יקב הרי גליל, שנוסד בשנת 2000, הוא יקב בר-קיימא השוכן בקיבוץ יראון, כ-700 מטרים בלבד מגבול לבנון. כמו אזורים אחרים בצפון הוא נסגר למבקרים לאחר השבעה באוקטובר, רוב כרמיו הפכו לשטח צבאי סגור והכניסה ליקב נעשית רק לצורך עבודות יין. למרות זאת יקב הרי גליל לא שוכח את המחויבות לתרבות בת-קיימא שכוללת גם את הקהילה סביבם, שחייה השתנו.

אחריות שמתחילה בכרמים ומסתיימת בבקבוק

הם היו חלוצי היקבים שהחליטו להפוך ליקב בר קיימא לפני יותר מעשור וסחפו אחריהם רבים. "הבנו את הצורך בייצור בר-קיימא בחקלאות ובתעשייה עוד לפני שכל העולם דיבר על הנושא", אומרת קשת רזילי מיכאלי, מיקב הרי גליל. "כאחראית גם על תחום הקיימות ביקב הובלתי ביחד עם הנהלת היקב את התהליך וניגשנו ללמוד את הנושא לעומק בעזרת חברה שמתמחה בתחום ואימצנו את שלושת מעגלי הקיימות: הכלכלי, החברתי והסביבתי", היא מספרת.

שבוע קיימות 2024 - 104 (צילום: אסף קרלה)
צילום: אסף קרלה

לשמור על הסביבה ולתת לה בחזרה: קומפוסט קפה ממוחזר וצמצום השקיה וריסוס

מרעיון ראשוני, תחום הקיימות והאקולוגיה הפך לחלק מהותי ונרחב ביקב הרי גליל, שהפחית בהשקיה ובריסוסים ולמד כיצד לחיות בהרמוניה עם הטבע ולאפשר לבעלי החיים לשהות בשותפות בתוך הכרמים. 

"הקמנו מערכת סולארית ותוכנית הפחתת אנרגיה קונבנציונלית ארוכת שנים", מוסיפה קשת, "בין היתר, בעזרת מערכת סולארית לחימום מים, מתקן טיהור שפכים, גינון אקולוגי בר-קיימא ביקב ועוד".

שבוע קיימות 2024 - יקב 3 (צילום: יערה וקסלבאום)
צילום: יערה וקסלבאום

ביקב אף חברו למיזם נפלא של כלכלה מעגלית עם נספרסו, במסגרתו הם מקבלים את קפסולות הקפה הממוחזרות של משתמשי המותג. "את האלומיניום מהקפסולות נספרסו מעבירים לתעשיית האלומיניום והקפה הממוחזר הופך לקומפוסט אורגני ומופנה לדישון הכרמים שלנו. כלומר, הפסולת של תעשייה אחת הוא הזהב האורגני שלנו", מסבירה קשת.

מבחינה סביבתית ביקב פנו למחוזות המינימליזם הסביבתי המבורך ובצעד פורץ דרך החליטו גם על חתימה על אמנת צמצום בזבוז מזון והפחתת אריזת יתר. כלומר פחות שימוש בקרטונים וללא שימוש בפלסטיק במארזי היין.

יקב טרואריסטי: דיוקן של הגליל

היות ומדובר ביקב טרוארי גלילי, היין שמייצרים בהרי גליל הוא דיוקן של חבל הארץ הייחודי בישראל. "הכרמים שלנו נטועים בגובה של כ־430־800 מטרים ופרושים בגליל העליון, אזור הידוע בסוגי אדמות מגוונים, בהם גירית וטרה רוסה אדומה־חומה", אומרת קשת. "איכות הענבים שגדלים פה מושפעת מהאדמה והאקלים בהם הם נמצאים. חלק מהכרמים מסומנים בתקן של 'LODI RULES' לחקלאות בת-קיימא, אשר שמה דגש על שימור המשאבים הטבעיים של אזורי הגידול – קרקע, מים, אוויר ומגוון ביולוגי – ועל טיפוחם".

כל ההשקעה בקיימות חוזרת אליך

נושא הקיימות החברתית תופס אף הוא מקום של כבוד בהרי גליל שהספיק כבר לקיים שיתופי פעולה עם הביגודית של ויצו בפרוייקט "תתישנו" ובמארזים משותפים עם עמותת לקט ישראל. 

שבוע קיימות 2024 - יקב 4 (צילום: לאוניד רזניקוב)
צילום: לאוניד רזניקוב

על פי קשת, ההשקעה הלא מבוטלת בתחום הסביבתי, שבעולם הוא כבר "נון אישו", היא ללא ספק לבעלי הראייה ארוכת הטווח. "מדובר בעשייה מתגמלת למי שמגיע עם חזון. אם לא נדאג למחזוריות של הגפן נאלץ לעקור אותו ולהתחיל את הגידול שלו מחדש בכל כמה שנים. תפיסת הקיימות מאריכה את חיי העץ ויכולה להניב ענבים איכותיים יותר. בסוף, כל ההשקעה הזאת חוזרת אליך. המטרה של קיימות כלכלית היא הרי גם לקיים יקב בעל חוסן כלכלי לאורך זמן". חלק מהתגמול הוא האיכות הגבוהה של היין ואת זה ניתן למדוד  גם בזכות הפרסים בהם יינות היקב זוכים בחו"ל  שנה אחר שנה.

