גם לאנשים חזקים יש רגעים חלשים. עמותת ער״ן נמצאת שם בשבילנו ברגעים האלו, כדי להעניק אוזן קשבת כשהכי צריך אותה. כל מה שצריך זה להתקשר למספר הטלפון הארצי 1201, ולקבל תמיכה נפשית 24/7  באופן אנונימי, מיידי וחינמי - או  להיכנס לאתר העמותה לקבלת סיוע נפשי אנונימי ממתנדבי ער"ן באמצעות  ווטסאפ, צ׳אט, פורום, מייל או מסרונים.

מלחמת חרבות ברזל הציבה בפני אזרחי ישראל אתגר נפשי עצום, אולי הגדול ביותר שידע הדור שלנו. המלחמה לא נתנה פטור מהאתגרים הקודמים שליוו את חיינו, אלא רק הוסיפה עליהם חדשים. ער״ן הייתה שם בשביל לעזור ולתמוך: לפי מנכ״ל ער״ן דוד קורן, העמותה מקבלת בכל יום כ-900 פניות - אולם בימים הראשונים של המלחמה מספר הפניות היומי עמד על כ-3,500. 

כיום, שישה חודשים לתוך המלחמה, ברור יותר מתמיד כמה חשובה עבודת הקודש של העמותה - וכמה חשוב לתמוך בה, אם יש את היכולת לעשות זאת. שבוע ההתרמה של ערן מתחיל היום (ה-31.3.24) וימשך עד ה-6.4 כאשר שיאו יגיע ב-2.4.24 במשדר מיוחד בקשת 12, במהלכו יוכלו הצופים להכיר את פעילות העמותה ולשמוע מה התרחש בקווי הסיוע במהלך השבת השחורה.

עמותת ער״ן קוראת לציבור לתמוך בפעילות מצילה החיים ולתרום למען בריאות הנפש של כולנו, באמצעות כפתור ייעודי לתרומות באפליקציית bit בטלפון 6407* ובאתר העמותה.

דוד קורן - מנכ"ל עמותת ער"ן (צילום: סם יצחקוב)
מנכ"ל עמותת ער"ן דוד קורן | צילום: סם יצחקוב

״המצב נוגע לכולם - זו מועקה בסדר גודל לאומי״

ער״ן הוקמה בשנת 1971 כעמותה קטנה, וגדלה עם השנים עוד ועוד כדי להכיל את הצורך הנפשי של הפונים אליה ולתמוך בהם. כיום יש לה 1,750 מתנדבות ומתנדבים בארץ ובעולם, שמספקים מענה של עזרה ראשונה נפשית עשרים וארבע שעות ביממה, בעברית וכן בערבית, באנגלית, ברוסית, באמהרית, בצרפתית ובספרדית. ״הפניות אלינו עוסקות בכל נושא שאפשר לחשוב עליו: מצוקה נפשית, בדידות, טראומה, לחץ וחרדה, בעיות במערכת יחסים, אובדן ואבל, בריונות וחרם, אובדנות, זהות מינית, אלימות, יחסים במשפחה - אין נושא שלא פגשנו בקו״, מעיד מנכ״ל העמותה דוד קורן. ״היקף הפניות אלינו נמצא בעלייה מתמדת, וקפץ בחדות כשהתחילה המלחמה״. 

גם האופי שלהן השתנה?

״כן, בהחלט. בימים הראשונים פנו אלינו אנשים מתוך המסיבה, תושבי העוטף, אנשים שקרובי משפחה שלהם היו שם, ועוד הרבה מאוד אזרחים שרמת החרדה שלהם עלתה באופן דרמטי, כמו אצל כולנו. בהתחלה הפניות אלינו נעשו ממש מתוך הטראומה. ככל שעובר הזמן אנחנו פוגשים בעיות יותר עמוקות ומורכבות. הבעיות האלו נוגעות גם באופק, בשאלה לאן אנחנו הולכים - סוג של אובדן פרספקטיבה, מועקה בסדר גודל לאומי״. 

קורן מציין את העובדה שהמלחמה השפיעה ממש על כל האוכלוסייה: ״לא הייתה לנו מלחמה כזו מעולם. מלחמת יום כיפור הייתה אירוע של צבא מול צבאות, היה ברור איפה העורף ואיפה החזית. היום הכול מעורבב. אין אחד ואחת שהמלחמה לא נגעה בהם באופן אישי ברמה כזו או אחרת״. 

מתנדבת מסניף ב"ש של עמותת ערן  (צילום: באדיבות עמותת ער"ן)
מתנדבת בסניף ב"ש | צילום: באדיבות עמותת ער"ן

בפרוץ המלחמה, הערבוב הזה נגע גם ממש באופי פעילות העמותה: בזמן מתקפת הפתע אזרחים התקשרו מהמרחבים המוגנים וממקומות המסתור בקיבוצים תוך כדי הקרבות, וניצולי מסיבת הנובה התקשרו מהמקומות שאליהם ברחו. חלק מהשיחות הללו סייעו במאמצי ההצלה: מתנדבי ער״ן לקחו מהפונים פרטים על מקום הימצאם, ומסרו אותם לקבוצת מתנדבים בהובלת סגן הרמטכ"ל וסגן השר לשעבר יאיר גולן, שהגיעו לשטח, איתרו והצילו חלק מהם.

