1. מה זה בעצם לקטוז
    לקטוז הוא הסוכר שנמצא בחלב ובמוצריו. הוא מצוי באופן טבעי בחלב של כל היונקים בטבע, כולל בחלב אם והוא אף מספק אנרגיה בכמות של 4 קלוריות לגרם. השם המקורי של החומר הזה מורכב משילוב בין המילה הלטינית "לקה" (חלב) ומהסיומת "טוז" (שקיימת במולקולות סוכר נוספות כגון פרוקטוז וגלוקוז).
  2. רגישות ללקטוז היא לא אלרגיה לחלב
    הרבה מתבלבלים, אז נעשה סדר: רגישות ללקטוז לא אומרת שצריך להפסיק לצרוך מוצרי חלב. אלרגיה לחלב היא אכן מצב מסכן חיים, אבל זה לא המצב עם אי סבילות ללקטוז.
    מבחינה ביולוגית, רגישות ללקטוז באה לידי ביטוי בחוסר יכולת לעכל כמויות גדולות שלו. זה קורה בגלל מחסור באנזים הלקטאז, שאמור לקלוט אותו בגופנו. אם כמות האנזים לא מספקת, החלב ומוצריו לא יתעכלו כראוי ואז גם נוצרים הסימפטומים שאנחנו מעדיפים להימנע מהם: גזים, בטן מנופחת, כאבי בטן, בחילה, יציאות רכות ושלשול.
    רגישות לחלב לעומת זאת, היא תגובה אלרגית של מערכת החיסון לחלבון של החלב. התסמינים למצב זה יכולים להתבטא בפריחה בגוף, בקוצר נשימה ובמקרים קיצוניים זה אף עלול לסכן חיים.
  3. הסימפטומים מופיעים – אבל נעלמים
    החדשות הטובות הן שהרגישות ללקטוז לא אמורה ללוות אותנו על בסיס יום יומי. הסימפטומים השונים מופיעים אמנם כ-30 דקות עד שעתיים לאחר אכילת מוצרי חלב שמכילים לקטוז, אבל הם נעלמים במידה ולא צורכים אותו.
    טרה - חלב (צילום: Africa_Studio_milk, shutterstock)
    צילום: Africa_Studio_milk, shutterstock
  4. רגישות ללקטוז מתעוררת במהלך החיים
    מצד אחד, אי סבילות ללקטוז בהחלט עשויה להיות תופעה גנטית. מצד שני, הרקע הגנטי לתופעה נחשב נדיר.  בדרך כלל אי סבילות ללקטוז נובעת מירידה ברמת אנזים הלקטאז במהלך החיים, אז אפילו אם פעם זה לא הטריד אתכם אבל עכשיו אתם לא מסוגלים לסיים כוס חלב בלי שהבטן תכאב, אין סיבה להילחץ: כנראה שנכנסתם לסטטיסטיקה.
  5. כ-70% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל רגישה ללקטוז
    על פי האתר של "מכבי שירותי בריאות", רוב האוכלוסייה בישראל לוקה באי סבילות קלה ללקטוז. לפי הערכות מדובר על כ-70% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל ועל כ-68% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם, לעומת כ-36% מהאוכלוסייה בארצות הברית.
    באופן כללי, סף הרגישות ללקטוז נמוך יותר בצפון אירופה מאשר באסיה ובאפריקה, מה שקשור כנראה לנטייה גנטית מוגברת לצריכת מוצרי חלב באזורים השונים.
  6. כיצד מטפלים ברגישות ללקטוז
    אבחון פורמלי של רגישות ללקטוז מבוסס על תלונות המטופל, זיהוי הסימפטומים, בדיקת ההיסטוריה המשפחתית ולעיתים גם בדיקה שבמסגרתה המטופל יתבקש שלא לאכול מוצרי חלב למשך זמן מסוים כדי לבדוק האם התסמינים נעלמים. במקרים מסוימים הרופא יכול להמליץ גם על בדיקות דם, בדיקות נשיפה ובדיקות צואה.
    מכיוון שטרם נמצא טיפול רשמי שיכול לעזור לגוף לייצר יותר לקטאז, אותו גורם שאחראי על פירוק הלקטוז, במקרים של רגישות ללקטוז, ההמלצה היא להפחית את צריכת הלקטוז במידת האפשר על ידי צריכת מוצרי חלב דלי או נטולי לקטוז.
  7. לתחליפי החלב יש יתרונות שונים, אבל גם לא מעט חסרונות
    הנטייה המיידית של בעלי רגישות מסוימת ללקטוז היא להעדיף תחליפי חלב. המשקאות הנפוצים מבוססים על סויה, שקדים, שיבולת שועל, אורז וקוקוס ויש להם המון יתרונות שונים, אבל גם לא מעט חסרונות.
    כך לדוגמא חלב סויה נחשב לאלטרנטיבה הקרובה ביותר לחלב פרה מבחינת החלבון האיכותי והמינון הגבוה, אבל הוא מעובד ויש לו טעם מובחן שלא כולם מתחברים אליו. לשם השוואה, חלב שקדים מועשר בסידן וויטמין D אבל הוא מעובד ואין בו חלבון, חלב שיבולת שועל מציע מתיקות טבעית אך הוא מכיל פחמימות פשוטות וחלב אורז דל בקלוריות אבל מכיל ארסן ועשיר בפחמימות וסוכרים. מה לגבי חלב קוקוס? האמת שאין לו יותר מדי יתרונות, אלא בעיקר כמות גדולה של תוספי מזון ואחוז שומן רווי גבוה.
  8. חשוב להמשיך לצרוך מוצרי חלב
    אולי ידעתם שיש לכם רגישות מסוימת ללקטוז, אבל לא בטוח שהבאתם בחשבון את החשיבות של צריכת מוצרי חלב, למרות הרגישות. קודם כל, חלב ומוצריו עשירים באבות מזון, פחמימות, חלבונים איכותיים ושומנים טובים. שנית, הימנעות או צריכה נמוכה של מוצרי חלב עלולה לגרום לצריכה לא מספיקה של סידן, מגנזיום, אבץ, ויטמין A, ויטמין 12B וויטמינים נוספים. זו הסיבה להמלצה כן להמשיך ולצרוך מוצרי חלב אך מותאמים לרגישים ללקטוז.
    טרה - חלב 2 (צילום: Pixel-Shot, shutterstock)
    צילום: Pixel-Shot, shutterstock

