בעולם ישנם כ-500 מינים של כרישים, לכל אחד מהם צבע וצורה ייחודיים משלו. 4 מהם תוכלו לפגוש פנים מול פנים בבריכת כרישים ייחודית ולגמרי בישראל. כן, מתברר שהטורפים שאנחנו הכי מפחדים מהם, ושלא בצדק, הם יצורים מרתקים שניתן להתקרב וללמוד עליהם בסביבה המרגיעה והמרתקת של המצפה התת ימי באילת.

למי שחשש שצפוף לכרישים בבריכה, מדובר במאגר מים ענק בשטח של 1,700 מ"ר ונפח מים של כ-3 מיליון ליטר! (רק נסו לדמיין את זה מול הבריכה שלכם בחצר). החלונות עשויים זכוכית אקרילית (זכוכית גמישה) בעובי של 35 ס"מ שיובאה במיוחד מיפן.

בריכת הכרישים במצפה היא הראשונה מסוגה בארץ, ומדמה סביבת מחייה של מדרון שונית ומים פתוחים. לכן, היא גם איננה עמוקה יותר מ-8 מטרים ובעלי החיים שחיים בה מותאמים לסביבה זו. היוזמה, שהוקמה בשנת 2015 והושקעו בה כ-30 מיליון שקל, עדיין לא מוכרת לכלל הישראלים, ולכן יצאנו לבחון אותה בעצמנו.

בריכת הכרישים היא כאמור ביתם של ארבעה מינים שונים של כרישים: כריש גדול השן הוא הגדול והכהה ביותר בבריכה, כרישי פטישן כד-החרטום שראשם מזכיר צורה של פטיש, כרישי שונית שחורי סנפיר שהם הקטנים יותר בבריכה ומאופיינים בנקודות שחורות בקצה הסנפירים, וכרישי הסנפירתן שמאופיינים בסנפיר-גב גבוה במיוחד.

שימו לב, לא מדובר ביצורים קטנים בכלל. חלק מהכרישים בבריכה במצפה התת ימי יכולים להגיע ל-4.30 מטר ולמשקל של 170 ק"ג.

כריש פטישן כד- חרטום המצפה התת ימי אילת (צילום: המצפה התת ימי אילת)
כריש פטישן כד- חרטום המצפה התת ימי אילת | צילום: המצפה התת ימי אילת

דם של בני אדם לא כ"כ מעניין כרישים

המבקרים בבריכת הכרישים יכולים ללמוד על סוגי הכרישים השונים, האנטומיה שלהם, התנהגותם ותפקידם במערכת האקולוגית. אנחנו למשל גילינו שלכריש ישנם שבעה חושים: ריח, ראיה, שמיעה, מישוש, טעם (עד כאן הם זהים לבני האדם), ובנוסף יש להם גם שני חושים ייחודיים רק להם: חישה חשמלית, וחישה תנועה במים, שבעזרתם הם הפכו לטורפי העל של הים.

להזמנת כרטיסים >> 

גם חוש הריח המפותח של הכרישים הוא נושא מרתק - הם מסוגלים כידוע להריח דם מקילומטרים, אבל בניגוד למה שמוצג בסרטים, דם של בני אדם לא כ"כ מעניין אותם. ניסויים שנעשו בסביבת כרישים הראו שהם הרבה יותר מתעניינים בדם של דגים.

כריש שחור סנפיר- המצפה התת ימי אילת (צילום: המצפה התת ימי אילת)
כריש שחור סנפיר- המצפה התת ימי אילת | צילום: המצפה התת ימי אילת

בני האדם הם איום הרבה יותר גדול על כרישים

בנוסף ללמידה הכללית על אורח החיים של הכרישים, נחשפנו בבריכת הכרישים בפארק גם לחשיבות שימור הכרישים. רוב מיני הכרישים נמצאים כיום בסכנת הכחדה ומתמודדים עם איומים כגון דיג מוגזם, אובדן בתי גידול ועוד. כלומר, בני האדם הם איום הרבה יותר גדול על כרישים מאשר המצב הנגדי.

בביקור שלנו הצלחנו לצפות בכרישים כשהם שוחים סביב הבריכה ולחצות את מנהרת הכרישים המפורסמת שעוברת בתוך הבריכה. בשלב הכי מרתק עקבנו אחרי האכלת כרישים על ידי צוללן שמתרחשת פעמיים בכל יום, 7 ימים בשבוע.

כריש סנפירתן - המצפה התת ימי אילת
כריש סנפירתן - המצפה התת ימי אילת

הצוללן, אם תהיתם, נמצא עם הכרישים בבריכה. איך הם לא טורפים אותו? פשוט כי כרישים לא אוכלים בני אדם. מדובר במיתוס שאפשר לנפץ.

הסיבה שאנחנו כן שומעים מדי פעם על תקיפות של כרישים, היא בשל "טעות בזיהוי" מצידו של הכריש. כרישים אוכלים בעיקר בעלי חיים פצועים, חולים ומתים, ובכך הם מווסתים את התפשטות המחלות בים. כאשר בעל חיים פצוע, הוא עולה אל פני המים וצורת שחייתו משתנה - הוא מתחיל לפרפר וליצור ויברציות במים. כך למעשה מזהה הכריש את הטרף שלו. בני האדם שוחים גם הם על פני המים, ומזכירים את צורת השחייה של בעל חיים פצוע ובכך מבלבלים את הכריש, מה שעלול להוביל לתקיפה. מומחים גילו שאם כריש נושך בשר אדם, הוא ברוב המוחלט של המקרים ירק אותו או יקיא אותו.

כריש גדול השן - המצפה התת ימי אילת (צילום: המצפה התת ימי אילת)
כריש גדול השן - המצפה התת ימי אילת | צילום: המצפה התת ימי אילת

למי שרוצה להסיר חששות ולהבין את היצורים המופלאים האלו ואת הדרכים להגן עליהם, מדובר בחוויה לימודית מרתקת – גם להורים וגם לילדים. לכו ללא היסוס.

להזמנת כרטיסים >>