לא צריך להיות מומחים לכלכלה כדי לדעת שצעירים בישראל מתקשים לקנות דירה. עם זאת, מסתבר שאפילו להישאר בעיר בה נולדו זו כבר לא משימה פשוטה כל כך.

"משבר הדיור בישראל יצר טלטלה עמוקה במשק והשפיע מאוד על החברה בישראל, בעיקר בקרב זוגות צעירים אשר רוצים לגור בישוב שלהם אך חלומם נמנע מהם בגלל מגבלה כספית", מספר בצער ראש עיריית אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי.

והוא כנראה יודע על מה הוא מדבר: לפי סקר חברתי שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנושא דיור בקרב בני 20 ומעלה, בו מוצגים נתונים על הערים הגדולות בישראל, אשדוד נמנית על 4 הערים המבוקשות בקרב צעירים המעוניינים להמשיך ולגור בה. רק תל אביב, ירושלים וחיפה מקדימות אותה, ובשל כך היא מאבדת חלק מהצעירים שתרים אחר דירה ביישובים סמוכים. אז מה עושים? באשדוד מצאו את הנוסחה המנצחת.

אלפי יחידות, 13 מתחמים ועתיד ורוד אחד

לאור המצב המתואר, הנחה ראש עיריית אשדוד "להקים צוות מקצועי אשר יגבש תכנית כוללנית עבור אוכלוסיית הצעירים בעיר, כשנושא הדיור עומד במרכזה", מסביר לסרי. "אני עצמי פעלתי מול משרדי הממשלה ובשנת 2016 חתמתי על הסכם הגג הגדול בישראל, לבנייתם של כ-36,000 יחידות דיור, אשר יציע פתרונות דיור למשפחות צעירות ולזכאים".

"מאז חתמה עיריית אשדוד על הסכם הגג אנו פועלים להבטיח את יישומו של ההסכם בהקדם האפשרי. הוקמו שתי מינהלות: מינהלת הסכם גג ומינהלת התחדשות עירונית, שפועלות במקביל ובתיאום בכל חלקי העיר".

"במסגרת הסכם הגג ייבנו אלפי יחידות דיור ב-13 מתחמים שונים, ובמסגרת התחדשות עירונית עוד אלפי יחידות בשכונות הותיקות, במסגרת מיזמי תמ"א ופינוי בינוי. שתי המינהלות הונחו לפשט הליכים ולסייע ליזמים במלאכת הבניה, תוך שימת דגש על ניצול מיטבי של משאבי הקרקע והשתלבות בתכנית האב של העיר", מספר לסרי.

כוכב הצפון באשדוד (צילום: הדמייה סטודיו 3Devision )
צילום: הדמייה סטודיו 3Devision

כך הופכים אזור תעשייה ישן לאזור מגורים אטרקטיבי

ראש העיר כאמור משקיע משאבים רבים לפתרון מצוקת הדיור, על ידי ניצול מיטבי של משאבי הקרקע והתכנון העירוני. לפיכך, במסגרת הסכם הגג והרצון לקדם מיזמי דיור לזכאי משרד השיכון, גובשה תכנית להרחבת אזורים גם במרחב העירוני אשר שימש בעבר את התעשיה.

הדוגמא הכי טובה היא כמובן צפון העיר אשדוד, שפעם היה אזור תעשייה ישן ולא מבוקש ועכשיו הפך לאטרקטיבי הרבה יותר. לפי התכנית, מתחמים אלה ישדרגו את האזורים ויהפכו למוקד משיכה ולאזור מגורים נחשק.

משקיעים בתשתיות – והצעירים מצביעים ברגליים

לשם ביצוע התכנית של עיריית אשדוד הושקעו מאות מיליונים בכל מערך התשתיות העירוניות – כבישים ונתיבי תחבורה ציבורית חדישים, שבילי אופניים ומדרכות, שטחי חניה, מים וביוב, חשמל וטלפוניה. פלא שהצעירים מרוצים?

פרויקט "כוכב הצפון" בצפון החדש של אשדוד, סמוך לשכונת לכיש, הוא דוגמא מעולה ליישום של שכונה ורטיקלית איכותית. חוץ מהמיקום הגיאוגרפי האטרקטיבי, היא מבוססת על תכנון אורבני חדשני עם תחבורה ציבורית ירוקה, קריית ספורט, בתי ספר וגני ילדים איכותיים, מרכזי קניות וגישה נוחה מהירה לכל רחבי הארץ (הרכבת המהירה ותשתית כבישים מפותחת עם שני מחלפים מהירים חדשים).

כל זה עוד יותר מדהים בהתחשב במהפך שעובר על הצפון החדש של אשדוד: במקום אזורי תעשייה מיושנים ומרוחקים, נבנית ממש מול העיניים שלנו שכונה מושלמת שבה אפשר למצוא תכנון אדריכלי ברמה הגבוהה ביותר ואת כל הדברים החשובים במרחק הליכה. תנאי הפתיחה הללו הופכים את כוכב הצפון לפרויקט דגל של כל האזור והקרבה לנקודות עניין (מרכז הקניות סטאר סנטר, מועדון ספורט עם בריכה ומכון כושר, מתחם ג'ימבורי, בית כנסת ואפילו מתחם WeWork) עונה בול לצרכי המשפחות הצעירות.

