אסם נסטלה קשורה בטבורה לשדרות: המפעל שלה בעיר הוקם בשנת 1979, והוא מהווה את העוגן הדרומי במערך הייצור הארצי שלה וגם את המפעל הגדול ביותר שלה בכל הארץ. המפעל מעסיק 520 עובדים, כאשר רובם המוחלט מתגורר בקו אשקלון דרומה, דבר העולה בקנה אחד עם השאיפה של אסם נסטלה לתרום להגדלת מקורות התעסוקה בפריפריה לצד חיזוק התעשייה המקומית. 

שאיפה זו פוגשת את הצורך הבוער של צעירי שדרות לבנות לעצמם עתיד בעיר ולאפשר להם לחזור לעיר עם רשת תמיכה ופיתוח מקצועי במקצועות נדרשים. לכן, השבוע השיקה אסם נסטלה קרן לחינוך טכנולוגי ופיתוח התעשייה בשדרות בהיקף של מיליוני שקלים. 

הקרן מציעה מלגות לסטודנטים והכשרה מקצועית למקצועות נדרשים בתעשייה מתקדמת, ותפעל בשיתוף עיריית שדרות ומוסדות אקדמים. 

במסגרת אירוע ההשקה הדגיש אבי בן אסאייג, מנכ"ל קבוצת אסם-נסטלה, את המחויבות ארוכת השנים של אסם ושדרות מזה למעלה מ-45 שנים: ״עלינו לשמר את החוסן המקומי ולחזק את התעשייה המקומית. זו בדיוק הסיבה שהקמנו את קרן המלגות, שמטרתה יצירת הזדמנויות לתעסוקה תעשייתית טכנולוגית יציבה בסביבת עבודה מרתקת ומתחדשת תוך שמירה על התעשייה המקומית שלנו״. 

פרויקט אסם-שדרות (צילום: גיא לוי)
אבי בן אסאייג, מנכ"ל קבוצת אסם נסטלה, אורנה גיגי, מנכ"לית מכללת ספיר, אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים | צילום: גיא לוי

מימין לשמאל: אבי בן אסאייג, מנכ"ל קבוצת אסם נסטלה, אורנה גיגי, מנכ"לית מכללת ספיר, אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים

לדברי אלון דוידי, ראש עיריית שדרות: "אנו מודים לקבוצת אסם נסטלה על הקמת הקרן לתמיכה בתושבי העיר.  אסם נסטלה היא חלק בלתי נפרד מהעיר, עם מפעל חיוני שגם בימים קשים אלה עובדיו מגיעים ומסייעים להניע את המשק הישראלי ואת האזור בפרט.  אני בטוח כי הקרן תסייע לתושבי העיר ותפתח את התעשייה הטכנולוגית אשר כבר קיימת כאן עוד יותר״. 

״אנשים שגרים בשדרות נמצאים שם מתוך אמונה בה״

אילן בוחבוט (49), מנהל מחסן משק וקניין במפעל אסם בשדרות, אופטימי לגבי עתידה של העיר. ״אני משדרות במקור״, הוא מספר. ״שדרות הולכת ומתפתחת - בנראות שלה, בחינוך, בתרבות ובתעשייה. זאת עיר קטנה שיש בה הכול מהכול - תעסוקה, לימודים, כל מה שצריך. אני לא חושב שאני צריך ללכת ולחפש מקום עבודה במרכז כשיש לי פה מקום מרכזי לעבודה שלי ולכל החיים שלי״. 

בוחבוט היה בעיר ב-7 באוקטובר, ושלח את משפחתו לקרוביהם בירוחם - אולם כבר אחרי שבוע חזר לשדרות לעבוד. ״המצב עדיין מתוח, אבל אני חושב ובטוח שלא צריך את לעזוב את העיר ושלא צריך לפחד״, הוא אומר. ״אנחנו חזקים, והזמן הוא התרופה להכול. שדרות היא עיר שמתפתחת כל הזמן ונותנת המון למען העתיד של הילדים. היא מקום של עתיד, תקווה וחלום, ואני ממליץ לכל תושבי הארץ לבוא, לגלות אותה ולגור בה״. 

גם טליה, בתו בת ה-14, שותפה לאמונו בעיר. כשהיא נשאלת אם היא רואה את עצמה גרה בה בחייה הבוגרים, התשובה שלה ברורה: ״חד משמעית כן. זאת עיר מאוד חמה, עם המון נתינה ועזרה אחד לשני. את שדרות חוויתי לאחרונה גם ברגעים הפחות טובים שלה, אבל זה לא השפיע על האהבה שלי עליה ועל הזיכרונות שיש לי ממנה״. 

