כשאנחנו יוצאים לחופשה בחו"ל, לרוב נעשה השוואת מחירים מדוקדקת לבחירת הדיל הטוב ביותר. אבל אחרי שארזנו את המזוודה, אנחנו נוהגים לשכוח את ההוצאות הנוספות שמחכות לנו בדרך ומאיימות להכביד על תקציב הנופש המשפחתי שלנו. טיול עם הילדים בהחלט אינו זול, אך אם מתכננים אותו נכון וערים למלכודות התיירים אפשר לחסוך סכומים לא מבוטלים שאפילו ישמשו אותנו לחופשה הבאה. נועם רון, מנהל השיווק באיסתא, מציג מגוון טיפים לחסכון בחופשת הקיץ הקרובה.
1. מתכוננים מראש דרך אתרי האינטרנט
כיום, בעידן האינטרנט והסמארטפון, ניתן להשיג כמעט כל מידע בעלות נמוכה אם לא לגמרי בחינם. כך תוכלו לתכנן את מסלול הטיול שלכם ב - Google Maps, ולקבל מידע והצעות לעוד מסלולים מאתרי המידע השונים. רכשו את האפליקציה הסלולרית בעלות של דולרים בודדים בלבד והותירו מאחור את ספרי המידע היקרים.
2. מגיעים לנתב"ג בדרך הזולה ביותר
מחירי המוניות עלו באופן משמעותי מאז המעבר לנתב"ג החדש. במידה ונוסעים לזמן קצר של עד 4 ימים, כדאי להשתמש בשירותי החניה לטווח ארוך בשדה"ת בעלות של 40 שקל ליום. ולמי שנוסע לתקופה ארוכה יחסית או שאין ברשותו רכב, עדיף בהחלט לבחור ברכבת או במונית שירות אשר זולות משמעותית ממונית הספיישל.
3. רעבים? צאו משדה התעופה
שדות התעופה הם מלכודת תיירים. מחירי המזון והמשקאות יקרים באופן חריג ולא צריך להתבייש לבוא עם סנדוויץ' מהבית. נושא השתייה מורכב יותר היום מאז התקנות לאיסור העברת נוזלים בטיסות, אך ברוב המקרים אם אתם טסים עם תינוקות יאפשרו לכם להעביר כמות מים סבירה. במידה ולא קחו בחשבון שברוב שדות התעופה בעולם קיימות ברזיות לשתיית מים קרים הממוקמות לרוב באזור השירותים.
ותרו על המונית ועלו על הרכבת או על ההסעה 4. מגיעים למלון ברכבת או בהסעה
גם בחו"ל מחירי המוניות מרקיעי שחקים. מחיר מונית משדות התעופה העיקרים באירופה וארצות הברית נע בין 60-120 דולר לכיוון ולרוב בחלק גדול מהיום תמצאו את עצמכם בפקקים כבדים המובילים למרכזי הערים. האלטרנטיבה הנוחה והזולה היא רכבת למרכז העיר בעלות של כ- 6-8 אירו באירופה, ובמידה והמלון אותו הזמנתם אינו סמוך לתחנת רכבת, כדאי לרדת בתחנה הקרובה ביותר ומשם לקחת מונית למלון.
אפשרות אחרת היא חברות המספקות הסעות משותפות ברכב מסחרי, אותן תוכלו להזמין כר מסוכן הנסיעות בארץ. בהסעות אלו מתקבצים נוסעים ממגוון מלונות והרכב מוריד כל תייר בפתח המלון. לעיתים הסעה זו מעט ארוכה מכיוון שעוברים במספר מלונות עד ההגעה למלון המבוקש, אך היא בהחלט זולה משמעותית ממונית ספיישל.
5. לנים מחוץ לעיר או בחדר אחד
באופן בסיסי, קל יותר (ולרוב גם זול יותר) לאתר מקומות לינה מחוץ לעיר ושלל האפשרויות גדול בהרבה וכולל קמפינג, צימרים, כפרי נופש, בתים להשכרה ועוד. מומלץ מאוד ללון במקום מרכזי אשר ממנו תצאו בכל יום לגיחות אל האזורים בהם תבחרו לבקר, תוך ניסיון להימנע ככל האפשר מנסיעות.
במידה ומשתכנים בעיר, מומלץ לנסות לאתר מלון עם חדרי משפחה על פני הזמנת 2 חדרים סמוכים שיהיו לרוב יקרים יותר. ניתן כיום להזמין אירוח בדירות המיועדות להשכרה לתיירים (לא מלונות דירות אלא דירות ממש), אשר לרוב גם זולות, מרווחות ונוחות יותר, ואף מאפשרות רכישת מצרכים בסופרמרקט ושימוש במטבח להכנתם.
