"לפני שאנחנו ממהרים להבין מהן השלכות הקורונה על כספי הפנסיה שלנו חשוב להבין בכלל מהי הפנסיה", מסבירה ציפי אבירם-קינן מחברת "מנורה מבטחים", "פנסיה היא גמלה המשולמת אופן חודשי רציף למקבל הקצבה או לשאיריו, ותכליתה להבטיח תזרים הכנסות באחד מבין שלושה מצבים: זקנה, נכות ופטירה. שני המקורות העיקריים לתשלום פנסיה הם  המוסד לביטוח לאומי וההסדרים הפנסיוניים השונים".

למעשה, הגידול המתמשך בתוחלת החיים בארץ, כמו גם העלייה ביחס שבין מספר המבוגרים בחברה הישראלית לבין כלל האוכלוסייה, היוו בסיס להחלטת הממשלה לבצע שינויים בהסדרי הפרישה הנהוגים. חוק גיל פרישה משנת 2004, נועד להסדיר את סוגיית גיל הפרישה ולהעלות אותו באופן מדורג על פי כללים אחידים לעניין גיל פרישה וגיל פרישה מוקדמת, תוך התייחסות למגזרים השונים, לאוכלוסיות מיוחדות ולמקצועות מסוימים. בעוד שהגיל בו ניתן לפרוש כיום לגמלאות עומד על 67 לגברים ועל 62 לנשים, הרי שגיל פרישת חובה הוא אחיד לשני המגדרים ועומד על 67. למרות זאת, תהליך העלאת גיל הפרישה לנשים נתקל בקשיים ובהתנגדויות של נציגי הקשת הפוליטית כולה. משמעות פרישת החובה היא שמעסיק רשאי לחייב את העובד או העובדת לפרוש בהגיעם לגיל 67, אך הוא חייב לשקול באופן פרטני את בקשתם להוסיף ולעבוד, במידה וקיימת כזו.

אז מה עושים כדי לתכנן את הפנסיה לחיות טוב גם לאחר הפרישה?

כדאי לחשב מראש ולהתכונן למעבר לדיור מוגן שבו יש חיים עם תרבות, חברים, דאגה לבריאות, ביטחון, טיולים, סדנאות ועניין אין סופי שמגבירים את משמעות החיים לדיירי הדיור מוגן (וכך גם, על פי מחקרים, מאריכים את תוחלת החיים). אפשר למצוא דיור מוגן איכותי במגוון מחירים. אחוזות רובינשטיין מציעות דירות איכותיות, מעוצבות ויפות ואיכות חיים גבוהה ביותר, אך המחירים משתנים על פי מיקום האחוזות.

כך למשל, באחוזת ראשונים שבמערב ראשון לציון אפשר להצטרף לחיים הטובים בדירת שני חדרים מעוצבת ואיכותית, בפיקדון מופחת של החל כ-350 אלף שקל בלבד. דמי האחזקה החודשיים עומדים על כ-8,000 שקל ליחיד לחודש, וכ-9,000 שקל לזוג. באחוזת צהלה, דיור מוגן בוטיק בצפון השקט של תל אביב, תשלמו על דירת שני חדרים איכותית במסלול פיקדון מופחת החל מ-946,890 שקל. דמי האחזקה ליחיד עומדים על כ-9,500 שקל ולזוג – כ-10,000 שקל.

באחוזת בית הכרם, דיור מוגן באווירה ירושלמית איכותית, התשלום על דירת שני חדרים איכותית במסלול פיקדון מופחת הנו החל מ-685,000 שקל. דמי אחזקה חודשיים ליחיד – כ-7,400 שקל ולזוג - כ-9,900 שקל. באחוזת פולג, כפר קסום בצמוד לשמורת טבע בשרון, תמצאו דירות שני חדרים איכותיות בפיקדון מופחת החל מ-640,000 שקל ובתים צמודי קרקע יפהפיים החל ב-1,300,000. דמי האחזקה החודשיים עומדים על כ-8,400 שקל ליחיד וכ-11,000 שקל לזוג.

