הביטוח הלאומי הכיר בכ-45 אלף נפגעים אזרחים מאז מתקפת 7 באוקטובר והלחימה בעקבותיה. בין אותם רבים שזכו לפיצוי מצויים אלו שנפגעו ישירות מאירועי הלחימה והוכרו כנפגעי פעולות האיבה וכן רבים מבני משפחותיהם – פצועים, הרוגים, נעדרים או חטופים.

גם בני המשפחה שהיו עדים לאירועי התופת - למשל בליווי טלפוני מרחוק, כפי שראינו פעמים רבות בשבת השחורה - עשויים להיות מוכרים כנפגעי פעולות האיבה בעצמם אם פיתחו בעיה רפואית או נפשית בעקבות מה שחוו.

הפגיעות שהביטוח הלאומי ומשרד הביטחון מכירים בהן אינן פיזיות בלבד. גם פגיעה נפשית, מחלות שנגרמו עקב הטראומה (התקף לב, אירוע מוחי, סוכרת, פסוריאזיס ועוד), וכן החמרה של מצב קיים עשויות לזכות את הנפגע בהכרה ובתגמולים וכן את בני משפחתו.

למה זכאים בני משפחה של נפגעי פעולות האיבה והמלחמה?

זכויות בני משפחה של חללי נפגעי האיבה - בני משפחותיהם (הורים, בני זוג, ילדים) של מי שמצאו את מותם בשל פעולות האיבה או מלחמה זכאים לקבל תגמולים חודשיים, שיקום והטבות שונות לפי החוק, כולל טיפול פסיכולוגי, השתתפות בלימודים (יתומים), אשפוז במוסד רפואי או בבית אבות, עזרה סיעודית ועוד – להרחבה ראו באתר הביטוח הלאומי בעמוד שיקום למשפחות חללי פעולות האיבה.

מעבר לכך, לבני משפחה של נפגעי האיבה עומדות מגוון זכויות שניתנות למימוש, ובהן –

  • החזר הוצאות: אם נאלצתם ללוות בן משפחה מדרגה ראשונה שנפגע מהמלחמה ובעקבותיה אושפז בבית חולים, אתם עשויים להיות זכאים להחזר הוצאות על אובדן ימי עבודה, נסיעות, לינה, הוצאות מחיה בעת השהייה בבית החולים, צרכים מיוחדים ואפילו על הוצאות החניה שלכם (סכום שיכול להיות גבוה עבור רבים) – להרחבה ראו באתר הביטוח הלאומי.
  • טיפולים נפשיים: נפגעי פעולות האיבה אשר מקבלים תגמול חודשי והוכרו כנכים בשל פגיעה נפשית, פוסט-טראומה או פגיעת ראש זכאים לטיפולים נפשיים, אך לא רק הם, אלא גם בני משפחותיהם יהיו זכאים לטיפולים אלו. הזכאות לטיפול נפשי היא להורים, בני או בנות זוג וילדיהם בני ה-30-7 של הנפגעים.
  • טיפולי רפואה משלימה: מקבלי תגמול חודשי על פוסט-טראומה, פגיעה נפשית או פגיעת ראש זכאים להחזר כספי על טיפולי רפואה משלימה, אך גם ילדיהם של הנפגעים (בני 18-7) זכאים לקבל מימון לטיפולים בתחום הרפואה המשלימה במקום הטיפול הנפשי.
  • קבוצות תמיכה: בני משפחה זכאים להצטרף לקבוצות התמיכה של הביטוח הלאומי, והן יסייעו להם להתמודד עם הנכות או האובדן המשפחתיים. הזכאות תקפה להורים ולבני הזוג של הנפגעים וכן להורים שכולים, אלמנים, ידועים בציבור, יתומים ואחים של חללים.
  • מימון מעון, פנימייה וחונכות לילדים: נפגעי פעולות האיבה בעלי פגיעה נפשית או פגיעת ראש זכאים (בחלק מהמקרים) למימון מעון או צהרון לילדיהם מתחת לגיל 6 וכן למימון שהיית ילדם בפנימייה עקב מצבם התפקודי. נפגעי פעולות איבה עם פוסט-טראומה או פגיעת ראש זכאים למימון שעות חונכות בהיקף של 4 שעות שבועיות עבור ילדיהם בני ה-5–18. החונכות מיועדת לספק לילדים תמיכה רגשית, חברתית ולימודית.

חשוב להכיר גם את הזכויות הנוספות: בני משפחה המטפלים באדם עם מוגבלות שנגרמה מפעולות האיבה עשויים להיות זכאים להטבות נוספות, ובהן נקודות זיכוי במס הכנסה, גמלת ילד נכה, תו חניה לנכה עבור הגורם המסיע ועוד.

למימוש זכאותכם יש לפנות למחלקת השיקום של סניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום מגוריכם. עקב מצב המלחמה, נציגי המוסד מגיעים לבתי החולים, נכון לימים אלו, ומסייעים במידע ובמילוי טפסים.

לבירור פרטים נוספים היכנסו לאתר "כל זכות" ולאתר הביטוח הלאומי ולמדו עוד על זכויות בני משפחה של נפגעי פעולות האיבה. בנוסף, לבדיקה מעמיקה של מלוא הזכויות וההטבות המגיעות לכם (וישנן) ניתן לפנות למוקד הסיוע לנפגעי פעולות האיבה שמפעילה האגודה לזכויות החולה או להיעזר בייעוץ משפטי מקצועי.