דמיינו את עצמכם נכנסים לתוך מבנה עם כיפה עגולה, מתיישבים בכיסאות, מתרווחים, ואז כשהחשיכה משתררת, צוללים היישר לאוקיינוס.

החוויה החדשה של פארק המצפה התת ימי באילת,  מערת "האקווה דום", הכניסה אותנו לעולמם המסתורי של הלוויתנים, וליתר דיוק - של לוויתני הגבנון (לוויתן גדול סנפיר). החוויה הקולנועית, שלא ראינו כמותה, עטפה אותנו מכל כיוון, ב-360 מעלות. התחושה הייתה הכי קרובה לצלילה לצד היונקים המופלאים, שהתקרבו אלינו, השמיעו קולות וגרמו לנו להתאהב בהם, והכל דרך מסך. לפי רחשי ההתפעלות של קהל המבקרים סביבנו, מבוגרים וילדים, היא הצליחה ללא ספק לרגש את כולם.

אקווה דום 2  (צילום: המצפה התת ימי אילת)
האקווה דום - המצפה התת ימי באילת | צילום: המצפה התת ימי אילת

פארק המצפה התת ימי הפתיע אותנו אחרי לא מעט ביקורים. הפעם החליטו במקום לקרב אותנו לעולמם של יצורי הים המופלאים, היונקים הענקיים, האינטליגנטיים והמרתקים השוכנים במעמקי האוקיינוס וכעת קרובים אלינו מתמיד. הצלחנו להבחין בהם לפרטי פרטים, לעקוב אחרי כל תנועה ותנועה שלהם ולהאזין לצורת התקשורת הייחודית שלהם - שירים ומזמורים.

חווית הצפייה המופלאה אפשרה לנו לראות שלמרות שמדובר ביצורים עצומים בגודלם, הם עדינים וידידותיים להפליא.

להזמנה ורכישת כרטיסים >> 

כמה עובדות מרתקות על לוויתני הגבנון

למרות שהם חיים במים ודומים לדגים, הלוויתנים הגבנוניים הם יונקים, בדיוק כמונו. הלוויתן גדול הסנפיר הוא יונק ימי השייך למשפחת לוויתני הענק ואורכו יכול להגיע ל-15 מטרים – יותר מאורכו של אוטובוס סטנדרטי. משקלו מטפס בקלות ל-40 טון. הסנפירים של הלוויתן ארוכים במיוחד ומגיעים לסביבות שליש מאורך גופו.

לוויתני הגבנון נודדים עד 16,000 קילומטר מדי שנה. הם ניזונים בעיקר מדגים וסרטנים קטנים (קריל) ומשתמשים בטכניקה של יצירת בועות כדי לתפוס טרף.

למה קוראים לו לוויתן גבנון? מפני שיש לו גב כהה, בטן בהירה, קפלים על הגרון וגיבנת קטנה מול סנפיר הגב, מה שמוביל לשם הנפוץ ״גבנון״.

הלוויתנים הגבנונים הזכרים יודעים לשיר ושירתם נשמעת למרחקים אדירים. למעשה, מדובר בלוויתנים הקולניים והפטפטניים ביותר מכל הלווייתנים, המשמיעים מגוון גדול של צלילים, החל מגניחות, בכי ואפילו נחרות, ומחברים אותם יחד ליצירת שירים קסומים הנמשכים דקות אחדות ועד שעות.

לוויתני הגבנון הם אקרובטים אמיתיים ושחיינים רבי עוצמה המשתמשים בסנפירי הזנב האדירים שלהם כדי להניע את עצמם דרך המים ולפעמים לצאת מהם לחלוטין בזינוק והתזה אדירים.

מספר לווייתני הגבנון הצטמצם מאוד לפני האיסור על ציד לווייתנים מסחרי ב-1985, אך מאז השתפרו המספרים בקבוצות אוכלוסייה רבות. כיום, האיומים הגדולים ביותר על לווייתני הגבנון הם התנגשויות עם ספינות והסתבכות בציוד דיג.

כמה הושקע ביצירת הסרט?

בפארק המצפה התת ימי חיפשו שידרוג לאושנריום הוותיק וטכנולוגיה לא מלאכותית שבה הצופים יכולים לחוות חלק מההתרחשות.

אקווה דום 3  (צילום: המצפה התת ימי אילת)
המצפה התת ימי - אילת | צילום: המצפה התת ימי אילת

האקווה דום הוא אולם קולנוע ייחודי שמאפשר חווית צפייה עוצרת נשימה על מסך שהוא למעשה חצי כדור. באמצעות שני מקרנים, שכל אחד מהם מכסה 180 מעלות, הם יוצרים חווית צפייה מטורפת של 360 מעלות ותמונה שלמה.

צילום הסרט על לוויתני הגבנון נעשה באמצעות ארבע מצלמות שצילמו את הלווייתנים ב 360 מעלות. באמצעות תוכנה מיוחדת, כל זוויות הצילום חוברו לתמונה אחת ולסרט אחד אשר מוקרן באולם הקולנוע המרהיב.

למעשה, בזכות תיעוד לוויתני הגבנון הצליחו לקיים לראשונה בעולם הקרנה של סרט אמיתי (ולא אנימציה) בתלת מימד של 360 מעלות ולייצר חוויה אישית שהצופה הוא חלק ממנה.

אגב, אתגר הצילום בטבע כלל תיעוד של בעל חיים שלא תמיד משתף פעולה וכמובן תנאי מזג אוויר מאתגרים והתמודדות עם שקיפות של המים. לצוות הצילום נדרשו  2 עונות שלמות בארה"ב, באזור הוואי, עד שהצליחו להשיג מספיק חומרי גלם שיאפשרו לערוך את הסרט היפהפה.

בסרט מופיעים ארבעה לוויתנים ועוד כמה ״שחקני משנה״ מהלהקה המופלאה. הוא מלווה במוסיקה מרגשת ובדיבוב עדין המוסיף לתחושת הקרבה. הילדים מוזמנים לשכב על הגב במתחם מיוחד המחופה בשטיח רך ולצפות בסרט בשכיבה. הם וגם אנחנו נהנינו מכל רגע.  מילה שלנו, ושל ליוויתן, אל תפספסו בשום אופן את האטרקציה הזאת.

לרכישת כרטיסים לאקווה דום >>