שנת הפעילות החדשה של עמותת "רואים רחוק" מבית קשת נפתחה בשישה מרכזים אשר פרוסים בכל רחבי הארץ: ירושלים, בית שמש, נצרת, נתניה, אשדוד ולוד. במרכזים הללו לומדים נערים ונערות מקבוצות הנמצאות בפריפריה הגיאוגרפית, הכלכלית והחברתית בישראל, כאלה שזוכים לתת-ייצוג על המסך ובסדר היום.

בכל מרכז לומדים כ-15 בני נוער אשר נפגשים פעם בשבוע למשך שנתיים. החניכים משתתפים בלימודי קולנוע, משחק ואומנות, כשצוות מקצועי מהשורה הראשונה מלווה אותם צעד אחר צעד עד לסיום לימודיהם ולהשתלבות רבים מהם בתעשיית הטלוויזיה והקולנוע. הכירו את נבחרת החונכים לשנה הזאת: יוצרים, במאים ותסריטאים מהמובילים בישראל.

ירושלים

מיכאל אללו

במאי ותסריטאי, יליד 1981. מיכאל אללו נולד וגדל בירושלים ושירת בצבא כקצין בסיירת מטכ"ל. בוגר המסלול המלא בבית הספר לקולנוע סם שפיגל, אותו סיים בהצטיינות. במהלך לימודיו כתב וביים את "איך רצחתי את רבין" שהוקרן וזכה בפרסים נחשקים בפסטיבלים רבים בארץ ובעולם.

אחרי הלימודים ביים את "מכתב אהבה לקולנוע" ו"קוץ" שבו שיחק בתפקיד הראשי. הסרט הדוקומנטרי הארוך הראשון שלו, "הקרב האחרון של פפה", הוצג בפסטיבל ירושלים. סרטו "הארץ שמעבר להרים" שיצר עם הסופר ניר ברעם זכה בפרס אופיר לשנת 2018. במקביל לעשייה הקולנועית, עוסק מיכאל בחינוך והוראה. עובד גם כמורה לקולנוע בבית ספר לאומנויות בירושלים.

לירון ברכט

במאית ותסריטאית. בוגרת בית הספר סם שפיגל לקולנוע וטלוויזיה. במהלך לימודיה יצרה לירון ברכט שני סרטים קצרים שהשתתפו בפסטיבלים ולאחר מכן כתבה תסריט לאופרה קצרה שהוצגה ב-2019 במסגרת הביאנלה שבוונציה.

"מבחינתי העובדה שבכלל קיימת מסגרת כמו 'רואים רחוק', זה סוג של נס", מספרת ברכט, "זאת הזדמנות אמיתית וחד פעמית להגשמה שיכולה לשנות את הסיפור בשביל בני הנוער שאנחנו עובדים איתם".

"בגיל 18, כשעשיתי שנת שירות בירושלים, שאלתי את עצמי פעמים רבות: עד כמה באמת אפשר לשנות את מסלול החיים של החניכים שאנחנו עובדים איתם, במהלך שנה אחת? זה כמעט בלתי אפשרי. כשגיליתי שקיימת עמותה שמעניקה גם גב כלכלי וגם ליווי ותמיכה למשך 10 שנים, התחלתי להאמין שאולי זה כן אפשרי".

נתניה

דוד אופק

במאי, יליד 1968, בוגר המחזור הראשון של בית הספר סם שפיגל לקולנוע ולטלוויזיה בירושלים. דוד אופק הוא אחד היוצרים המקוריים והמעולים שקמו לקולנוע הישראלי בשני העשורים האחרונים. הוא מרבה לעסוק בגיבורים מקבוצות לא הגמוניות בחברה הישראלית כגון עולים חדשים, עובדים זרים, תושבי הפריפריה ובני עדות המזרח, ובטשטוש הגבולות שבין קולנוע עלילתי לקולנוע תיעודי. חשיבות יצירתו אינה רק מלאכת התיעוד והחשיפה, אלא בעמדה המוסרית והביקורתית המודגשת בה.

אופק ביים ויצר את הסדרות "מתיר עגונות", "להרוג את סבתא", "30 שקל לשעה" ו"בת ים - ניו יורק", אשר זכו כולן בפרסי האקדמיה לסדרה הטובה ביותר. הסרטים התיעודיים שיצר - "ההרוג ה-17", "האולפן", "מותרות" ו"האגדה על ניקולאי וחוק השבות", זכו בפרסים רבים ונחשבים בישראל ובחו"ל.

"העבודה בעמותה משלבת עבורי בין אהבתי הגדולה - יצירת סרטים, ובין אהבתי הגדולה עוד יותר - מגע עם סיפורי חיים", מודה הבמאי, "אלה סיפורי חיים קשים ברובם, אך גם מלאים אופטימיות ורצון ליצירה והתחדשות".

