אם אתם לא שם...

כיצד נערכים לאירועי מזג-אוויר קיצוניים? איך מתגברים על מצוקת התחבורה ההולכת וגדלה? מהן ההשלכות של משבר המזון העולמי? כיצד מתכננים גג סולארי לייצור אנרגיה ירוקה? אלה הן חלק קטן מהסוגיות שעומדות במרכז לימודי תואר ראשון ייחוד מסוגו בישראל בבית הספר לקיימות באוניברסיטת רייכמן. במסגרת התואר הייחודי, לומדים הסטודנטים קורסים במגוון עשיר של תחומי תוכן ובהם יזמות סביבתית, ערים חכמות ותכנון עירוני, מערכות מזון בעידן המודרני, טכנולוגיות סביבתיות, כלכלת סביבה ומשאבי טבע. הסטודנטים יכולים לבחור האם להתמקד בחטיבת האנרגיה, שבמסגרתה הם נחשפים לממשקים שבין משק האנרגיה למשק המים והמזון, או בחטיבת ניהול סיכוני אקלים, שבה לומדים כיצד ניתן לצמצם את הפגיעה הצפויה במערכות המדינה עקב שינוי האקלים.

"קיימות זו שפה שצריך להכיר"

פרופ' יואב יאיר, דיקן בית הספר לקיימות באוניברסיטת רייכמן: "אנחנו רואים ביקוש הולך וגדל בתעשייה ובמגזר הציבורי למקצועות הקיימות. העולם העסקי התעורר לתחושת הדחיפות בתחום, יותר ויותר חברות, בעיקר בינלאומיות, מאמצות את עיקרון האחריות התאגידית, מתוך כוונה אמיתית והבנה שרבים מהצרכנים החדשים לא מעוניינים לרכוש ולעשות עסקים עם חברות נטולות תפיסה ירוקה.

גם בעולם ההייטק ישנה פריחה של סטארט-אפים שמפתחים טכנולוגיות שעוסקות בפתרון בעיות סביבתיות. ניתן לראות שמשקיעים מחפשים את החברות האלה כי הם מבינים את הפוטנציאל בתחום, והתוכנית שלנו מכשירה את הבוגרים להוביל את התחום המתפתח של כלכלה ירוקה בארץ ובעולם. קיימות זו תפיסת עולם והבוגרים שלנו יוצאים עם סט של כלים וכישורים שמאפשרים להם להשתלב בתפקידי מפתח מבוקשים במגזרים העסקי והציבורי".

ענבר יעקבי, מנהלת חדשנות בחברת SAP: "לימודי התואר הראשון בקיימות היו מרתקים עבורי, נהניתי מכל רגע. חלוקת הנושאים ובהם תכנון עירוני, מים, אנרגיה ועוד העניקה כיסוי רחב מאד של תחומי העניין בעולם הקיימות ומצאתי את עצמי ממש נשאבת לזה. לאחר הלימודים השתלבתי בחברת SAP שמספקת פתרונות תוכנה מתקדמים ואני אחראית על מציאת סטארט-אפים בתחום הקיימות, על מנת שנוכל לספק פתרונות ירוקים ללקוחות שלנו. מבחינתי זוהי עשייה מרתקת וייחודית".

"בחרתי ללמוד באוניברסיטת רייכמן כדי לחבר בין עולמות הקיימות והיזמות"

לאחרונה פורסם דו"ח מטריד מאד של האו"ם שקבע כי משבר האקלים הולך ומחריף וחלון ההזדמנויות לתיקון הולך ונסגר. לדברי הדיקן פרופ' יאיר: "חייבים להבין שאנחנו בזמן פציעות, בעיקר בישראל אשר נמצאת באזור פגיע ביותר לשינויי אקלים, ואת המחיר נשלם כולנו בשנים הבאות".

תאי שדה, מייסד ומנכ"ל BloomX גדל בקיבוץ וחלם תמיד להשתלב בעולם היזמות: "אני הגעתי לאוניברסיטת רייכמן במיוחד עבור התואר בקיימות והחיבור לעולם היזמות. הלימודים היו מרתקים ובשנה השלישית התקבלתי לתוכנית ZELL ליזמות של אוניברסיטת רייכמן, שהיא תוכנית הדגל של כל מי ששואף להיות יזם. קיבלתי שם הרבה מאד כלים להתפתח בעולם היזמות ולאחר הלימודים ייסדתי את חברת BloomX שעוסקת בבעיית היעלמות הדבורים מהעולם ומחפשת מענה לבעיות ההאבקה בעולם החקלאי. תחום מרתק וחשוב לטעמי, שמאתגר אותי בכל יום מחדש".  