זוג מבוגר יושב על יאכטה (אילוסטרציה: Shutterstock)
אילוסטרציה: Shutterstock

"בחירה מושכלת ואחראית תורמת לרווחתו הכלכלית של הפורש"

מאז ומתמיד פרישה לגמלאות הינה אירוע מכונן ורב השפעה על התא המשפחתי כולו, אך למעשה היא השלב האחרון בתהליך מורכב וממושך. "סיומו של פרק העבודה היצרנית מתאפיין בטלטלה רגשית עזה, כמו גם בהכרח להיערך לתמורות ולשינויים הצופיים", מסבירה אבירם-קינן, "הפורש מייחל להמשיך את חייו ברווחה כלכלית ומצפה לשמר את רמת החיים ואת הרגלי הצריכה יחד עם הגשמת חלומות, פיתוח תחביבים והנאה מבריאות איתנה לאורך שנים. זו הסיבה שהחששות והסיכונים שמאיימים על שאיפותיו אלו, מקננים בו".

ואם בימים כתיקונם נדרש הפורש להתמודד עם הסיכונים הכלכליים האפשריים בשנותיו בגמלאות כמו סיכוני תוחלת החיים המתארכת, סיכוני הידרדרות מצבו הבריאותי, סיכוני אינפלציה עתידית וסיכוני שוק ההון. "צריך להבין שההחלטות המתקבלות ערב הפרישה הן חד פעמיות ולרוב בלתי הפיכות, ועל כן הן ילוו את הפורש ואת משפחתו שנים רבות", מסבירה אבירם-קינן. "בחירה מושכלת ואחראית תורמת בשיעורים גבוהים לרווחתו הכלכלית של הפורש ומקנה לו אי של יציבות בעולם של אי וודאות".

בהמשך לדבריה של אבירם-קינן, חשוב להבין כי שלבי תכנון הפרישה מתאפיינים בבירור מעמיק של צרכי התא המשפחתי והעדפותיו, תוך התייחסות עניינית לנושאים מהותיים של מצבי חיים מורכבים כמו קשר זוגי בפרק ב', ילדים עם מוגבלות, בני משפחה עם צרכים מיוחדים ועוד. "בעת תכנון פרישה הוליסטי חלה חובה לאבחן את הסיכונים הגלומים ולהתייחס לעוגנים היציבים בתיק הפרישה. סך הנתונים הוא שישתקלל לכדי המלצה לפתרון, המלצה שהיא תפירה עילית המותאמת לתא המשפחתי", היא מוסיפה, "היום מתקיים תהליך מתמשך של התחזקות התודעה כי תכנון פרישה אינו בגדר מותרות אלא בבחינת הכרח", אומרת אבירם-קינן.

דע את מסלולך

חשוב להבין שההתייחסות אל ציבור הפורשים היא דיפרנציאלית ומשתנה בין מבוטחים בביטוחי מנהלים -  על ההיסטוריה האבולוציונית שלהם -  לבין אחרים הנמצאים בהסדר של פנסיה תקציבית, פנסיה ותיקה או פנסיה חדשה. הנה ההבדלים ביניהן:

הפנסיה התקציבית לדוגמה, היא פנסיה הממומנת מהתקציב השוטף של הגוף בו עבד הגמלאי והיא נהוגה בישראל בעיקר בקרב עובדי מדינה וגופים סטטוטוריים וציבוריים. בהשוואה להסדרים אחרים, שיעור ההשתתפות של המבוטח בפנסיה התקציבית נמוך משמעותית ועומד על 2% מהשכר. המחויבות לתשלום הפנסיה חלה על המעסיקה ואינה תלויה בתנודות השוק, אלא היא נגזרת של שכר קובע ושל אחוזי הצבירה לפנסיה. בעקבות ההסכם הקיבוצי המיוחד שנחתם בשנת 1999, נפסקה בהדרגה הקליטה להסדר הפנסיה התקציבית. על אף זאת, ההתחייבות האקטוארית העתידית של המדינה לתשלום הקצבאות נאמדת במאות מיליארדי שקלים.

לעומת הפנסיה התקציבית, קרנות הפנסיה הוותיקות נסגרו להצטרפות עמיתים חדשים בתחילת 1995. הקרנות הוותיקות נחלקות לאלו שבהסדר בניהול גוף מיוחד בשם "עמיתים" ולהן תקנון אחיד, ולקרנות פנסיה מאוזנות המנוהלות בגופים עצמאיים ולהן תקנון נפרד. למרות שקרן פנסיה ותיקה שבהסדר היא בבחינת "פנסיה צוברת", אשר בה נחסכים כספים בחשבון אישי על שם העמית המבוטח, הרי שחישוב קצבת הזקנה מבוסס על אחוזי צבירה לפנסיה ועל שכר קבוע.

