קצת כמו בסרט "המופע של טרומן", נדמה שכל ביקור בקניון כבר נראה אותו דבר. את כל הרשתות כבר פקדנו, כבר אכלנו בכל בתי הקפה שמפוזרים בהם – ואין את הריגוש שבמציאת מציאה, או בגילוי של חנות חדשה ומתוקה. איגדנו בשבילכם כמה המלצות, על קצה המזלג, של חנויות מחוץ לקניון, ששווה להתאמץ ולהגיע במיוחד בשבילן, ולקבל חוויית קניות כמו פעם.

חווה מתוקה בצפון: גליתא בקיבוץ דגניה

אי שם בקיבוץ דגניה ב', מסתתרת לה גליתא, חוות שוקולד, שמקדש את הדבר שאף אחד לא יכול להגיד לו לא: שוקולד. בגליתא תוכלו לעבור סדנאות שוקולד, ליהנות ממשקאות שוקולדיים, קינוחים וממתקים – והכול תוצרת בית. בביקור באתר שלהם תוכלו אפילו ליצור טבלת שוקולד משלכם – בוחרים את טעם הבסיס (לבן, חלב או מריר), ממלאים בתוספות שאתם אוהבים (מרשמלו? חמוציות?) ועל הטבלה אפשר גם להטביע ברכה מיוחדת. המחיר לא זול, ועומד על 64 שקלים ל-400 גרם שוקולד, אבל מתנה כזו אנחנו עוד לא קיבלנו.

אז אם אתם תושבי האזור שמחפשים פעילות מקורית ליום חורפי, או שהגעתם לצפון לחופשה – כדאי לכם לתת ליום שלכם גם נשיקה מתוקה.

יד שנייה ברעננה: צ'אי בוטיק

מה שטוב בחנויות יד שנייה מחוץ לתל אביב – זה בעיקר המחיר. בעוד שבהרבה בוטיקים תל אביביים תמצאו שבגדי הווינטאג' עולים יותר ממחיר בגדים חדשים, מחוץ לעיר (ולמען ההגינות, גם בכמה חנויות מעטות ביותר בתוכה), תוכלו למצוא בגדים במחירים מגוחכים, עם אווירה של פעם ומבחר לכולן – למי שמחפשת בגדים פשוטים אבל מיוחדים, ולמי שרוצה להתפרע עם שמלה ארוכת שרוולים ומלאת וולאנים. בצ'אי בוטיק יש מבחר מאוד משובח ולא תמצאו שם סמרטוטיאדה חסרת מעוף.

צרפו לבגדים הכיפיים אביזרים מוצלחים, והנה מצאתם חנות מקימה אי שם ברח' אחוזה. כמו כל חנות יד שנייה, גם זו משנה פניה עם בגדים חדשים, כך שבכל ביקור תופתעו לגלות מצאי חדש. לחנות יש אתר אינטרנט יעיל ופעיל, בו תוכלו לקנות פריטים אונליין.

רופאה בודקת ילד עם ססטוסקופ (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
רופאה בודקת ילד. מציעים טיפול כולל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

>> מפרגנים לבעל עסק קטן וזוכים: ההזדמנות שלכם לזכות ב-500 שקלים

 שומרים על הילדים: מדיקידס בהרצליה

סמוך לצומת הסירה בהרצליה פיתוח שוכן מקום ששם לו למטרה להעניק לילדים את הרפואה המתקדמת ביותר שאפשר. רני בנדר, הבעלים של מדיקידס, מספר על "מרכז מומחים לרפואת ילדים, הראשון מסוגו בישראל, המאגד מעל ל-50 רופאים ילדים מומחים ויועצים במקצועות הבריאות". הוא מונה מספר עקרונות חשובים – בהם הזמינות. כל מי שניסה להזמין תור לרופא מקצועי בקופת החולים יודע שאפשר לחכות אפילו חודשים. בנוסף, ישנו עקרון של עבודה רב מערכתית של רופאים, שמבטיח מבט שלם על הבעיה. וכמובן – "חווית הילד היא מאוד נעימה", מאשר בנדר, "כיף לבוא לכאן", ומדגיש "אבל לא צריך לבוא לכאן רק כשחולים, אלא גם כדי ללמוד – איך אוכלים נכון או מהן הפרעות קשב וריכוז, ואפילו לקייטנה בקיץ. זהו בית של בריאות".

תאילנד בפתח תקווה: צ'ילי בייבי

עזבו את התדמית הלוזרית שיש לפתח תקווה. סיבוב במרכז העיר מבטיח לכם הרגשה של מדינה אחרת, טובה או רעה יותר – אתם תכריעו. אבל ברחובותיה המפתיעים יש חנויות עם פריטים שאין במקומות אחרים. רוצים נעלי בית במחיר הגון? מעדניות רוסיות? מסעדות אתיופיות? בין אלפי המספרות שמפוזרות באם המושבות, תמצאו הרבה מציאות. חביבה במיוחד היא החנות האסייאתית "צ'ילי בייבי", לכל מי שטייל במזרח ומתגעגע לטעמים החזקים והחריפים.

הבעלים שקיבלה את פנינו בחנות מיהרה לתת לנו שלל מתכונים מעוררי תיאבון, ושיחה נעימה – והרי זו תמצית החנויות שאינן מיוצרות באותו פס ייצור – היחס האישי והפריטים שלא תמצאו במקום אחר.

