אם יש תחושה שמלווה היום סטודנטים בישראל היא כנראה חוסר ודאות. מלבד דחיית פתיחת שנת הלימודים הקרובה, רבים מהסטודנטים נותרו ללא שגרה, פרנסה ומקום בטוח לשהות בו. רבים גויסו בצו 8, חלק פונו מהמעונות והבתים שלהם, וחלק ונאלצו להתמודד עם אבטלה פתאומית וקשיים כלכליים בעקבות מצב החירום הנוכחי.

תוכנית "עורף ברזל", שיוצאת לדרך בימים אלה, צפויה להעניק לרבים מהם מענה, לספק להם מסגרת, ולרתום אותם לעשייה משמעותית לטובת חיזוק החברה הישראלית. התוכנית, שקמה ביוזמת התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית וממומנת ע"י המשרד לשיוויון חברתי ומשרד החינוך, מציעה לסטודנטים להפוך לכוח סיוע לאומי ולזכות במלגה גבוהה שתסייע להם לעבור את אתגרי התקופה הנוכחית.

הסטודנטים שישתלבו בתוכנית, יספקו סיוע, תמיכה ומענה למשפחות מפונים ברשויות השונות, יובילו פעילויות התנדבות לחירום, ילוו משפחות שאחד/ת מההורים בה משרת כעת במילואים או מוגדר כעובד חיוני, ויעסקו בחלוקה ואיסוף של ציוד, מזון ועוד.

כוח הסיוע הלאומי צפוי למנות אלפי סטודנטים שיפעלו בכל רחבי הארץ ויעבדו בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות ומשרד החינוך.

"עורף ברזל"

אחת ממובילות תוכנית ההתנדבות מטעם התאחדות הסטודנטים היא הילה דבש (24), שעתידה להתחיל בשנת הלימודים הקרובה תואר שני במנהל עסקים במגמת מנהיגות חברתית (תכנית מנדל) באוניברסיטת בן גוריון.

דבש מנהלת את מסלול החינוך בתוכנית "עורף ברזל" שמטרתה להגיע לילדים ולבני הנוער מקרב המפונים ולהעניק להם מסגרת לימודית וחברתית שכ"כ חסרה להם כעת. "הסטודנטים שלנו יגיעו למרכזי יחד, שאנחנו מכירים כמלונות המפונים, וייסעו לילדים ממגוון גילאים לצמצם את הפער החברתי, הלימודי והרגשי שנוצר בעקבות המלחמה", מסבירה דבש. "אנחנו עובדים בשיתוף עם משרד החינוך וכל סטודנט מקבל הדרכה לגבי התכנים שעליו להעביר וכיצד להנגיש אותם".

האם המתנדבים צריכים להיות סטודנטים לחינוך?

"אנחנו מתמקדים בסטודנטים ממקצועות הטיפול והחינוך, כמו פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית והוראה. אנחנו דורשים הגעה פיזית למרכזים ומשתדלים לשבץ סטודנטים בהתאם לאזור המגורים שלהם. המלגאים יגיעו למרכזים פעמיים בשבוע, למשך 4 שעות כל פעם. המלגות מתאימות לסטודנטים לתואר ראשון, שני ודוקטורט". 

מה מצב הסטודנטים בימים אלה מהפידבקים שאתם מקבלים?

"הסטודנטים לא לומדים ויש להם זמן להשקיע והמון רצון להתנדב. חלקם נזקקים לסיוע כלכלי מכיוון שהם משלמים שכר דירה בדירות ששכרו ליד מוסדות הלימודים שלהם בעוד שהלימודים לא התחילו".

הילה דבש, ממובילי תכנית "עורף ברזל" (צילום: התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית)
הילה דבש, ממובילי תוכנית "עורף ברזל" | צילום: התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית

דבש מנהלת בימים אלה מסלול התנדבות נוסף שפעיל כבר שנים, ממנו ניתן ללמוד עד כמה העשייה והסיוע חשובים לסטודנטים. "זה מסלול של התאחדות הסטודנטים והיחידה לקידום אוכלוסיית הלהט"ב במשרד לשוויון חברתי", מסבירה דבש. "בעקבות המצב הוא הוסב לטובת סיוע לכלל האוכלוסייה בצורכי החירום. אנחנו מקבלים פידבק מדהים מהסטודנטים המתנדבים שלנו שלא אוהבים לשבת בבית ורוצים לתרום ולעזור. העשייה מעניקה להם סיפוק והמלגות מסייעות להם גם ברמה הרגשית וגם הכלכלית".

מלגת התנדבות ברשויות מקומיות: מתמקדים בשמירת מרקם החיים המשותפים

אחמד מרהג (25), מכפר רג'ר (עַ'גַ'ר) שעל גבול לבנון, שומע בימים אלה את הלחימה בצפון מחלון ביתו. מרהג, אשר סיים לאחרונה את התואר השני שלו במדעי המדינה מטעם אונ' חיפה, מנהל את מסלול הרשויות המקומיות בתוכנית "עורף ברזל" של התאחדות הסטודנטים והמשרד לשוויון חברתי.

אחמד מהרג, מנהל מסלול רשויות מקומיות בתוכנית "עורף ברזל" (צילום: נתי כהן)
אחמד מהרג, מנהל מסלול רשויות מקומיות בתוכנית "עורף ברזל" | צילום: נתי כהן

"יצרנו קווי יסוד של אפשרויות סיוע והתנדבות מהם יכלו הרשויות המקומיות לבחור על פי הצרכים של כל אחת ואחת", מסביר מרהג. "מסלול הרשויות מחולק למעשה ל-3 קטגוריות: תוכנית לחברה הכללית אשר יסייעו לרשויות המקומיות בחלוקת מזון, סיוע למפונים לעובדים חיוניים, ולמשפחות אנשי מילואים.

"תוכנית לחברה הערבית, שם המתנדבים יתמקדו בפעילות סיוע במוקד החירום שהוא חדר מצב ארצי של החברה הערבית. הסטודנטים יוכלו לאסוף נתונים עבור הרשות שיתנדבו בה, כמו מיפוי משפחות מפונים, לספק מענה לאזרחים ותיקים, ולקיים פעילות לנוער.

"התוכנית השלישית במסלול היא עבור ערים מעורבות, שם המתנדבים יתמקדו בשמירת מרקם החיים המשותפים ובהיערכות לתקופה שאחרי המלחמה. בנוסף, הסטודנטים יסייעו ברשויות אלה לאזרחים ותיקים ולנוער בסיכון על רקע אתגרי השעה.".

איך מתמודדים הסטודנטים בחברה הערבית עם מצב החירום הנוכחי?

"הסטודנטים נמצאים במצוקה כלכלית. חלק גדול מהם לא עובדים או יצאו לחל"ת, חלק פונו מהמעונות בקרית שמונה. תוכנית 'עורף ברזל' מספקת להם מענה כלכלי הולם שיאפשר להם לשרוד את התקופה הנוכחית. הרשויות המקומיות גם מחכות לזה. מדובר בכוח עזר עצום שהולך לפעול בפריסה ארצית.

"חשוב לציין שישנן הרבה יוזמות התנדבות בחברה הערבית מאז המלחמה: בבתי חולים, בחקלאות, בישובים הבדואיים בדרום ועוד. כל התנדבות היא משהו מבורך. אני מעריך שיהיו אלינו המון פניות מצד סטודנטים שירצו לקחת חלק בעשייה ולתרום למען מרקם החברה הישראלית ולמען המדינה בשעה כזו".