מתוקף ההשפעה הכוללת של המלחמה, עמותת ער״ן התמודדה עם מצב ייחודי: המתנדבים עצמם, אלו שסיפקו תמיכה נפשית, היו חלק מהאירוע. ״ככל שהימים עברו, היה צורך לדייק את השירות שלנו ולתמוך במתנדבים באופן מותאם יותר לפניות, שהיו ועודן קשות ומורכבות״, מספר קורן. ״היה גם צורך בהרבה מתנדבים נוספים. תהליך ההכשרה שלנו אורך יותר מחצי שנה, וכולל קורס ולאחריו תקופת חניכה - שגם עם סיומה, כל המתנדבים שלנו נמצאים כל הזמן בתהליך הדרכה וליווי מקצועי. אז למרות שכמות הפניות להתנדבות גדלה, אי אפשר היה להכשיר את כולם בבת אחת מספיק מהר״. 

לער״ן יש היערכות מיוחדת למצב חירום - עם יכולת להקפיץ עשרות מתנדבים בתוך כחצי שעה. ״זה מה שהופך את השירות שלנו למותאם לישראל, עם משברים כמו אירועים צבאיים, מלחמות או אפילו קורונה״, אומר קורן. ״כבר בשעה שש וחצי בבוקר ה-7 באוקטובר היה ברור שאנחנו צריכים לעבור למצב חירום״. 

כ-150 ״מילואימניקים״ של ער״ן, מתנדבי עבר בעמותה, חזרו להתנדבות פעילה עם פרוץ המלחמה. במקביל, ככל שהתבהרה ההבנה שהמלחמה לא תהיה אירוע קצר טווח, העמותה פתחה מעל 10 קורסים להכשרת מתנדבים חדשים. ״חלק ממתנדבי המילואים עזבו אותנו בינתיים, ובכל מקרה, יש תחושה של עייפות גדולה בקרב כל מי שנמצא בפעילות אצלנו, מהצוות ומהמתנדבים״, מספר קורן. ״זאת תקופה מורכבת וסוערת, והעומס הרגשי עצום״. 

קורן משתף כי מגמה שעולה לאחרונה מהפניות לעמותה עוסקת בהתמודדות עם החזרה לשגרה. איך אמורים לחזור לחיות כרגיל בזמן ש-134 חטופים עוד נמצאים בעזה, בזמן שעשרות אלפי ישראלים עדיין לא נמצאים בביתם, ובזמן שיש עוד כל כך הרבה הרוגים ופצועים? ״לאנשים יש ייסורי מצפון״, הוא מתאר. ״ובמקביל, גם בקרב הפונים אלינו וגם בקרב המתנדבים, יש צורך בהפוגה – עם קצת אוויר, במשהו משמח. האם יש לנו פתרון לזה? עדיין לא, אבל אנחנו לומדים תוך כדי תנועה״. 

סניף באר שבע כקו ראשון בחזית העזרה הנפשית

מבין כל הסניפים של עמותת ער"ן ברחבי הארץ, סניף באר שבע הוא נקודת הקצה הדרומית ביותר ואחראי על שטח נרחב הכולל מספר רב של ישובים. בבוקר השבעה באוקטובר נקלע הסניף, הממוקם במקלט, למתקפת טילים נרחבת ומנגד לשלל טלפונים מצד פונים מודאגים שנזקקו לסיוע נפשי.

"אנחנו בער''ן רגילים להתגייס תמיד לכל משימה לאומית" מספרת אליה כספי, מנהלת סניף באר שבע ומרחיבה "בעתות שלום ומלחמה, בזמן הקורונה, אסון מירון ואירועים ביטחוניים אחרים. אך המציאות הנוראית שפגשה את המתנדבים בסניף בבוקר השבעה באוקטובר הייתה חסרת תקדים. זה אירוע קולקטיבי לאומי בו מצאו עצמם גם המתנדבים וגם הפונים בתוך אותה קהילה שנפגעה. המתנדבים חוו את הטראומה הזו משני צידי המטבע. מחד כאינדיבידואלים בקהילה, ומאידך כמתנדבים המסייעים ותומכים בנפגעי האסון. כך הטשטשו להם הגבולות בין הפן האישי למקצועי".

עוד משתפת כספי, כי לא פעם נכחו המתנדבים בסניף, כשבחוץ נשמעות אזעקות ומטחי טילים. כך הם מצאו את עצמם עונים לשיחות מצד פונים הזקוקים לתמיכה נפשית דחופה ומכניסים אל הסניף את דיירי השכונה כדי לקחת מחסה.