6. אוכלים במסעדות דרכים איטלקיות
האוכל הינו סעיף העלול להוסיף לתקציב הטיול נפח רב, זאת מכיוון שאכילה יומיומית במסעדות עם ילדים אינה פשוטה ועשויה להיות יקרה מאוד. גם כאן, כמו בסעיף הלינה, קל יותר וזול יותר ככל שמתרחקים מהעיר, כיוון שלרוב בצימרים, בדירות ובבתים ניתן גם להכין ארוחות קלות וסנדוויצ'ים למהלך היום.
פתרון נוסף אשר עשוי להיות אידיאלי בטיול עם ילדים הוא כמובן מסעדות המזון המהיר אשר גם זולות יחסית וגם מספקות מזון המוכר לילדים מן הארץ, מה שמקל על ההתאקלמות. אופציות נוספות, נוחות וזולות יחסית הן מסעדות הדרכים בצד הכבישים (בסגנון רשת Auto Gril האירופית), המציעות לרוב בופה עשיר עם מגוון מאכלים בינלאומיים. חפשו מסעדת דרכים בסביבתה חונות משאיות רבות, לרוב הדבר מצביע על אוכל טרי ומחירים זולים.
במידה ורוצים לבלות במסעדה של ממש אך לא לקבל חשבון מנופח במחיר יום טיול שלם, המסעדות האיטלקיות לרוב אינן מאוד יקרות, ובעוד ילדכם יאכלו פיצה, תוכלו אתם להזמין מנה ראויה של פסטה או לזניה ולהתענג על כוס יין איכותית.
ילדים יזכו לראות אותה בחינם במוזיאון הלובר בפריז. המונה ליזה | צילום: gettyimage 7. בודקים מתי יש כניסה חינם לאתרי התיירות
באתרי תרבות רבים ברחבי העולם ובהם מוזיאונים, בנייני מורשת, אתרים ציבוריים ועוד, ישנם ימים מסוימים בשבוע בהם הכניסה היא בחינם, או שכניסה אחה"צ החל משעה מסוימת הינה בהנחה (לרוב משמעותית), מה שעשוי להוזיל משמעותית את עלויות הכניסה. את הפרטים אודות הימים והשעות האלו תמצאו באתרי האינטרנט הרשמיים של האתרים. לדוגמא, במוזיאון הלובר בפריס עלות כניסה עומדת על 10-14 אירו, בעוד שביום ראשון של כל חודש תיכנסו חינם.
8. קונים כרטיסייה לאוטובוס
אם הנכם מתוכננים לבלות בעיר גדולה מספר ימים, בדקו את האפשרות לרכוש כרטיסיית מנוי תקופתית שבועית או כרטיסייה של מספר נסיעות שתקפה לרכבת התחתית, לרשת האוטובוסים או לשתיהן יחד. בחלק מהערים, כמו לונדון לדוגמא, ישנם מחירים שונים לפי גיל הנוסע. כרטיס מבוגר לשבוע בלונדון יעלה כ-29 פאונד למבוגר, לעומת 15 פאונד לילד בגיל 5 עד 10. בחלק מערי הבירה האירופאיות ניתן אף לרכוש כרטיס מנוי קבוצתי למשפחה, כשהמינימום הנהוג הוא עד 5 נפשות.
למתכננים הליכות רבות ברגל מומלץ לקחת עגלת טיולון גם לילד קטן שכבר אינו נוהג לשהות בעגלה, זאת מכיוון שהילדים נוטים להתעייף במהלך הטיול - מה שעשוי לגרום למשפחה כולה לעלות על מונית יקרה.
לכו על טיסת לילה | צילום: iStock 9. עולים על טיסת לילה או טיסת קונקשיין
סעיף הטיסות הוא אחת ההוצאות המרכזיות בטיול ותכנון נכון שלהן עשוי לחסוך כסף רב. טיסות לא ישירות זולות לעיתים באופן משמעותי מטיסות ישירות, בעיקר ליעדים רחוקים כגון המזרח הרחוק וצפון אמריקה. אמנם הן פחות נוחות אבל לעיתים ניתן לחסוך עד 200 דולר לאדם – 1,000 דולר למשפחה.
בנוסף, טיסות לילה חוסכות לילה במלון. מי שמסוגל להירדם בטיסה כדאי לו לטוס בלילה ולהגיע בבוקר ליעד הטיול וכך יחסוך את עלות הלינה היקרה. למתכננים נסיעות ארוכות בין ערים מומלץ לעשות זאת גם כן בלילה כדי לחסוך אל עלות הלינה במלון ולנצל את היום לטיולים. כיום מציעות חברות הרכבות והאוטובוסים ברחבי העולם מגוון קרונות שינה וכסאות נפתחים המאפשרים לינה נוחה מאוד באופן יחסי ונסיעה משפחתית שכזו היא חווייתית ביותר.