פרויקט הקיימות הקולינרית 2024: "לשתות טוב ולעשות טוב"

כחלק ממסורת שנתית, גם באביב הקרוב יקיים יקב הרי גליל פרויקט קיימות קולינרית - והפעם בדגש על עזרה למסעדות בצפון שספגו פגיעה בתיירות מפתיחת מלחמת חרבות ברזל

במסגרת המיזם שיתקיים בין 1 באפריל ועד 14 באפריל 2024 ונעשה בשיתוף עם חברת נספרסו, שפים ממסעדות בצפון ויקב הרי גליל יתארחו לערב חד-פעמי וייחודי במסעדות מובילות ומבטיחות בתל אביב. על הכל ינצח רז רהב (מסעדת OCD וקבוצת TENNE), המשמש כיועץ הקיימות של הפרויקט.

שבוע קיימות 2024 - יקב 1 (צילום: אסף קרלה)
צילום: אסף קרלה

"הפרויקט הזה משלב בין קולינריה, קיימות, יין וקפה איכותיים", מסבירה שרון. "כל מסעדה תקבל אתגר קיימות שמקדם קולינריה ברת-קיימא כמו 'ZERO WASTE' של חומר הגלם והסתמכות על גידולים מקומיים ועמידים".

במקביל, יקב הרי גליל בשיתוף נספרסו יפתחו את GABAGOOL, מסעדת פופ-אפ איטלקית וצעירה במקום בו ניצבה הברוט המיתולוגית בנחלת בנימין שתגיש מנות רחוב בועטות מארץ המגף לצד היינות המקומיים של הרי גליל והקפה האיכותי של נספרסו.

המסעדה תציע תפריט על טהרת הקיימות ותיפתח למשך שבועיים - בין ה-1 באפריל ל-13 באפריל. 

לפרטים מלאים על המסעדות המארחות והמתארחות, מסעדת הפופ-אפ GABAGOOL , לפרטים נוספים על המסעדות לחצו >> כאן 

ההמלצות שלנו לחג הפסח הקרב ובא: סדרת יינות הרי גליל

היינות המעולים של הרי גליל שילוו את פרויקט הקיימות הקולינרית הם סדרת יראון (אדום 2020, סירה 2020). סדרת הדגל של היקב המבטאת את האיכות הגלילית במיטבה וממשיכה להתיישן היטב בבקבוק. כדאי לשים לב גם ליראון רוזה עם ניחוחות מפתים של פרחי בר ופריחת הדרים וצבע ורוד רקפת, ויראון שרדונה  מ-100% ענבי שרדונה עם מרקם מלטף, חמיצות רעננה וסיומת מענגת.

לחובבי הסוביניון בלאן, מאותה הסדרה ישנו יין אשר מורכב מ-100% ענבי הזן.  יין רענן עם חמיצות נוכחת ופרץ טעמים טרופיים עשבוניים ומינרליות מאדמת הגליל.

שבוע קיימות 2024 - יקב 5 (צילום: לאוניד רזניקוב)
צילום: לאוניד רזניקוב

בסדרת גליל של היקב תוכלו לגלות יינות זניים ובלנדים מחבל הארץ היפה בישראל המביא איתו המון מורכבות ועומק. מומלצי הסדרה הם גליל קברנה פרנק בעל צבע אדום ארגמן בוהק וניחוחות מתובלים של דובדבן אדום ,פירות יער בשלים, עשב קצוץ, וניל ועץ אלון . גליל רוזה עם ניחוחות טריים של אפרסק לבן ופרחי בר גליליים לצד חמיצות מרעננת. וגליל אלון לבן בעל הארומה העשירה של פריחת הדרים לצד ניחוחות רעננים של מנטה.

בסדרת אור, הינה סדרה ייחודית שמביאה זנים מיוחדים ונמכרת בעיקר במסעדות כדאי לנסות את  אור פטי ורדו שצבעו סגול עמוק ומהפנט שמתיישן שנה בחביות עץ, אור ברברה 2021 עם ארומות עשירות של שזיף אדום, אוכמניות וריבת דובדבנים שגם הוא מתיישן כשנה בחביות עץ, ואור בלאן דה נואר-יין לבן מענבים אדומים יין לבן מרענן המיוצר מענבים אדומים.

שבוע קיימות 2024 - יקב 6 (צילום: עמית גירון)
צילום: עמית גירון

את תפריט היינות שיוגש במסגרת הפרויקט, תוכלו גם לפגוש בחנויות היין הנבחרות ובמסעדות גם בתקופת פסח - שהשנה, יותר מתמיד, דורשת יין מקומי וגלילי שנאחז בקרקע.

"אנחנו כאן כדי להישאר. הגליל שלנו ואנחנו ממשיכים לייצר יין למרות המיקום שלנו" מדגישה קשת, "כיקב שחרט על דגלו 'לשתות טוב ולעשות טוב'. איכפת לנו מהקהילה בה אנו חיים, מהעובדים שלנו, תושבי הגליל ומההמשכיות של החקלאות שלנו בדורות הבאים ייהנו מכל הטוב הזה".

צלחת חריפים (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
צלחת חריפים | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

ב-14. באפריל, במסגרת פרויקט שבוע קיימות 2024 מסעדת מנרה הכשרה בתל אביב תארח את יקב הרי גליל לארוחה שתתמקד באתגר הקיימות שימוש בלחם אבוד, למניעת בל תשחית.