"מתנדבים רבים מהסניף שלנו הוקפצו למילואים באותה שבת ואחרים פונו מבתיהם" מספרת כספי על המצב הבלתי אפשרי אליו נקלע הסניף "אבל האוכלוסייה בדרום היא מלוכדת וחמה. כולם מכירים את כולם ולשמחתי היו מתנדבים שהמשיכו להגיע למשמרות, חרף איום הטילים והאזעקות, וחלקם אף המשיך להעניק סיוע טלפוני מהבית. זה מתכתב עם האופי של הקהילה כאן בבאר שבע ובדרום בכלל".

אליה מרחיבה ומספרת על מתנדבים שנקלעו לסיטואציות מורכבות בבוקר השבעה באוקטובר ובימים שאחריו. "היו לנו מספר מקרים של מתנדבים שלקחו חלק פעיל בלחימה, או כאלו שנאלצו להתפנות מבתיהם. האירוע לא פסח על אף אחד. היה לנו מתנדב מבארי שהקשר עימו נותק עד שגילינו לאחר שבועיים כי הוא ניצל. במקרה אחר בנה של מתנדבת נפצע באירוע והיא קיבלה את ההודעה במהלך המשמרת. בצד החיובי היו לנו מספר מתנדבים שהיו שותפים להקמה ותפעול של תחנת ריענון לחיילים, סמוך לשטחי הכינוס. המתנדבים שלנו עמדו בפני מצבים לא פשוטים, כמו ללכת בצהריים להלוויות וניחומי אבלים ולעלות בערב למשמרת עם כל הצער והמועקה ולהיות שם עבור הפונים".

"בבוקר של השבעה באוקטובר שהיתי בחופשה פרטית עם משפחתי בתאילנד" מספרת כספי על החוויה האישית שלה מאותה השבת "עם תחילת האירוע, כשהחלו לזרום הידיעות הראשונות, יצרתי קשר מידי עם הצוות בסניף ונערכנו בצורה מהירה למתן מענה מוגבר סביב השעון, לרבות פתיחת המקלט לציבור הרחב, ארגון הצוות והמתנדבים ותמיכה בהם, בנוסף להקשבה לדילמות ושעלו בשיחות המורכבות, שזרמו בשטף חסר תקדים. כל זאת קרה תוך כדי שהמתנדבים בעצמם חוו גל רגשות של בלבול וחרדה, אך הם עמדו במשימה בהצלחה וממשיכים לעמוד בה גם בימים אלו".

חצי שנה לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", בסניף באר שבע עדיין מתקבלות פניות רבות בהקשר למצב הבטחוני. "כיום אופי הפניות מעט שונה. חלקן מתייחס לכאב  על החטופים הנמצאים עדיין בשבי, לדאגה ולחששות המובנים מפני מתקפות טילים וחדירות מחבלים, וחלקן מגיע מפונים שפשוט מחפשים אוזן קשבת למצוקת הנפש אותה הם חווים כחלק משגרת המלחמה בה אנו חיים כעת " כספי מסכמת.

שבוע ההתרמה בפתח - והוא חשוב מתמיד

האתגר העתידי של ער״ן נעוץ בדואליות שבשמירה על שני הצדדים: הן הפונים לעמותה והן המתנדבים. ״אנחנו צריכים מצד אחד לעמוד בהיקף הפניות אלינו, ומצד שני לשמור על הנפש של מי שעל הקו״, אומר קורן. ״כלומר יש צורך בעוד ועוד מתנדבות ומתנדבים ומשמרות, ומצד שני ברור לנו שאסור להעמיס על המתנדבים עוד ועוד עומס רגשי״. 

לאור המצב הלא פשוט, שבוע ההתרמה של העמותה חשוב מתמיד. ״קשה לי להעריך איך הוא יהיה השנה״, משתף קורן. ״אני חושב שהצורך ברור לכולם, ומצד שני המצב הכלכלי של חלק גדול מהאוכלוסייה הוא לא כמו שהיה. אנחנו מקווים שעם ישראל ייענה ויבין שהצורך הוא משמעותי וימשיך ללוות אותנו גם הלאה״. 

יש לדעתך מודעות גדולה יותר היום לחשיבות בריאות הנפש בהשוואה לעבר?

״כן, במיוחד מאז הקורונה. אפשר לומר שהקורונה הוציאה את המצוקה הנפשית מהארון, זה היה נושא מאוד מדובר. המלחמה הזו גרמה לנו להבין שהארון כבר מפוצץ - ומערכת בריאות הנפש הגיעה אליה ממש לא מוכנה מבחינה תקציבית, יש פה אתגר ענק עבור המדינה. אני חושב שבשלב הזה אנשים כבר מבינים שבריאות הנפש ובריאות הגוף חשובים באותה המידה, ואנחנו שם כדי לתמוך ולסייע - בכל שעה, בלי להירשם, פשוט להרים את הטלפון ולדבר עם מישהו שמוכן להקשיב ולתמוך ולתת את הלב והנשמה. זה שירות מציל חיים״. 

יום ההתרמה של ער״ן יחל היום וימשך עד 6.4. אפשר לתרום באתר העמותה, באפליקציית bit או בטלפון 6407*