עונת החתונות בעיצומה וגם אתם הגעתם לרגע בו אתם הופכים להיות כמו כולם. אחרי שהודעתם על נישואיכם למשפחה ולחברים, אין לכם מנוס אלא להישאב למרוץ הגדול של התכנונים. אתם מתרוצצים בין פגישה עם הדיג'יי לבחירת מפיות, אבל לא יכולים להפסיק ולפנטז על הרגע בו תעלו על מטוס אל עבר החופשה החלומית של חייכם: ירח הדבש.
אז חבר'ה, תנחתו ארצה וחכו מעט, כי ככל הנראה החלום שלכם לא יצא לפועל יום או יומיים אחרי החתונה. רוב הזוגות מתאוששים מהחור בכיס שאחרי האירוע ויוצאים לחופשה המיוחלת לאחר תקופה, כך עולה מבדיקה שערכו סוכני חברת איסתא. "85 אחוז מהזוגות הטריים בארץ מסתפקים בלילה או שניים במלון לפני החתונה ולאחריה כדי לנוח מהאירוע. רק לאחר תקופת מה הם טסים לירח הדבש", טוען נועם רון, מנהל השיווק של איסתא. "בעיני יש שתי סיבות עיקריות לתופעה: ראשית, עלויות החתונה היקרות מהוות נטל על הזוגות בתקופת החתונה עצמה. שנית, עיתוי החתונה - רוב הזוגות לומדים ועובדים, הם לא יכולים לנצל כל כך הרבה ימי חופשה ומעדיפים לחכות לתקופת החגים".
ורד שוורץ, מנהלת השיווק של דיזנהאוז, מספרת אף היא כי אחת המגמות שהולכות ומתחזקות בשנים האחרונות היא שמירת הזכות לצאת לירח דבש - גם אם דוחים אותו לשנה אחרי. "זוגות רבים חוסכים כסף לטיול גדול, ובינתיים יוצאים לצימר או לחופשה קטנה באירופה".
הכי חשוב לזוגות: סוויטה מפוארת
טוב, הבנו שהתענוג הצרוף לא יתרחש מיד אחרי שהטבעת על האצבע, אבל לאן בכל זאת ייסעו הנשואים הטריים? במשך שנים רבות, מערב אירופה היוותה יעד תיירותי מרכזי לזוגות ישראלים המבקשים לנפוש בירח דבש. גיחה של מספר ימים לערים כמו פריז, לונדון, ברלין, אמסטרדם, וינה ורומא היה הנופש האולטמטיבי. אבל בשנים האחרונות אירופה פינתה את מקומה לחופשות בטן-גב. "מחצית מהזוגות עדיין נאמנים לאירופה הקלאסית והרומנטית, ואילו המחצית השנייה היא של אלו היוצאים לחופשות 'בטן גב' ביעדים קרובים ורחוקים", מסביר רון, "מתוכם 30-35 אחוז יוצאים לחופשות באגן הים התיכון: איי יוון, קפריסין, הריוויירה הצרפתית, טוסקנה - מה שנקרא 'אירופה האחרת'. והנותרים (15-10 אחוז) יוצאים לחופשות ביעדים רחוקים כמו תאילנד, איי סיישל, מלדיביים, סרי לנקה".
להרבה זוגות חשוב שהסוויטה תהיה מפוארת | צילום: צילום מסך מתוך אתר TRAVEL
אם-כן ישראלים רבים בוחרים לבלות את ירח הדבש שלהם במקומות קרובים בגלל המחיר השווה לכל נפש, אבל כשמדובר בחדרי האירוח הנשואים הטריים דווקא ילכו על הרמה הגבוהה ביותר. "אמנם מדובר ביעדים קרובים ובשל כך גם זולים יחסית, אך בירח דבש הזוגות נוטים לבחור בסוויטות המפוארות יותר במלונות, חדרים עם בריכות פרטיות, חבילות מסאג'ים וכל פינוק שישדרג להם את החופשה לרמת 'דלוקס', כיאה לירח דבש", אומר רון.
כבר לא מסע כומתה להגיע לסרי לנקה
האחוז הקטן שיוצא ליעדים אקזוטיים נשאר מצומצם מאחר ומדובר בחופשות שלא מתאימות לכל כיס. "עלות החופשות ביעדים הרחוקים יותר, אשר בפועל לרוב גם ארוכות יותר מהחופשות באירופה ובאגן הים התיכון, נעות מ- 3500 דולר עד 6000 דולר לזוג בהתאם לעונה וליעדי הנסיעה", מספר רון.