10. משכירים רכב בארץ
הקדימו להזמין רכב לפחות כמה שבועות לפני מועד הטיסה. קחו בחשבון שיש תאריכי ביקוש גבוה, חגים, ימים לאומיים, תערוכות וכנסים אשר עשויים להביא למחסור ברכב אותו ביקשתם, וכתוצאה מכך תיאלצו לשכור רכב גדול ויקר יותר. בכל אופן מומלץ להזמין רכב מישראל - ברוב המקרים אופציה זו תהיה הזולה ביותר.
בנוסף, שאלו את עצמכם מספר שאלות מנחות לפני בחירת הרכב: מספר הנוסעים, כמות המטען, נפח המנוע (המנוע החזק בקטגוריה לרוב יהיה זה הזולל את כמות הדלק הגדולה ביותר).
כדי להימנע מקנסות ועלויות מיותרות מומלץ להחזיר את הרכב בזמן המדויק ולדאוג למיכל דלק מלא. זכרו שזול יותר למלא דלק מחוץ לשדה"ת ואף שמרו את הקבלה אשר עשויה להוכיח שהחזרתם את טנק הדלק כראוי במקרה של חיוב שגוי עתידי ע"י חברת ההשכרה (השעה והתאריך מופיעים על הקבלה).
11. סלולרי: חסמו את הגישה לאינטרנט
זה אולי הסעיף הכבד ביותר ואם לא הכבד אז בוודאי המרגיז ביותר בנסיעה לחו"ל. עלויות שיחות בסלולרי ללא חבילת דקות מרקיעות שחקים, מחיר שיחה יוצאת או נכנסת נע בין 6 ל-10 שקלים, תלוי ביעד הנסיעה, וגם מחירי ה-SMS היוצאים מאוד יקרים, מה שגורם לנוסעים רבים לחזור לארץ עם חשבונות של מאות ואף אלפי שקלים.
ואל תשכחו קרם שיזוף | צילום:
אימג'בנק / Thinkstock
כדאי ומומלץ לרכוש מהמפעיל הסלולארי חבילת דקות ו-SMS מראש אשר מוזילות את עליות השיחה ל- 1.5 שקלים לדקה. חשוב לדעת שחבילת דקות זו אינה כוללת שיחות ליעדים במדינה בה מבקרים אלא לארץ בלבד, שיחות למספרים במדינת הביקור יקרות להחריד ומומלץ לבצען מטלפון ציבורי.
בנוסף, שימו לב לנושא הגלישה הסלולארית באינטרנט. מומלץ וכדאי לחסום אותה טרם היציאה מהארץ ולהשאיר אפשרות לשימוש באינטרנט אלחוטי בלבד (WiFi), במקרים רבים כלל איננו מודעים כי הטלפון מבצע סנכרון של המייל אשר עשוי לעלות סכומים נכבדים או שאחד הילדים במקרה שכח את האינטרנט פועל. גם כאן, למי שמתכנן שימוש רב באינטרנט מומלץ לרכוש חבילת DATA מספקית הסלולר אצלה הוא מנוי, או להצטייד ב-SIM מקומי. מי שמעוניין לחסוך יותר יכול לרכוש כרטיסSIM מקומי במדינת היעד או מאחת החברות המציעות שירותים אלו כבר בארץ.
12. מסתבר שבחו"ל מחזירים לכם כסף
במרבית המדינות נהוגים החזרי מע"מ גבוהים בכל הרשתות ובמרבית החנויות הגדולות יש אפשרות לממש הטבה זו שחוסכת כסף רב. שיעורי המע"מ באירופה וארצות הברית הם בדרך כלל בין 10-17 אחוז, והחזרים אלו הופכים משמעותיים ביותר בקניות גדולות. כמעט כל חנות מכובדת או בית כלבו יספקו לכם את הטפסים הנדרשים לקבלת ההחזר אשר מתבצע בפועל בעמדה מיוחדת בשדה התעופה טרם החזרה ארצה. חשוב להדגיש שלא ניתן לקבל החזר על כל קניה אלא על כל קנייה בודדת אשר עוברת סכום קניה מינימלי המשתנה ממדינה למדינה.
13. ביטוח זה בטוח
לא לצאת מהארץ ללא ביטוח רפואי וביטוח מטען. המחיר אינו יקר, כ- 1.5 דולר ליום, ועשוי לחסוך סכומי כסף גבוהים אם חלילה תחושו ברע או אם המזוודה הלכה לאיבוד או נגנבה.