בקרנות הוותיקות שבהסדר נהוגות שתי שיטות לחישוב השכר הקובע: האחת היא "שיטת הממוצעים" והשנייה היא "שיטת שלוש השנים האחרונות". המדינה אמנם הקטינה משמעותית את הקצאת אגרות החוב הממשלתיות מבטיחות התשואה, לקרנות הוותיקות, אך בסך נכסי הקרן אלו משמשות בעתות משבר כמו אלו כעוגן חסין מפני תנודות שוק ההון.

גבר מחפש מטבעות בקופת חיסכון (אילוסטרציה: Syda Productions, Shutterstock)
אילוסטרציה: Syda Productions, Shutterstock

אמרנו קרנות וותיקות? כנראה שיש גם חדשות

קרנות הפנסיה החדשות נפתחו להצטרפות עמיתים בתחילת 1995 עם סגירתן של הקודמות. הקרנות החדשות נחלקות לקרנות פנסיה מקיפות ולקרנות פנסיה כלליות (משלימות), ופועלות על פי תקנון החל על כל העמיתים ואינו ניתן לשינוי. קרנות הפנסיה המקיפות כוללות כיסוי ביטוחי למקרה נכות או פטירה, אשר אך במצבי חיים מוגדרים וקשיחים ניתן לוותר עליהם והן מוגבלות בתקרת ההפקדה אליהן. הסיבה לכך היא העובדה שהן נהנות מהקצאת אגרות חוב ממשלתיות ייעודיות מסוג "ערד" עם הבטחת תשואה של 4.86 אחוז לשנה עבור 30 אחוז מסך נכסי הקרן המקיפה.

פנסיית הזקנה הראשונה המשתלמת לעמית בקרן פנסיה, מחושבת במועד הפרישה על ידי חלוקה של יתרת החיסכון הפנסיוני שנצבר לזכותו במקדם ההמרה האישי. מקדם המרה הוא ערך מספרי המבטא את היחס בין סך הצבירה בתוכנית לבין הקצבה הצפויה ומגלם את תוחלת החיים החזויה על פי מינו של העמית ועל פי גילו בעת הפרישה, מצבו המשפחתי, בחירותיו במסלול הקצבה, דמי הניהול והריבית התחשיבית. במסגרת רפורמה שנועדה להבטיח את יציבות הקצבאות של הפורשים מקרנות הפנסיה המקיפות ולמזער את החשיפה שלהן לשוק ההון, נקבע כי מקבלי הקצבאות ייהנו מהקצאה מוגדלת של אגרות חוב ייעודיות על חשבון ההקצאה לחוסכים. לפיכך, פנסיונרים בקרנות הפנסיה המקיפות זכאים להבטחה תשואה על לפחות 60 אחוז מהכספים.

אחרונות חביבות הן קופות ביטוח לקצבה, או בשמן הנפוץ יותר – ביטוחי מנהלים קצבתיים. מבין כל תוכניות הקצבה הן המורכבות ביותר ומהוות אבן בוחן מקצועית למתכנני פרישה. פוליסות אלה מנוהלות בהתאם לחוזה ביטוח תקף שנכרת בין המבוטח לבין החברה המנהלת במועד ההצטרפות, ואשר מעגן בכתובים את תנאי הפוליסה. השתנות תנאי הפוליסות על ציר הזמן בא לידי ביטוי גם ברכיבי ההשקעה כמו גם במקדם ההמרה לקצבה. לדוגמה, פוליסות שהוקמו עד שנת 1990 נהנות מהבטחת תשואה ומהגנה מפני תנודות שוק ההון. יתרה מזאת, בפוליסות ישנות נקבעו מקדמי המרה נמוכים בעשרות אחוזים מאלו הנהוגים כיום. מקדמי ההמרה לקצבה בפוליסות עד סוף שנת 2012 מגלמים הבטחה מפני התארכות תוחלת החיים באופן שאינו ניתן לשינוי על ידי החברה המנהלת. מאז שנת 2013, רק בני 60 ומעלה זכאים להצטרף לפוליסה המבטיחה מקדם המרה.

