בשנת 1998 הגיעה לסיומה אחת התביעות הייצוגיות המפורסמות ביותר בהיסטוריה. במסגרתה, חברות המכונות "ענקיות הטבק" הסכימו לשלם לא פחות מ-246 מיליארד דולר במשך 25 שנים למדינות ארצות הברית, כדי לסייע במימון הטיפול בבעיות בריאותיות הקשורות לעישון. אמנם הפשרה לא הייתה פיצוי ישיר לנפגעים בודדים, אך היא נותרה דוגמה מצוינת להשפעה שיכולה להיות לתביעות ייצוגיות על הטלת דין וחשבון על תעשיות חזקות וקידום שינוי משמעותי.

גם היום, תביעה ייצוגית היא אחד הכלים העיקריים שעומדים לרשות האזרח במאבק משפטי נגד התאגידים הגדולים, או לאכיפת הוראות הדין. יש הליכי תובענות ייצוגיות שבהם לא ניתן לפצות באופן ישיר את חברי הקבוצה שנפגעה, אם בשל קושי לאתר את אותם נפגעים, או בשל העובדה כי סכום הפיצוי נמוך מעלות האיתור. במקרים כאלו, בתי המשפט נוטים לפסוק סעד לטובת הציבור. בעבר, בישראל, הכספים היו נפסקים לטובת עמותה זאת או אחרת, בהתאם לבחירה של התובע והחברה שנתבעה. החל משנת 2018, בעקבות תיקון חקיקה, נקבע כי בתי המשפט יורו להעביר כספים הנפסקים בהליכי תובענות ייצוגיות לטובת הציבור לקרן תובענות ייצוגיות, לטובת מטרות הנקבעות על ידי בתי המשפט, על מנת להבטיח שהעמותות שיקבלו את הכספים תהיינה עמותות ראויות, וכי הכספים ישמשו לתכליות מתאימות. הקרן אחראית על ניהול הכספים וחלוקתם בצורה מקצועית, במטרה להגשים את המטרות הנקבעות על ידי בתי המשפט.

התביעה ייצוגית, הרווח של כל הציבור

קרן תובענות ייצוגיות, המנוהלת באפוטרופוס הכללי, הוקמה על פי חוק לניהול וחלוקת כספים הנפסקים על ידי בתי המשפט בתובענות ייצוגיות לטובת הציבור, במקרים בהם לא ניתן לאתר את הנפגעים או שחלוקת הכספים לכלל האזרחים לא תהיה אפקטיבית - למשל לאור הסכום הנמוך שהיה מגיע לכל נפגע.

מטרת הקרן היא לחלק את הכספים שנפסקים כסעד (לפי הסעיפים הרלוונטיים בחוק) לטובת מטרות ציבוריות, והכול כפי שיוגדר בנוהלי הקרן ובכפוף להוראות בית המשפט. כספי הקרן מחולקים בידי ועדה ובה חמישה חברים שימנה שר המשפטים.

2.5 מיליון שקל לטובת איכות הסביבה

המנגנון החדש (יחסית) לחלוקת כספים אשר נפסקו על ידי בית משפט במסגרת הליך משפטי בתובענות ייצוגיות, פועל להגשים ייעודים חברתיים וציבוריים שונים, בהתאם להחלטות בתי המשפט. הקרן פועלת במגוון תחומים, בהתאם למטרות הנקבעות בפסקי הדין השונים: קידום צרכנות הוגנת (הקרן פרסמה לאחרונה קול קורא בסך של 9 מיליון ש"ח שמטרתו הגנה על לקוחות הבנקים), סיוע בתחומי רווחה (רק בחודש האחרון, הקרן פרסמה קול קורא שמטרתו חלוקת מקררים למשפחות מעוטות יכולת בסך של 13 מיליון ש"ח); קידום הזהירות בדרכים; שיפור הבריאות; קידום חינוך; ועוד ועוד. מאז הקמתה, פרסמה הקרן למעלה מ-60 קולות קוראים המיועדים לקדם מטרות ציבוריות שונות, בהיקף של למעלה מ-220 מיליון ש"ח. ממש בימים אלו למשל קרן תובענות ייצוגיות באפוטרופוס הכללי בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, יוצאים בקמפיין בסך 2.5 מיליון שקל להעלאת מודעות הציבור לפינוי מוצרי חשמל ישנים, ללא עלות, בעת קבלת מוצר חשמלי חדש.

הקמפיין שכותרתו "למחזר מוצרי חשמל? זה קל!" החל בעקבות כספים שהתקבלו בקרן תובענות ייצוגיות, לטובת קידום צרכנות הוגנת ולטובת מחזור מוצרים חשמליים, ובטח נתקלתם בו בטלוויזיה, בדיגיטל וברשתות החברתיות. בנוסף, הוא כולל קמפיין ייעודי לחברה החרדית ולחברה הערבית. המטרה: שמוצרי חשמל, אלקטרוניקה וסוללות ייאספו ויועברו למחזור נאות, כדי שכולנו נסייע למאבק למען הסביבה. הקמפיין מבקש ליידע את הציבור שיש לו זכות שיפנו לו את מוצרי החשמל הישנים, בחינם, בעת אספקת מוצרי חשמל חדשים.

רוצים לקדם פרויקט? אולי תוכלו לקבל כסף מקרן תובענות ייצוגיות

קרן תובענות ייצוגיות פועלת לחלוקת הכספים לטובת הציבור, לרוב באמצעות פרסום "קולות קוראים". במסגרתם, היא מציעה לגופים שונים להגיש הצעות לקידום פרויקט בנושא מסוים.

בדיוק כעת פורסמו קולות קוראים בולטים שניתן להגיש בקשות בעניינם: קול קורא לפיתוח פרויקטים חדשניים למניעת אלימות במשפחה, לקידום זהירות בדרכים והגנת רוכבי אופניים וקורקינטים, לחלוקת מקררים עבור משפחות נזקקות, ולהגנה על זכויות לקוחות הבנקים. הרשימה המלאה כאן. עמותות שרוצות ליהנות מהכסף ועומדות בתנאי הקול הקורא יכולות להגיש בקשה לקבלת הכספים. את הבקשה, עמותות או גופים המפורטים בקול הקורא יכולים להגיש באמצעות טופס מקוון עד ליום שמפורסם באינטרנט. בקשה שלא יצורפו לה כל המסכים הנדרשים תידחה על הסף – אז יש להקפיד לקרוא היטב את הדרישות ולמלא אותן.