"כמה טוב שבאת הביתה" שר אריק איינשטיין לפני 53 שנים, ולא יכולנו לדמיין לעצמנו כמה כולנו, כמדינה וכאומה, נייחל לשובם הביתה של אנשים שמעולם לא הכרנו. גם באל על מצפים בכיליון עיניים מאז ה-07.10 לשובם של החטופים, ועושים כל מה שאפשר כדי לסייע בקמפיין החיוני להחזרתם. כבר בתחילת חודש אוקטובר, הקימו בחברה מערך ייחודי בראשות ירום ודיש, סמנכ"ל בכיר מכירות ותיירות בחברה, לתמיכה בפעילות המסייעת למטה החטופים.

מחכים לכם בבית – תמיכה וסיוע בפעילות מטה משפחות החטופים

בימים אלה אנו חיים במציאות בלתי סבירה. האפשרות היחידה שמתקבלת על הדעת, שהיא להחזיר את כולם הביתה, וכמה שיותר מהר – לא מתאפשרת. לכן, באל על בחרו לעשות מה שיכולים, והקימו מערך ייעודי לסיוע בפעילות מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים.

משפחות החטופים הבינו שכדי לקדם את מאמצי החזרת החטופים, עליהן להשמיע את קולן בעולם – לסייע ולקדם את מאמצי ההסברה והדיפלומטיה במסגרת המאבק לשחרורם. לאל על הייתה הזכות לסייע במסעותיהם החשובים, באמצעות הטסת המשפחות והנציגים מטעמן למספר מדינות ברחבי העולם. כל זאת, כמובן, ללא עלות.

העלאת המודעות למאבק

עבורנו, בישראל, זהו מצב כמעט בלתי נתפס: מיליונים בעולם ממשיכים בחייהם כרגיל, ואף לא מודעים לעובדה שתינוקות, צעירים ובוגרים מוחזקים בשבי החמאס כבר יותר מ-100 ימים ארוכים. בכזו מציאות חייבים להעלות את המודעות. מכיוון שמדובר במאבק כל כך חשוב, אל על לוקחת בו חלק פעיל, ומטיסה את נציגי המשפחות ליעדים רבים מסביב לעולם – למפגשים עם ראשי ממשלה, בכירים ב-OECD, עיתונאים ואושיות פוליטיות נוספות – מצפון אמריקה ועד וינה ופריז. בפעילות המורכבת הזו, הצליחו לעורר תהודה תקשורתית ולקדם את המאבק החיוני. 

שומרים את המושבים עבור החטופים

איך אפשר לתווך מציאות שבה, מצד אחד, אזרחים תמימים חיים בתנאים של אלימות, סובלים מרעב ומתמודדים עם מציאות קשוחה, לבין החיים שממשיכים – לרבות פעילויות פנאי ועסקים?

באופן טבעי, באל על בחרו להעביר את המסר כחלק בלתי נפרד מהטיסה - תמונות החטופים הוצמדו למושבי טיסת אל על מניו יורק – מהלך שזכה לחשיפה עולמית גדולה בכלי התקשורת ובמדיה החברתית. נוסף לכך, בחברה בחרו להפעיל את טיסת הדגל של אל על לניו יורק LY001 בשם LY100 לציון מאה הימים שחלפו מאז ה-7 באוקטובר, ולמניין 100 הימים של החטופים בשבי.

דרך נוספת להעלאת המודעות הייתה השקת בורדינג-פס חדש, המשלב את הכיתוב המרגש – הביאו אותם הביתה #BringThemHome. הוא עוצב כחלק מהתמיכה והסיוע של אל על בפעילות מטה משפחות החטופים. נכון, מדובר במשפט אחד, ובפריט אחד קטן. עם זאת, הוא חלק מהעובדה שאל על היא חברת תעופה ישראלית שמחויבת עמוקות לסייע להשבת החטופים והעלאת המודעות למאבק, ולכן חשה חובה לעשות זאת – בכל דרך אפשרית.

"נזכיר לעולם שאנו מחכים לחטופים בבית ומייחלים לשובם"

עד להאג, ובחזרה: לאחרונה, ב-14.02, המריאה טיסת LY131 של אל על עם מטה משפחות החטופים להאג; יותר ממאה נציגי משפחות החטופים טסו במיוחד לבית הדין בהאג בו הגישו תביעה נגד מנהיגי החמאס על המעשים האכזריים שביצעו ב-7 באוקטובר.

לא במקרה, מספר טיסת אל על מישראל לאמסטרדם הוא LY131, לציון 131 ימים בהם החטופים נמצאים בשבי החמאס בעזה. הטיסה חזרה ארצה תיקרא LY134 לציון 134 חטופים.

טייסי אל על ישתמשו במספרים האלה בקשר מול יחידות הבקרה העולמיות השונות לאורך הטיסות, כדי להדהד בעולם את המסר להשבתם של החטופים.

קברניט מיכה סברסקי, טייס טיסת LY131 אמר למשפחות לפני ההמראה: ״לכבוד הוא לנו להטיס אתכם למסע המשמעותי והחשוב אליו אתם יוצאים... נזכיר לכל העולם שאנו מחכים להם בבית ומייחלים לשובם של כל החטופים בהקדם. אנחנו סומכים עליכם, תומכים בכם ואיתכם לאורך כל הדרך. מאחלים לכם דרך צלחה״.

בעולם קר ואכזר, צריך גם דובונים פרוותיים

לצד עזרה פרקטית עם הטסת משפחות החטופים, יש מקום גם למעשים סמליים; הכל התחיל כשדיילת אל על, הדר חריק (29) חשבה איך אפשר להעלות מסר של תקווה לשיבת החטופים והגתה את רעיון – דובי לכל חטוף. "מבחינתנו כולם שם חיים, והמחשבה על הדובי שמחכה להם בבית מעניקה חיות ותקווה". הדר בחרה דמות דובי לסריגה, כתבה הוראות לסריגה שלו ופרסמה אותן ברשתות החברתיות – מהר מאוד הפרויקט הפך ויראלי, ומאות סורגות וסורגים בכל רחבי הארץ הצטרפו ליוזמה של הדר. 240 דובונים נסרגו לפי ההוראות, במגוון צבעים – כל דובי קיבל אופי משלו.

הפרויקט הושלם כשכל הדובונים הסרוגים נאספו לכיכר החטופים במוזיאון ישראל בתל אביב, והוצבו ברחבת המוזיאון. מצמרר לראות כיצד סמל לתמימות ושמחה מקבל קונוטציה חדשה, אך מצד שני, משמח לגלות כיצד משפחות החטופים מקבלות מהפרויקט מסרים מחזקים, שלהם הן זקוקות יותר מתמיד. "במהלך ריאיון שעשיתי הגיעה ירדן, אחות של רומי לשם-גונן, שלצערי כרגע עדיין חטופה", מספרת חריק. "שמחתי לשמוע ממנה שהפרויקט נותן לה ולמשפחות תחושה של אופטימיות וחיות". הפרויקט זכה לצאת גם מכיכר החטופים, כשחריק הצליחה ליצור קשר עם הרופא שמקבל את פני החטופים והצליחה להעביר להם את הדובים שחיכו להם במיניבוסים, בדרך מהמסוק לבית החולים.

ברגע כתיבת שורות אלו, דובים רבים עדיין מצפים לכל אחד ואחת מהחטופים שעדיין נמצאים בשבי החמאס – עד שישובו לבתיהם.

בתקווה ובנחישות, באל על מצפים שכל אחד ואחת מהחטופים ישובו לבתיהם בשלום.

לפרטים נוספים כנסו