דוד אופק (צילום: נתן דביר, רואים רחוק)
דוד אופק | צילום: נתן דביר, רואים רחוק

יותם כסלו

יותם כסלו סיים את לימודיו בבית הספר סם שפיגל לקולנוע וטלוויזיה ומאז עוסק בסרטיו בשוליים של החברה בישראל. מיד לאחר לימודיו צילם סרט ביתי קצר בשם "ביקור בית", אשר זכה בפרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל חיפה בשנת 2019. כעת, מתכונן כסלו לצלם את הסרט העלילתי הראשון שלו.

"העבודה בעמותת 'רואים רחוק' מפגישה אותי עם הנושאים שמעניינים אותי בעשיית סרטים", מספר כסלו, "הנערים מביאים סיפורים מניסיונם האישי, קולות שהחברה שלנו מעדיפה לעצום את עיניה מלראות. העמותה מאפשרת לתת לסיפוריהם המרתקים של הנערים לצאת לחופשי ולהיות מסופרים בגוף ראשון וללא תיווך. מעבר לכך, ההזדמנות שניתנה לנערים הינה ראשונה מסוגה ואני שמח להיות שותף לעשייה זו".

בית שמש

רובי אלמליח

במאי, תסריטאי, עורך וידאו ומוזיקאי, יליד העיר שדרות. בוגר לימודי קולנוע וטלוויזיה במכללה האקדמית ספיר. במהלך לימודיו יצר רובי אלמליח את הסרט הקצר "סאלם, דוד" עליו זכה בפרס העיצוב האומנותי בפסטיבל קולנוע דרום לשנת 2008 ובעוד פרסים רבים בפסטיבלים בארץ ובעולם.

ביים את הסדרה "עזה - שדרות" שזכתה בפרס Prix Europa והייתה מועמדת לפרס האמי הבינלאומי. ביים סדרות וסרטים רבים שזכו להערכה גדולה: "ליגה ג'", "זית על מא", "בלי פחד", "חולה את נתן" ועוד. על עבודתו זכה בפרס הבימוי בפסטיבל ירושלים, פרס סרט הביכורים בפסטיבל ויז'נס דו ריל בשוויץ, פרס בפסטיבל הבינלאומי סילבר פלאם במקסיקו, פרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל רידם במונטריאול ועוד.

שרון אנגלהרט

במאית ותסריטאית, בוגרת בית הספר לקולנוע סם שפיגל. בימים אלה שרון אנגלהרט מפתחת את הסרט הראשון שלה באורך מלא, קו-פרודוקציה בין ישראל וצרפת אשר נבחר להשתתף ברזינדסי של פסטיבל קאן וזכה במענק כתיבה מטעם קרן הקולנוע הישראלית וקרן גשר. סרטיה הקצרים השתתפו בפסטיבלים ברחבי העולם, בהם פסטיבל קאן.

"העמותה עבורי היא הזדמנות לחבר בין בני נוער הרחוקים מלב העשייה ולאפשר להם צוהר, כמו גם אפשרות לביטוי עצמי", מספרת אנגלהרט, "אני מאמינה שבני הנוער נושאים בחובם סיפורים מרתקים ומעניינים, כאלה אשר רק מחפשים הזדמנות לפרוץ ולהישמע. גישה ליצירה צריכה להיות מונגשת לכולם, לא רק לבעלי האמצעים".

נצרת

שאדי חביב אללה

יליד 1985, תושב כפר עין מאהל שבגליל התחתון. שאדי חביב אללה סיים את לימודי התיכון בבית ספר נזירות סנט-ג'וזף בנצרת במגמת פסיכולוגיה ואקולוגיה. ב-2010 סיים לימודי אדריכלות באוניברסיטת המדעים והטכנולוגיה באירביד, ירדן, ולאחר כמה שנים החל את לימודי הקולנוע בבית הספר סם שפיגל. סיים ב-2019 בהצטיינות יתרה.

ב-10 השנים האחרונות שימש כמורה לאדריכלות, קולנוע והשילוב ביניהם בבתי ספר למחוננים. במהלך לימודיו כתב וביים חמישה סרטים קצרים: "עשב רך", "שמיים על בטון", "נדנדה", "הים הזה" ו"עץ הכלה" אשר זכה בפרס ציון לשבח בפסטיבל ירושלים ובפרס בפסטיבל דוקאביב. כיום עובד שאדי על סרט תיעודי קצר בשם "שבע פינות" שיוקרן בתערוכת הביאנלה לאדריכלות בוונציה.

"'רואים רחוק' הוא פרויקט אישי וקרוב ללב, שנשען על יצירה והשראה באופן בלתי מתפשר", אומר שאדי, "זה תהליך אומנותי שמכיל ותומך בכשרונות מיוחדים אצל בני נוער שבאים מרקעים שונים ומורכבות חברתית: להיחשף לסיפור של האחר, להאיר את העולם הפנימי של כל משתתף ולהוביל אותם דרך העמותה אל עתיד נאור ודלתות שנפתחות".

