אודות הדברים שאנחנו אוכלים ללב הפריים טיים. היא הצליחה.

והיא לא לבד. טבעונים, מזרחים, ימנים, שמאלנים, דתיים ופמיניסטיות, השנה הרבה אנשים החליטו שהדעות שלהם זה משהו ששווה להגיד בקול רם, לכמה שיותר אנשים, אפילו לצעוק. אורטל בן דיין נכנסה לבית "האח" וסחפה את כולם לדיוני גזענות, מזרחים ופמיניזם. גם תם אהרון מקדיש את הסטנדאפ (המצחיק מאוד) שלו ב"תכנית קיציס" לשד העדתי ואלדד, שכמעט זכה ב"אח הגדול", הוא מתנחל לשעבר וימני קיצוני. אנשים שהגיעו לטלוויזיה מהרבה סיבות שהן לא "להיות בטלוויזיה". מרענן. תוסיפו לזה את מבצע "צוק איתן", שהוציא מהחורים שלל ידוענים זנוחים כמו הצל ואורלי ויינרמן, ותקבלו ריב אחד גדול ומבעבע שסחף את כולם.

אורטל בן דיין (צילום: ליאור קסון)
מאבק וגלביות אופנתיות | צילום: ליאור קסון

השינוי הזה, כמו רבים אחרים, התחיל מהמחאה החברתית של 2013. אולי נדמה שהיא לא הצליחה להזיז הרבה, אחרי הכל כולנו עדיין משלמים שכירות מופקעת ולוקחים משכנתא בשביל לקנות קוטג', אבל השינוי התחיל מבפנים, כמו שאמרה פעם מישהי עם מלא כסף. שינוי תודעתי שבא לידי ביטוי בבתי קפה חברתיים ובקופיקס, במודעות לעוולות חברתיות ובנכונות לעשות משהו על מנת לתקן אותן, ובתחושה שמותר שוב להסתובב עם אידיאולוגיה בכיס וגם לנסות לחיות על פיה. אה, וגם ביאיר לפיד, למרבה הצער.

בנצי גופשטיין (משמאל), ארכיון
בנצי ג'י | צילום:
כמובן שכל זה לא היה מתאפשר בלי השופר המרכזי שבעזרתו כל אחד יכול להתבטא – פייסבוק. דרכו אפשר לעשות אפילו יותר רעש מאשר באמצעי התקשורת המקובלים, שלא פתוחים לכולם. ואמנם תלונות צרכניות על מספר סוכריות הגומי בגומיגם הן לא דבר חדש, אבל השנה הפך פייסבוק לכלי התקשורת המרכזי. הפיד שלנו לא הורכב מידיעות מאתרים שונים, אלא מדברים שהפכו אחרי זה לידיעות באתרים שונים. כי אנשים אולי מתעצלים ללכת להפגנות, אבל לכולם יש כוח לכתוב סטטוס. וזה בא עם מחיר: פייסבוק הדהד כל ויכוח קטן לכדי מלחמת עולם. ההזמנה לחתונתם של מחמוד ומורל, למשל, נפוצה ברשת ולפני שהספקנו לומר "התבוללות" כבר היו אלף טוקבקים גזעניים והפגנת ימין מול האולם.

אולי בסופו של דבר שנת האיכפת הזאת לא תשנה הרבה, אבל נקווה שמשהו ממנה יישאר איתנו להמשך. יש משהו כיפי בזה שההיפסטריות האדישה ועמוסת הפאסון פינתה את מקומה ללהט אידיאולוגי מיוזע, נלהב וחדור אמונה, לאנשים שמרגישים, שרוצים לשנות ולשכנע. אולי, יום אחד, מישהו מהם יצליח.

mako מסכם את תשע"ד - לכל הכתבות