קופת חיסכון עם משקפיים ליד מחשבון (אילוסטרציה: Shutterstock)
אילוסטרציה: Shutterstock

לדחות או לא לדחות? זאת השאלה 

בעקבות המשבר הכלכלי שיצרה הקורונה, חלק מהמבוטחים חוו ירידה של חלק מהפנסיות מה שהציף את המחשבה על דחיית מועד קבלת הקצבה. לדבריה של אבירם-קינן, חשוב להבין את ההשלכות למהלך מסוג זה וגם את הקריטריונים שכדאי לקחת בחשבון בבחירה. "נדמה כי המענה לשאלה כולל משתנים סובייקטיביים ואובייקטיביים כמו תוחלת חיים חזויה של המבוטח, יכולת כלכלית להתקיים בתקופת הדחייה ללא הכנסה מקצבה, הנחת מגמות משוק ההון והשפעתן על יתרת החיסכון הצבור לפני הפרישה ועל הקצבה שתשתלם לאחריה, חישוב נקודת האיזון בין 'אובדן' קצבאות לבין 'פיצוי' עתידי באמצעות קצבה גבוהה יותר וגם בחינת היבטי מיסוי ובדיקת סכום הקצבה 'נטו', בשל האפשרות שקצבה גבוהה יותר בעתיד עלולה להשית על המבוטח מס בשיעור מוגדל", היא מפרטת. למעשה, חלק מההסדרים הפנסיוניים אינם מושפעים במאומה מתנודות שוק ההון טרום הפרישה וגם לא אחריה. יחד עם זאת, גם מנגנונים אלה לעיתים מאפשרים להקטין או להגדיל את הקצבה הצפויה בשל הקדמת קבלת הקצבה או דחייתה.

אתגר נוסף שעומד בפני הנמצאים בגיל פרישה הוא עובדת היותם אוכלוסייה בסיכון בתקופה אשר מצריכה מכולנו להקפיד על ריחוק חברתי, ומהם במיוחד. הכורח הבריאותי האיץ את ההסתגלות של אוכלוסיית הגיל השלישי לאמצעים הטכנולוגיים הזמינים, ולא רק עבור צרכים חברתיים או משפחתיים. חשוב לדעת כי כיום עומדת בפני הפורשים אפשרות לניהול תיק פרישה מרחוק, עם תשתית דיגיטלית שמקפידה על אימות זיהוי, שקיפות מידע והעברת מסרים איכותית. יחד עם זאת הנכונות מצד בני הגיל השלישי לעשות שימוש מושכל בכלים אלו נמצאת בתקופה זו בעליה. בנסיבות שנוצרו מוטב לפורש לבחור באפשרות של ניהול פרישה מרחוק, על אף הצורך בלמידת הטכנולוגיה, מאשר האפשרות של ויתור על תכנון הפרישה.

"בשורה התחתונה, כל נושא הפרישה תלוי מאוד במצב אליו נקלע האדם הפורש", מסכמת אבירם-קינן, "אפשר לחלק את המועמדים לפרישה לשלוש קבוצות: הראשונים הם אלו אשר הוצאו על מחוץ למעגל העבודה מבלי שנערכו מבעוד מועד לסיום העסקתם. בעניינם חל הצורך בהכוונה מקצועית מידית. הקבוצה השנייה היא עובדים בני הגיל השלישי שעדיין נמצאים במסגרת תעסוקתית אך המשבר חידד אצלם את התובנה כי עליהם להיערך לבאות., מה שמביא אותנו להיות עדים לעלייה בביקוש לתכנון פרישה מהימן ומקצועי. הקבוצה השלישית היא קבוצה שעדיין חלים עליה יחסי עובד-מעביד, אך הוצאו לחל"ת במהלך הקורונה. עם התקווה לחזרתם במהרה למעגל עבודה, אנו ערים לכך שצפוי גידול בהסדרי הפרישה בקרב ארגונים, ובמסגרתם יוצעו להם תכניות פרישה בתנאים משופרים. נכון לבני הגיל השלישי לכלכל את צעדיהם בתבונה, לארגן את התיק הפנסיוני, לבחון את מקורות ההכנסה אל מול ההוצאות כיום ולאחר הפרישה ולהיערך ליום שאחרי".

למידע נוסף בנושא פנסיה בגיל הזהב