המלצה -  לשתות חלב נטול לקטוז

הפתרון המושלם לרגישות ללקטוז היא פשוט לשתות חלב שלא מכיל אותו, כמו חלב נטול הלקטוז של טרה. החלב הזה מאפשר ליהנות מכל העולמות: גם הטעם האהוב של חלב, גם המרקם המושלם וגם תוספת ויטמין D שתורם לספיגה טובה יותר של הסידן הנמצא בחלב באופן טבעי.

בחלב זה מבצעים את הפירוק וההפרדה בין המרכיבים שלו עוד בתהליך הייצור. כדי שהגוף לא יצטרך לפרק את הלקטוז בעצמו, כך שהוא נוח יותר לעיכול. זה יכול להיות פתרון מושלם לקפה, אפשר להגיש אותו עם קורנפלקס לילדים וגם לבשל איתו את כל מה שאתם אוהבים.

בנוסף, הלקטוז שקיים בחלב הרגיל פחות מתוק בהשוואה לרכיבים המבודדים שלו. אז תודות לפירוק וההפרדה בין הגלוקוז והגלקטוז, חלב נטול לקטוז של טרה מגיע עם מתיקות טבעית וללא תוספת סוכר. בקיצור, שווה לנסות גם אם אין לכם רגישות ידועה ללקטוז J