ניידת השיפוצים של ארגון לתת הוקמה ב-2013 ומשפצת ומנגישה כ-450 דירות של ניצולי שואה וקשישים נזקקים בשנה, תוך שימת דגש על צרכים ייחודיים של אותם קשישים. מ-2013, ניידת השיפוצים ביצעה שיפוצים הכרחיים בכ-2,800 דירות, ללא עלות עבור הקשישים.

סיפורה של אנה גורצקי, ניצולת שואה בת 87 בכיסא גלגלים שנתמכת על ידי ארגון לתת, ממחיש את התרומה של ניידת השיפוצים בצורה הטובה ביותר. במסגרת הפרויקט, הותאמה סביבת המגורים של גרוצקי לכיסא הגלגלים שלה בעזרת התקנת זחליל מיוחד בחדר המדרגות, דבר שאפשר לה לצאת מהבית.

ליפז גורן יוחאי, מנהלת ניידת השיפוצים, חלקה איתנו מספר "כללי אצבע" שיעזרו לבדוק לכם האם הבית מספיק בטוח.

אך לפני הכללים, לליפז חשוב להוסיף: "חלק מתחושת הבטחון בבית של הקשישים זה גם לדעת שיש את השיחת טלפון הקבועה ביום. תתקשרו לסבא וסבתא, הם מחכים לזה וזה שומר עליהם". זו אחת הסיבות שתכנית "סיוע לחיים" של ארגון לתת מספקת לניצולי שואה סיוע הוליסטי, כשנדבך משמעותי בתכנית הינו ביקור שבועי של מתנדב/ת שמגיע/ה על-מנת להפיג את הבדידות ולתת לניצולים שגרה שבועית וודאות.

פתחו מחברות: אז לאילו דברים צריך לשים לב?

  1. תאורה מעל הדלת בחדר מדרגות- תאורה מעל דלת הדירה והיכולת להדליק את האור מתוך הבית הם בעלי משמעות, הן בפן הבטחון האישי מפני זרים ופורצים והן בפן הבטיחותי למניעת נפילות שיכולות להתרחש בשל העובדה שהקשיש לא רואה מספיק טוב.

  2. מרצפות "מרקדות" או לא באותו גובה- ליפז טוענת שמספיק שיש מרצפת אחת שהקצה שלה התרומם מעט מעל קו שאר הריצוף - וקיימת סכנת מעידה. מדובר בסכנת חיים של ממש.

  3. דלתות שירותים- ליפז מספרת על עשרות מקרים בהם בני משפחה של קשישים, שנפלו או התעלפו בחדר השירותים בביתם, לא הצליחו להיכנס כיוון שהדלת נפתחה אל תוך חדר השירותים הקטן. ליפז ממליצה לדאוג שהדלת תפתח לצד החיצוני, כלומר לכיוון המסדרון או פשוט להתקין דלת הזזה. אם אתם כבר משפצים את הדלת, כדאי שתרחיבו את הכניסה למקרה ובעתיד יהיה צורך בהליכון או בכיסא גלגלים.
    ארגון לתת (צילום: באדיבות ארגון לתת)
    מתוך שיפוץ שבוצע אצל י' מפתח תקווה, לאחר שי' נפל בחדר השירותים ונתקע ללא יכולת לחלץ את עצמו זמן רב | צילום: באדיבות ארגון לתת


  4. כיריים- כשאין מטפל או השגחה קבועה והקשיש גר לבדו, חשוב להתקין גלאי עשן או להחליף כירת גז לכירה חשמלית. בגילאים המתקדמים הקשישים נוטים יותר לשכוח והדעת מוסחת ביתר קלות. לדבריה של ליפז, ניידת השיפוצים הגיעה לכמה וכמה דירות שארונות המטבח היו מפויחים ועלות ההחלפה הייתה מעבר ליכולות הכלכליות של הקשישים.