אז למה באמת להגיע כל כך רחוק? "ירח הדבש היא הזדמנות פז עבור זוגות צעירים להגיע ליעדים רחוקים, אליהם סביר להניח שלא יגיעו אלמלא החתונה", סבור נועם הראל, סמנכ"ל נויה הולידייז - חברה המתמחה ביעדים טרופיים. "היעדים המובילים לירחי דבש וחופשות רומנטיות, כגון סרי לנקה, האיים המלדיביים ואפילו ג'מייקה והוואי, הפכו להיות קרובים יותר מבחינת תעופה - קיימות טיסות רבות יותר וקצרות יותר, למה שבעבר נחשב למסע כומתה לא קטן עד שהגעת לארץ היעד, כמו גם מבחינת עלויות נמוכות שלהן בהרבה משנים קודמות".
שירי ריימונד, סמנכ"לית וואלה!טורס, מציינת כי היעד האטרקטיבי ביותר גם השנה, כמו בשנים עברו, נותר תאילנד, אבל היא מתחילה לפנות את מקומה ליעדים זולים יותר: "תאילנד ממשיכה להיות היעד האטרקטיבי ביותר, עם ביקושים במשך כל השנה, כשמדובר בחופשות ירח דבש. עם זאת, הצמיחה במדינה בשנים האחרונות, גרמה לעליית מחירים ובהתייקרות שירותי הקרקע, מה שבעצם פותח את השוק לעוד יעדים חדשים לחופשת ירח דבש".
זנזיבר אאוט, איי סיישל אין
בשנים האחרונות המצב הביטחוני במלדיביים לא מזהיר, ורק לפני כחודשיים שמענו על תקרית אלימה ביותר שהתרחשה סביב תיירים בזנזיבר, במהלכה הותקפו ישראלים על ידי כנופיית שודדים נושאי מצ'טות.
באתר משרד החוץ ניתנה אזהרת מסע לאיים המלדיביים בחודש פברואר השנה. באותו חודש ניתנה אזהרה גם לגבי תאילנד, לאחר שסוכל נסיון פיגוע בבנקוק, וכן לגבי מדגסקר, הקרובה לזנזיבר. אבל העובדה שאלו אזורים שעלולים להיות מסוכנים לישראלים, לא מהווה שינוי ממשי בתנועת התיירות הישראלית. "המצב הפוליטי באיים המלדיביים קיים רק בבירה מאלה ואינו מורגש בבתי המלון הממוקמים על איים נפרדים ומרוחקים, שכן במלדיביים מעל ל-1,000 איים ובתי המלון והריזורטים ממוקמים כל אחד על אי בודד משלו", מסביר הראל.
אבל באיסתא דווקא מספרים אחרת: לטענת רון, זנזיבר, שהייתה עד לא מזמן אחד היעדים האקזוטיים המבוקשים לירח דבש, כמעט נעלמה ממפת התיירות הזוגית. "אם בעבר נהגו האוהבים להתעלם מכך שהאי מאוכלס ברובו על ידי אוכלוסיה מוסלמית והתמסרו לנופים הקסומים ולחופים הלבנים, אנו רואים שמגמה זו השתנתה ורוב הזוגות נמנעים מלצאת לחופשה באי".
טלי יטיב, מנכ"ל חברת MEDRAFT SPIRIT המתמחה ביעדים אקזוטים, מסבירה שהפעילות העוינת באיים כגון המלדיביים גרמה לעלייה ניכרת בביקוש לאיים רגועים יותר - כאיי סיישל. "האוכלוסייה האוהדת באיי סיישל היא קתולית ולא מוסלמית, כמו אצל שכניהם באוקיינוס ההודי. הזוגות הישראלים לא יוותרו על האפשרות שלהם להתפנק ביעד מיוחד, ולהיות נסיך ונסיכה - ממש כמו שוויליאם וקייט מבריטניה בחרו את סיישל כיעד לירח הדבש שלהם. הישראלים לא מפחדים מקצת בלאגן, אבל כמובן שאם יש יעדים שפחות מפחידים ועדיין מספקים את הסחורה - הם ילכו אליהם".