כשבינה מלאכותית פוגשת את הקיימות

בשנים האחרונות משלבים לימודי הקיימות את פריצות הדרך המתקדמות ביותר ובראשן תחום ה-AI המתפתח. לצד רובוטיקה, חישה מרחוק ו- Big Data, נרתמות הטכנולוגיות החדשניות לטובת מציאת פתרונות בתחומים של אנרגיות מתחדשות, תחבורה חכמה, ערים חכמות, חקלאות מקיימת וכלכלה מעגלית, המנצלת את חומרי הגלם בצורה מיטבית, חסכונית וטובה לסביבה. החיבור בין קיימות ליזמות בא לידי ביטוי בפרויקט היישומי שמובילים הסטודנטים במהלך התואר, הכולל בניית תוכנית פעולה למיזם סביבתי, עסקי או חברתי.

עשיתי לא עשיתי למען הסביבה (צילום: Pasko Maksim, shutterstock)
ידיים מחזיקות את כדור הארץ | צילום: Pasko Maksim, shutterstock

פרופ' יאיר: "תואר ראשון בקיימות מהווה תשתית ללימודי המשך לתארים מתקדמים בארץ ובחו"ל ובזכות היותו מחובר במהותו לדרישות התעשייה, הוא פותח מגוון אפשרויות תעסוקה, לרבות בעולם ההייטק. במהלך הלימודים אנחנו מציעים לסטודנטים מגוון סדנאות מקצועיות מתקדמות ותוכניות התמחות בעיריות, בחברות עסקיות ובארגוני המגזר השלישי וחלק גדול מהם משתלב בעבודה כבר תוך כדי הלימודים".

חדש באוניברסיטת רייכמן! תוכנית אבירם למצטיינים לקיימות ואקלים

כחלק מהרצון למצב את תחום הקיימות בחזית העשייה האקדמית, החל משנת הלימודים הקרובה תפעל באוניברסיטת רייכמן תוכנית מצטיינים ראשונה מסוגה בישראל. התוכנית מתקיימת בשנה האחרונה ללימודים והיא תהיה פתוחה לסטודנטים מכלל בתי הספר בקמפוס, שיתקבלו לאחר תהליך מיונים תחרותי.

ד"ר אסף צחור, ראש "תוכנית אבירם לקיימות ואקלים": "מדובר בשיתוף פעולה חדשני עם קרן אבירם שהוקמה בשנת 2021 על ידי היזם זיו אבירם וילדיו. כ-20 סטודנטים מצטיינים מרחבי הקמפוס יוכלו להשתתף בתוכנית ולעסוק בבעיות הסביבתיות המשחרות לפתח האנושות, לרבות משבר האקלים וההתחממות העולמית – בדגש על השפעות שינוי האקלים, המדבור והמחסור במים באזור הים התיכון; משברי המזון, המים והאנרגיה; מחסור בחומרי-גלם חיוניים; אובדן המגוון הביולוגי; זיהומים סביבתיים ואקולוגיים; ואירועי מזג אוויר קיצוני".

מי שיתקבל יזכה במעטפת ייחודית של סדנאות וכיתות אמן ולאחר מכן יוכל לנסוע ליעדים נבחרים באירופה ולהיחשף שם לחזית העשייה בתחום. במסגרת התוכנית, יעבדו הסטודנטים בצוותים קטנים תוך מנטורינג וליווי של בכירים בתעשייה, וזאת במטרה לזהות ולפתח פתרונות חדשניים למשברים סביבתיים.

פרופ' יאיר: "הסטודנטים והסטודנטיות שלנו הם בפירוש החלוצים שיוצאים לשטח עם כוח ממשי ואנחנו גאים לייצר את הדור הבא של מנהיגי הקיימות בארץ ובעולם, שמבינים עד כמה הכוח להשפיע על עתיד כדור הארץ נמצא בידיים של כולנו".

רוצים לשמוע עוד על תוכנית הלימודים בקיימות?