  5. חדר רחצה- אם קיימת אפשרות לעקור אמבטיה ולרצף למקלחון, תעשו את זה כבר עכשיו! אל תחכו לרגע שבו יקירכם כבר לא יוכל להרים את הרגל להיכנס לאמבטיה או שחלילה ייפול בניסיון. מקלחון יכול להיות מה שיאפשר לקשיש להמשיך לחיות בכבוד ובעצמאות בביתו. "ביקרתי בביתם של אנשים שאמרו לי שהם מתקלחים בחדר הרחצה על הרצפה ליד האמבטיה כי כבר לא יכלו להרים את הרגל ולהיכנס, אסור לנו לתת לאף אדם קשיש להגיע למצב הזה!". לכן, ליפז מציעה לרצף למקלחון וכמובן לא לשכוח שהריצוף צריך להיות גם נגד החלקה.
    ארגון לתת (צילום: באדיבות ארגון לתת)
    מתוך שיפוץ אצל ניצולת שואה בבאר שבע. לאחר מספר ניתוחים, היא כבר לא הצליחה להיכנס לאמבטיה וביקשה עזרה | צילום: באדיבות ארגון לתת
  6. ידיות אחיזה/מעקות- לדאוג לידיות כאלה במקלחת, בשירותים, ליד המיטה ובמסדרון. לייצר לקשיש סביבה בה ירגיש חופשי ככל האפשר להסתובב בתוך הבית שלו. "אני נתקלת לא מעט במקרים בהם קשישים נאחזים בכיור על מנת להתרומם מן האסלה או שנאלצים להישען על שידת הלילה כדי להתרומם מן המיטה. כיור הרחצה ושידת הלילה אינם יכולים לשאת את המשקל של האדם לאורך זמן".

  7. מניעת החלקות- שטיח בבית יכול להוות מוקד לנפילות והחלקות. מספיק שקצה השטיח מקופל או שהשטיח מחליק על הרצפה, הקשיש יכול להיתקל בקיפול או להחליק עם השטיח. על מנת שהשטיח לא יתקמט ולמניעת מעידות והחלקות, ניתן לקנות שטיחון גומי ייעודי שמונע מהשטיח להחליק או לזוז על הרצפה.

  8. כניסה לבית- לפעמים כל מה שמפריד בין אדם לבין החירות שלו, אלו שתי מדרגות. ליפז ממליצה שכל מי שיכול לדאוג לכך שיקירו יגור בבניין עם מעלית או לעבור לקומת קרקע, שיעשה את זה בהקדם. במידה והדבר לא מתאפשר, עשו כל מה שניתן כדי לאפשר יציאה מהבית: התקינו רמפות, מעקים ומאחזי יד או אפילו מעלון למי שידו משגת.

  9. רטיבות- ראיתם כתם קטנטן? ליפז מבקשת שגם בסימן הכי קטן לעובש (טיח מתפורר, רטיבות בקיר) יש לטפל באופן מיידי. נבגי העובש נישאים באויר, עובש על קיר אחד יכול להתפשט לתקרה או לקירות אחרים וזוהי סכנה בריאותית, שכן עובש מסוכן לנשימה.

    ארגון לתת (צילום: באדיבות ארגון לתת)
    מתוך שיפוץ שבוצע בביתה של ניצולת שואה בלוד, הבית היה נגוע כולו בעובש והיה קשה מאוד לנשום | צילום: באדיבות ארגון לתת
  10. מנעול פרפר- במידה ומשהו קורה לקשיש ויש להיכנס מיד לדירה הנעולה, עם מנעול פרפר ניתן לפתוח מבחוץ באמצעות מפתח ספייר, דבר שיכול לחסוך גם זמן טיפול בקשיש במידה וישנו מקרה חירום. 

  11. אחד בונוס: פעמון מוגבר- לקשישים עם בעיות שמיעה שאינם שומעים את פעמון הדלת יש מספר אפשרויות: מגביר לפעמון, אותו ניתן למצוא אצל ספקים שמתמחים באביזרים לגיל השלישי או לחירשים, או חיישן שיודע להתריע באמצעות מכשיר שנמצא על הגוף או לביפר. עוד אופציה היא תאורה מהבהבת שמופיעה כאשר לוחצים על כפתור הפעמון בדלת.


    ניידת השיפוצים של ארגון לתת היא חלק מתכנית "לתת סיוע לחיים" שמסייעת לכ-1200 ניצולי שואה באופן שוטף. הצטרפו אלינו על מנת לאפשר לכל ניצול וניצולת שואה לחיות בכבוד. לתרומה לניידת השיפוצים של ארגון לתת, לחצו כאן או חייגו *6833.