סוכן נסיעות, זוכרים?
רוב הזוגות מתחילים את תכנון ירח הדבש לבד. הם יושבים מול האינטרנט וגולשים באתרים כדי לבדוק מהו היעד המתאים להם ביותר. אתרי אינטרנט רבים מהווים מדריכי טיולים מקוונים, כמו טריפי ולמטייל הישראלים, וכלה באתרים עולמיים כטריפ אדוויזור ו- maldiveshotels - אתר חדש מבית "נופר נופש וטיולים" עבור תכנון חופשה באיים המלדיביים. באתר מנוע חיפוש ממוקד למציאת מלונות באופן עצמאי, ללא תיווך הסוכן.
"כיום, זירת המכירה בענף התיירות עברה באופן כמעט בלעדי לרשת", מסבירה חנית דואר-שפר, מנהלת השיווק והפרסום של נופר נופש וטיולים. "הצרכנים מחפשים לבנות את החופשה בעצמם ולבדוק באופן עצמאי את המלון אליו הם נוסעים. עידן הסוכן הולך ונעלם. ואנו חשים צורך באתרים נוחים וידידותיים אשר יסייעו לגולש לאתר במהירות וביעילות את המלון המתאים ביותר עבורו".
לאחר החיפושים ברשת, הזוגות מגיעים לצומת דרכים: האם להמשיך את הדרך בכוחות עצמם או לקחת חבילה של אחת מחברות התיירות? "כ-40 אחוז מהזוגות מזמינים חבילות סגורות ליעדים קרובים- בין אם מדובר בבטן גב ביין או קפריסין, או ביעדים עירוניים כמו פריז או ברצלונה", מספרים בדיזנהאוז. "והאחוזים הנותרים מזמינים ליעדים רחוקים יותר רק את הטיסות. לעיתים גם את בתי המלון וטיולים פרטיים - אך בנפרד ולא כמוצר סגור".
רון מאיסתא מסכים - החבילות המובנות אכן נמכרות יותר ליעדים הקרובים, "ואילו ביעדים הרחוקים, אליהם טסים לתקופת זמן ארוכה יותר נוהגים הזוגות לטייל באופן עצמאי או באמצעות בניית מסלול 'לנוסע העצמאי' המאפשר להם טיול מודרך באופן פרטי", הוא מסביר.
כמה זה עולה לנו?
אבל עם כל הכבוד לכיף, לזיכרונות, ולבונדינג הזוגי - החלק הקריטי באמת של ירח הדבש נוגע פחות ללב שלכם אלא לכיס שלכם. אז כמה אתם הולכים להוציא על התענוג הרומנטי? אלו המחירים של חבילות ליעדים הנפוצים לירח הדבש (כל המחירים הם לזוג):
חבילת טיסה לאירופה, שכוללת 3 לילות במלון תעלה לכם בין 1,100-2,000 דולר, תלוי ברמת המלון.
הים התיכון
חבילות טיסה לרודוס, כרתים או קפריסין יעלו החל מ-980 דולר ועד 1,800 דולר ל-4 לילות, תלוי ברמת המלון.
איי סיישל
חבילת טיסה לאיי סיישל תעלה לכם בין 2,900-4,000 דולר, כולל טיסה ו-7 לילות במלון (עד סוף ספטמבר).
סרי לנקה
חבילת טיסה לסרי לנקה תעלה לכם בין 3,338-4,162 דולר, כולל טיסה ו-7 לילות במלון או כפר נופש.
האיים המלדיביים
חבילת טיסה למלדיבים תעלה לכם בין 4398-8,866 דולר, כולל טיסה, העברות, ושהייה של בין 6 ל-7 לילות בריזורט, וילת חוף או כפר נופש.
זנזיבר
חבילת טיסה לזנזיבר תעלה לכם בין 3,596-4278 דולר, כולל טיסה ושהייה של 7 לילות במלון על בסיס חצי פנסיון.
האיים הקריביים
חבילת טיסה לארה"ב ושיט לאיים הקריביים תעלה לכם בין 4,000-5,200 דולר, כולל 7 לילות באיים.
תאילנד
חבילת טיסה לתאילנד עם 7 לילות באיים תעלה לכם בין 3,700-4,600 דולר, כולל טיסות פנימיות.