במקביל, בוצעו עבודות לשיפור המרחב הציבורי בכל חלקי העיר, פיתוח וטיפוח של פארקים וגנים חדשים, נטיעות של עשרות אלפי עצים חדשים ומדשאות, הצבת ריהוט חוצות, מתקני ספורט ושעשועים. עבודות הנגשה לחופי הים, לפארקים ולמרחב הציבורי והשקעות לא מבוטלות באיכות החיים לתושב: "מחינוך, תרבות ואומנות, דרך תיירות ספורט וחברה ועד לחיזוק החוסן הקהילתי והביטחון האישי", מגלה ראש העיר.

"אשדוד ניצבת היום במקום השני בישראל במתן היתרים למיזמי תמ"א 38, ועשרות פרויקטים נמצאים בהליכי רישוי. מתחמים שלמים נכללים במיזמי פינוי בינוי, חלק כבר בביצוע. השכונות הוותיקות משנות פנים ומתכבדות באוכלוסייה חדשה, צעירה ודינמית, התורמת לביסוסן", אומר לסרי.

כוכב הצפון אשדוד (צילום: יח"צ)
כוכב הצפון אשדוד | צילום: יח"צ

"למעשה, 1,454 צעירים מחוסרי דיור כבר עלו בהגרלות לזכאות משרד השיכון, בעוד אנו נמצאים בבינוי של למעלה מ-600 יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך, ביניהן דירות במחיר מופחת לזכאים, למעלה מ-1,500 יחידות דיור במסגרת "פינוי-בינוי" וכאלף יחידות דיור נוספות לרכישה, במסגרת הסכם הגג".

ויש עוד. בתחום התחדשות עירונית, מבוצעים באשדוד מיזמים ב-18 מתחמים לתוספת אלפי יחידות דיור חדשות, עם פעילות מואצת במיזמי תמ"א 38, כאשר התוצר הבולט הוא במספר הדירות שנוספו בעקבותיה: אם בשנת 2014 עמד מספר הדירות בתמ"א 38 על 276 בלבד, הרי שב-2022 הוא זינק ל-1297 - מקום שני בארץ.

לגור, לבלות ולעבוד? הכתובת היא אשדוד

העניין הוא שמגורים הם החלק הקל. בשביל שהצעירים יישארו והעיר תמשיך להתפתח, חייבים לדאוג למקומות עבודה. אבל גם על זה חשבו באשדוד: "כמובן שבצד כל הנ"ל מתקיימת גם יזמות בתחומי התעסוקה, האקדמיה ותרבות הפנאי", מצהיר לסרי.

"אנו מפתחים כעת את פארק הייטק שיספק כ-20,000 מקומות עבודה! מדובר במתחם ענק של 148 דונם וכמיליון מ"ר של בניה חדשנית, אשר צפוי לאכלס חברות סטארט-אפ, לצד ענקיות מוכרות כמו: התעשייה האווירית, גופים העוסקים בתעשייה טכנולוגית מתקדמת, ביוטק ותעשייה עתירת ידע".

"כמו כן, מול חופי הים, יוקם מרכז חדשנות עם עשרות תכניות לקידום סטרטאפים והכשרות לתעשיית ההייטק ושלושה חללי עבודה משמעותיים עבור יזמים צעירים. במקביל אנו עתידים להתחיל בבניית הקמפוס האקדמי של אשדוד. כבר היום ישנם אלפי סטודנטים הלומדים במכללת סמי שמעון ללימודי ההנדסה ובאוניברסיטה הפתוחה ועם השלמת הקמפוס האקדמי יורחבו מגמות הלימוד לתחומים נוספים".

"הכל מתאגד למטרה אחת: סיפוק הצרכים היומיומיים לתושבי העיר"

אז כן, אשדוד מתחדשת ורואים את זה בכל ענף ובכל קטגוריה. בתחום הפנאי למשל, אשדוד ממצבת עצמה כעיר הקולינריה של ישראל עם רפרטואר אוכל המשקף את מגוון קהילות העיר, רצועת חוף מהיפות בישראל עם שבעה חופי רחצה המעוטרים בדגלים כחולים, פיתוח טיילת לכל אורך רצועת החוף, השלמת המקטע היבשתי של המרינה ובניית מלונות חדשים ופיתוח אטרקציות תיירותיות בעיר.

אם זה לא מספיק, "אנו נמצאים בעיצומן של עבודות ההקמה של קריית הספורט ובה אצטדיון והיכל ספורט, בריכה אולימפית, מתקני ספורט לענפי האתלטיקה ומגרשי משחק לענפי ספורט נוספים", מספר ראש העיר.

"בסיכומו של יום, כל התכניות והמיזמים מתאגדים לכדי מטרה אחת – סיפוק הצרכים היומיומיים לתושבי העיר והתאמתם לביקושים העתידיים, תוך שילדינו יוכלו להישאר איתנו, להבטיח את המשך עתידם בעיר ובבוא העת ליטול את מושכות ההנהגה ולהמשיך ולקדם את אשדוד", מבהיר ד"ר לסרי.