ארגון שלוה פועל כבר 30 שנה, עם חזון ואמונה אמיתית ביכולת השילוב - של הילדים עם מוגבלויות בקהילה ושל הקהילה עם הילדים עם המוגבלויות. הארגון, אשר פועל מהמרכז הלאומי של שלוה בירושלים, נותן מענה לכ-2000 ילדים ובוגרים עם מוגבלויות מידי שבוע, במסגרות ובתוכניות רבות ומגוונות תוך שימת דגש על מכלול רחב ומגוון של טיפולים.

התוכניות במרכז מגוונות ועשירות וניתן למנות ביניהן מעון יום שיקומי, בו מקבלים הפעוטות 18,500 שעות טיפול בשנה, הכוללות מפגשים פרטניים עם הגננת, טיפולי מקצועות הבריאות (ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת), טיפולים רגשיים, עובדת סוציאלית, תכנית המלווה על ידי דיאטנית אשר מדריכה גם את ההורים ועוד. בנוסף, מתקיים במעון פרויקט "אני והוריי"- פרויקט בו ההורים מגיעים ללוות את ילדיהם ביום טיפולים פעם בחודשיים ולאחריו מקבלים תרגילים בבית כך שההתקדמות והעלייה בתפקוד ממשיכים באופן מואץ.

עוד תכנית דגל היא גני שילוב בהם לומדים ומתפתחים יחדיו ילדים עם ובלי מוגבלויות. בגנים מקבלים הילדים 13,000 שעות בשנה הכוללות תשומות של הוראה פרטנית, טיפולי מקצועות הבריאות (ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת), טיפולים רגשיים, טיפולים משלימים (הידרותרפיה וסנוזלן) ועוד.

ארגון שלוה (צילום: באדיבות עמותת שלוה)
טיפולי הידרותרפיה | צילום: באדיבות עמותת שלוה

לגילאים הבוגרים יותר, ישנן תכניות אחר הצהריים שבמסגרתן מגיעים למרכז שלוה מידי יום מאות ילדים עם מוגבלויות מירושלים וסביבותיה, אשר זוכים לשיעורי שחיה, חוגי כדורסל וג'ודו, טיפולי תרפיה, טיפול בבעלי חיים ועוד. לאחר החוגים הילדים מקבלים ארוחת ערב חמה ובסיום יום הפעילות הגדוש הם חוזרים לבתיהם בהסעות. וזה לא מסתכם בכך, אחת לשבוע הם ישנים בנופשון, וכן בסופי שבוע. בזמן שהילדים נהנים, גדלים ומפתחים כישורי חיים כה חשובים - מתאפשר למשפחותיהם הזמן החופשי לו הם כה זקוקים.

מעבר לפעילות היומיומית, ישנם מחנות קיץ מותאמים וגדושים באטרקציות, מרכזי תעסוקה לבוגרים מעל גיל 21 אשר משתלבים בתעסוקה כגון בית קפה חברתי, סדנת קרמיקה, סדנת מוזיקה ממנה "נולדה" להקת שלוה, שיתופי פעולה עם מעסיקים חיצוניים ועוד. תכנית החיילים 'עולים דרגה' שנפתחה ממש השנה, תכנית דיור בקהילה ועוד. כמו כן, המרכז הלאומי של שלוה משמש גם כמרכז חירום לאומי לפינוי אנשים עם מוגבלויות בחירום תוך שמירת הרצף הטיפולי-תפקודי.

בכל אחת מהתוכניות בשלוה יש דגש מיוחד על טיפול הוליסטי - לא רק בילד עם המוגבלות אלא במשפחה כולה. ההבנה היא שככל שהמשפחה חזקה יותר - כך היכולת שלה לגדל ילד עם מוגבלות, על כל המורכבויות הכרוכות בכך- עולה. אחת מתוכניות הדגל שנותנות מענה כזה, היא התוכנית המהפכנית "אני ואמי" הפועלת בשלוה ונותנת מענה להורים לתינוקות עם מוגבלות מרגע הלידה ועד גיל שנתיים. בתוכנית זו, מקבלים התינוקות כ-7500 שעות בשנה הכוללות טיפולי מקצועות הבריאות (ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת), טיפולים משלימים (עיסוי תינוקות וסנוזלן), עובדת סוציאלית ועוד. בכל יום מגיעה למרכז שלוה קבוצת הורים, מכל רחבי הארץ, מקרית שמונה ועד אילת, שילדיהם נולדו עם מוגבלויות. הצוות במקום נותן להם כלים לעבודה נכונה עם הילדים, מכין אותם לחיים האמיתיים, ובעיקר, נותן להם את התחושה שיש מי שמלווה אותם ברגעים שבהם הם מרגישים שכל עולמם חרב עליהם.

ארגון שלוה (צילום: באדיבות עמותת שלוה)
מענה להורים לתינוקות עם מוגבלות | צילום: באדיבות עמותת שלוה

הרעיון הכללי, וזה הקו שמנחה את ארגון שלוה, הוא לעטוף ולתת מענה מקצועי בכל אחד ממעגלי החיים. מלידה ועד בגרות, בשילוב של ילדים עם ובלי מוגבלויות, דרך פעילויות פנאי ועד תעסוקה ושירות צבאי בגיל בגרות. כל מה שצריך כדי שהילד והמשפחה יוכלו להשתלב ולהסתדר טוב יותר בעולם הלא פשוט שאנו חיים בו.

בנוסף, במסגרת מרכז שלוה, יש לבוגרים רבים אפשרויות תעסוקה בכנסים ואירועים שמתקיימים במרכז אליו מגיעים כ-150 אלף מבקרים בשנה. בבית הקפה החברתי 'קפה שלוה', בחנות החברתית שניתן לרכוש בה מעשה ידם של בוגרים כגון חפצי נוי מקרמיקה, יין ייחודי אשר נעשה בשילוב בוגרים ועוד, באולמות ומרכז כנסים המארחים את מיטב האמנים בישראל וכמובן במסגרת להקת שלוה אשר מופיעה בכל הארץ והעולם.

כל הפעילות הזו מזדככת לכדי כך שהמוני בני אדם נחשפים ולומדים באופן בלתי אמצעי אודות שילוב של אנשים עם מוגבלויות בחברה והמחיצות פשוט נופלות.