טליה מעידה שהיא מרגישה את קצב ההתפתחות המהיר של העיר: ״שדרות מתפתחת בצורה מדהימה, גם מבחינת מוסדות לימוד ועבודה וגם מבחינת העיר עצמה, הפארקים שלה וכדומה. אנשים שגרים בשדרות נמצאים שם מתוך אמונה בה״. 

מה החלום שלך לעיר?

״שיהיה שקט מבחינה ביטחונית, ושימיכו להיות בה אנשים כאלה טובים, כי האנשים הם אלה שעושים את המקום. לכל מי שגר בשדרות יש זיקה לעיר, ואני מאמינה שהזיקה הזו עוברת גם לילדים״. 

מלגות לסטודנטים תושבי שדרות - והבטחת ניסיון תעסוקתי בתחום

״הצמיחה של אסם הולכת יד ביד עם הצמיחה של העיר שדרות״, אומר פני קימלמן, סמנכ״ל משאבי אנוש בחברת אסם. ״אנחנו באסם רואים את החינוך הטכנולוגי לתעשייה כתחום ידע חשוב שיכול להוות את עמוד התווך לחוסנה של העיר שדרות ושל המדינה בכלל״. 

הקרן שהקימה החברה תשקיע 2 מיליון שקלים בכל שנה בתושבי העיר. הקרן תעניק מלגות למוסדות חינוך לתארים אקדמאים בתחום החינוך הטכנולוגי: תעשייה וניהול, ביו טכנולוגיה, כימיה, רובוטיקה, הכשרות מהנדסים וכדומה. המלגות יינתנו לסטודנטים תושבי העיר שדרות שלומדים לתואר ראשון ושני, כמו גם במסלולים מיוחדים לדיפלומה לטכנאים וגם בהכשרות מקצועיות טכנולוגיות. 

הקרן תפעל בשיתוף פעולה מלא עם מחלקת החינוך של עיריית שדרות וכן עם מוסדות אקדמאים בדרום הארץ, ביניהם המכללה האקדמית ספיר, אוניברסיטת באר שבע, המכללה הטכנולוגית באר שבע ועוד. המלגה שהיא תציע תהיה בשווי 75% משכר הלימוד. בנוסף, בתקופת הקיץ יתאפשר לסטודנטים מקבלי המלגה שירצו בכך לעבוד בשכר במפעל התעשייתי של אסם בשדרות למשך תקופה של בין חודש לשלושה חודשים, ובכך לצבור ניסיון והתמחות בתחום שאותו הם לומדים. 

הסטודנטים מקבלי המלגה יתבקשו לתרום 40 שעות בשנה של תרומה לקהילה במתן לימודי עזר ושיעורים פרטיים במתמטיקה, פיזיקה ומדעים מדויקים לתלמידי בתי ספר יסודיים ותיכוניים מקצועיים. בכך הם יעזרו לפתח את דור העתיד של הסטודנטים שייכנסו לחינוך הטכנולוגי וליצור מעגל של צמיחה והתפתחות בתחום. 

״המטרה של הקרן היא להבטיח מסר של תקווה וטיפוח ויצירה של עתיד פרודוקטיבי וחדשני בקרב הדור הצעיר בשדרות״, אומר קימלמן, ״לאפשר לצעירים בשדרות הזדמנות תעסוקתית עתידית בתחומים שהכי נחוצים לתעשייה הישראלית. השאיפה שלנו היא להפוך את שדרות למעצמת החינוך הטכנולוגי, לעמק הסיליקון של ישראל״. 

לדבריו, הקרן הוקמה מיד לאחר מלחמת חרבות ברזל כדי לא רק לעזור לשקם את העיר שדרות - אלא להביא אותה למצב טוב יותר מזה שלפני המלחמה: ״המטרה שלנו היא לא לחזור למה שהיה קודם, אלא לעלות כמה דרגות מעל; להפוך את שדרות לעיר משגשגת עם תעשייה עוצמתית שהיא עמוד התווך שלה״.

לדברי אבי בן אסאייג, מנכ"ל קבוצת אסם נסטלה: "אסם נסטלה היא חלק בלתי נפרד מהעיר שדרות ואנו יודעים כי יש לנו מחויבות אמיתית לתושבי העיר. הקמת הקרן תצמיח את הדור הצעיר בשדרות, ובד בבד תחזק את התעשייה הישראלית בכלל ובעיר שדרות בפרט״. 

ההרשמה לקרן פתוחה כעת - הן לסטודנטים בשנת הלימודים תשפ״ג (שנת הלימודים הנוכחית) והן לסטונדטים בשנת הלימודים תשפ״א (שנת הלימודים הבאה). ניתן להירשם בלחיצה כאן