אשדוד

ליאור שפר

יליד 1969, בעל תואר ראשון מהחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב. במהלך השנים שימש ליאור שפר כבמאי, מפיק ותסריטאי של מספר סרטים וסדרות טלוויזיה שזכו להערכה רבה.

בין עבודותיו הבולטות: "בת ים - ניו יורק" שזכתה בפרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה בקטגוריית סדרת הדרמה הטובה ביותר, "יצאת צדיק", "בחזרה לתחתית", "איפה הכסף", "גולסטאר", "אמא מחליפה VIP", "חתונה ממבט ראשון" ו"להרוג את סבתא", אשר זכתה בפרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה בקטגוריית הסדרה הקומית הטובה ביותר.

"המפגש עם עמותת 'רואים רחוק' לפני כארבע שנים לימדה אותי משהו על עצמי שלא הכרתי לפני כן", חושף שפר, "פרסים ורייטינג לעולם לא ישתוו להרגשה של נתינה וקבלה שאותה אני מרגיש בעבודה שלי עם בני הנוער, ובעיקר בני נוער שגורלם לא שפר עליהם. בעמותה ניתנה לי הזדמנות לתת מעצמי, הרבה מעבר לכישורי כבמאי ויוצר. אין לי מילים לתאר את ההרגשה והסיפוק של ללמד בני נוער איך לחלום ולהגשים חלומות".

ליאור שפר (צילום: נתן דביר, רואים רחוק)
ליאור שפר | צילום: נתן דביר, רואים רחוק

סלומון צ'קול

נולד באתיופיה וגדל בעיר אשדוד, בוגר בית הספר לקולנוע וטלוויזיה סם שפיגל. סרטו "מה נשתנה" זכה במקום השני בתחרות סרטי הגמר של סם שפיגל לשנת 2021. סלומון צ'קול השתתף בתוכנית לפיתוח אומנים צעירים בעמותת "רואים רחוק" ובמקביל לעבודה בעמותה עוסק בתחום הקולנוע והטלוויזיה.

"עמותת 'רואים רחוק' היא לא חממה לפיתוח, אלא בית", מספר צ'קול, "אני שמח ומאושר על כל השנים שזכיתי להיות חלק מהעמותה. היום, מרחוק וממבט על, לראות את הפרויקט הזה מתרחב וגדל, אני מבין כמה עוד עבודה יש לעשות. יש עוד אלפי ילדים מוכשרים ועוד אלף סיפורים לספר".

סלומון צ'קול (צילום: נתן דביר, רואים רחוק)
סלומון צ'קול | צילום: נתן דביר, רואים רחוק

לוד

אייל דץ

יליד 1982, במאי ויוצר קולנוע תיעודי. אייל דץ יצר וביים את הסרט "אסתיר פניי" אשר הוקרן בפסטיבלי קולנוע בארץ ובעולם והיה מועמד לפרס סרט הביכורים הטוב ביותר בתחרות הקולנוע התיעודי הישראלי. היה שותף ליצירת הסרט "מחר כבר עבר" שהשתתף בפסטיבלים והיה מועמד בקטגוריית הסרט התיעודי המוזיקלי הטוב ביותר.

יצר את הסרטים והסדרות "עוד", "מעצבים מדינה", "רבנו" ו"עשרה ימים באוקטובר" אשר זכה לביקורות מהללות. יצר את הסדרה "שתפו בכל הכוח" על השפעת הרשתות החברתיות על הפוליטיקה הישראלית. כיהן כחבר הנהלה של הפורום הדוקומנטרי בישראל ומשמש כשופט בפסטיבל הקולנוע היהודי בירושלים.

ריטה בורודיאנסקי

במאית, תסריטאית, מלהקת ומורה לקולנוע. סרטה הראשון, "מפעילה", היה מועמד לפרס הסרט הקצר הטוב ביותר בפסטיבל טרייבקה בניו יורק והוקרן בפסטיבלים רבים ברחבי העולם, כולל בפסטיבל קאן. במסגרת הפסטיבל שימשה ריטה בורודיאנסקי כשליחה מטעם הסוכנות היהודית בפאלם ביץ', פלורידה.

בוגרת לימודי קולנוע בבית הספר לאומנות "קמרה אובסקורה". סרט הגמר שיצרה, "עד הצ'ק האחרון", זכה בפרס הסרט הקצר הטוב ביותר בפסטיבל הקומדיות של לוס אנג'לס בשנת 2019 והיה מועמד לפרס הסרט הקצר הטוב ביותר בפסטיבל הסטודנטים של בולגריה. כמו כן, השתתף בפסטיבלים רבים ברחבי העולם. סרטה "נהג האוטובוס שרצה להיות אלוהים", בהשראת סיפורו הקצר של אתגר קרת, היה מועמד לפרס הסרט הקצר הטוב ביותר בפסטיבלים רבים. בורודיאנסקי הקימה בעיר הולדתה, עכו, את "שקט, מצלמים" - סדנת קולנוע ומשחק לבני נוער יהודים וערבים.