חנות צ'ילי בייבי (צילום:  Photo by Flash90)
חנות צ'ילי בייבי | צילום: Photo by Flash90

תרבותיים ברחובות: חנות הספרים מילתא

איכשהו מכל רשתות החנויות, אלו שמצליחות לגרור הכי הרבה אמוציות – אלו חנויות הספרים. מהוויכוח הנצחי על ה-4 במאה ועד המוכרים שרק רוצים לדחוף לכם ספרים שהם קיבלו הוראה למכור. לשם כך כדאי להגיע לחנות ספרים אמיתית, עוד יש כאלה ברחבי הארץ, ואחד כזו תמצאו ברחובות, חנות ספרים עצמאית שנפתחה על ידי שני עובדים לשעבר ברשת חנויות ספרים, שרצו לעשות את זה לבד. בבלוג הספרות "קורא בספרים"

מספרים שהשיא של הביקור בחנות הוא במחלקת ספרי הילדים, לה ניתן הכבוד הראוי. בעמוד הפייסבוק של החנות תוכלו להתעדכן גם באירועי שעת סיפור במקום.

לחם במצפה רמון: לשה – אפייה במדבר

סוף שבוע בעיירה המדברית, בחרתם ללון תחת שמי הכוכבים, או במלון קצת פחות מפואר מ"בראשית" היקר, ואתם יודעים שכל מה שחסר לכם הוא חלה טובה, עוגת שמרים משובחת ואולי עוד קצת כמה עוגיות. ביקור במאפייה הדרומית יבטיח שתקנו הרבה יותר ממה שתכננתם, ולו בגלל האווירה במאפייה, אותה הקימה הדס מאיר, שעברה לדרום והחלה לאפות. יש משהו מאוד נשי במאפייה הזו, שכבר נודעה הרבה מעבר למחוז הדרומי, ששמה הולך לפניה, וגם הריח של הלחם הנאפה בה.

דבריו של עו"ד דן כרמלי, משנה למנכל איגוד לשכות המסחר:

המגזר העסקי בישראל מונה היום כ-533,000 עסקים פעילים, נכון לסוף שנת 2014, על פי נתונים של הלמ"ס ובנק ישראל. מתוכם 77% עסקים קטנים וזעירים, כ-410,000, שמחזור העסקים השנתי שלהם אינו עולה על מיליון שקל בשנה. עוד חשוב להדגיש, שרק כ-3,000 עסקים מתוך כלל המגזר העסקי הם עסקים שנחשבים לעסקים גדולים, דהיינו שמחזור העסקאות שלהם הוא למעלה מ-100 מיליון שקלים בשנה.

משנה למנכל איגוד לשכות המסחר (צילום: יהודה בן איטח)
משנה למנכל איגוד לשכות המסחר | צילום: יהודה בן איטח

מי שמייצר מקומות עבודה במדינת ישראל, מי שמניע את גלגלי המשק, מי שיוצר לנו כלכלה בריאה, הם העסקים הקטנים והבינוניים. מדובר בהרבה מאוד אנשים שהשקיעו הון פרטי, חסכונות, ונעזרים בעבודה של כל המשפחה על מנת לייצר עסק קטן, וכך הם מייצרים לעצמם פרנסה, ומייצרים עוד מקומות עבודה לאנשים אחרים במדינת ישראל. צריך להבין, שהאנשים הללו בעצם זה לא חברות ענק, שיש להן את היכולת להתמודד עם הכבדות רגולטריות בלתי פוסקות.

ב-5 השנים האחרונות אנחנו עדים למגמה של מדרון חלקלק בחקיקה פופוליסטית כנגד המגזר העסקי. כל הכבדה כזו, גם אם בראייה צרה יש בבסיסה כוונה טובה, כמו דאגה לסביבה או לעובדים, בסופו של יום גורמת לבעל העסק הקטן צורך לא הגיוני להתמודד עם רגולציה שטומנת בחובה חשש לפגיעה פלילית.

זה פוגע בכל העסקים במשק, אך בצורה קריטית יותר בעסקים הקטנים והבינוניים. כל בעל עסק שמתעורר היום בבוקר לעבודה, חלה עליו חבות פלילית – בתחום יחסי העבודה, הצרכנות, איכות הסביבה ונושאים נוספים – עד כדי כך שלא כדאי היום להקים עסק. הרצון להקים עסק, הגם שמבינים כי זה מה שמניע את המשק, שואף לאפס.

הפתרון הוא לדאוג להפסקת החקיקה הפופוליסטית. המסננת של ועדת שרים לענייני חקיקה חייבת להיות למנוע זאת, ולבדוק את צרכי המגזר העסקי, ואת הצרכים המיוחדים של העסקים הקטנים.

שנית, צריכה להיות התערבות של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה בכל הצעת חוק שיש לה השפעה על המגזר העסקי ועל העסקים הקטנים והבינוניים. זה מאבק איתנים שלהם כמי שאמורים לייצג בממשלה את האינטרסים של עסקים אלה. אנחנו באיגוד לשכות המסחר נלחמים על כל הצעת חוק כזו בשיניים, כארגון העסקים והמעסיקים הגדול בישראל, המייצג בעיקר את מגזר המסחר והשירותים שאליהם משתייכים העסקים הקטנים ובינוניים. 

>> מפרגנים לבעל עסק קטן וזוכים: ההזדמנות שלכם לזכות ב-500 שקלים