רבים תפסו את עצמם בחודשים האחרונים תוהים מה קרה לענף הבנייה ושוק הנדל״ן בארץ. זהו לא סוד ששנת 2023 הייתה לא פשוטה בלשון המעטה לתחום, ומלחמת חרבות ברזל אינה שיפרה את המצב. מדינת ישראל נכנסה למלחמה בזמן שסביבת הריבית גבוהה ונרשמה האטה משמעותית במכירת הדירות בארץ. כפועל יוצא מכך, גם ענף הבנייה האט עד שכמעט נכנס לקיפאון עם פרוץ המלחמה. עם זאת בזמן האחרון סוף סוף רואים התאוששות קלה וחזרה מסוימת לשגרה כאשר מומחים צופים כי ב-2024 רוכשי הדירות ׳ירדו מהגדר׳, מה שיוביל לעלייה במחירי הדיור.

אז מה היה לנו כאן?

עוד לפני פרוץ המלחמה שוק הנדל״ן והעוסקים בו מצאו את עצמם מתמודדים עם אתגרים רבים מספור, וזאת בעיקר לאור שיעורי הריבית הגבוהים והמחאות סביב החקיקה בכנסת. כך עוד בשנת 2023 ראינו את הירידה המתמשכת ואף במכרזי קרקעות. המלחמה כמובן רק העמיקה את המשבר, כשחוסר היציבות הכללית במשק ותחושת חוסר הביטחון במדינה התבטאו גם בקצב רכישת הדירות המדשדש.

הענף שותק כמעט לחלוטין, כאשר מאות אלפי עובדים פלסטיניים משטחי יהודה ושומרון ועזה לא הורשו להיכנס ולהמשיך לעבוד בשטח מדינת ישראל. אותם עובדים היוו כ-30% מכוח האדם בתחום. כך ברגע אחד, פרויקטים רבים פשוט נעצרו. וזה לא הכל – אלפי פועלים זרים ממדינות כמו סין, אוקראינה ומולדובה ברחו מישראל בימים הראשונים למלחמה. כך התווסף לשוק הנדל״ן אתגר חדש למערכה – מחסור בכוח אדם לענף הבנייה.

בניסיון להוביל להתאוששות מסוימת במצב ולפתור את משבר כוח האדם, במדינה ניסו אף לגייס עובדים ישראלים. כך בחודש נובמבר משרד הבינוי והשיכון יחד עם התאחדות הקבלנים והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל יצאו בקמפיין תחת הכותרת ״בונים עליכם – כולנו שותפים בבניין הארץ״, המדגיש את ההטבות הכלכליות שניתנות לעובדים בתחום כ״עבודה מועדפת״ לאחר הצבא, והצעת מענק בגובה אלפי שקלים שיינתן למי שימשיך לעבוד בענף. מדובר במהלך קריטי שגורמים רבים בתחום מברכים עליו, ומדגישים כי חשוב להכשיר עד כמה שניתן פועלים ישראליים בראייה לטווח ארוך.

ובמקביל למאמצים לגייס עובדים ישראלים כדי להציל את התחום ולצאת מהקיפאון, החודש הגיע גם מטוס ראשון שכולל עשרות בודדות של עובדי בניין זרים מהודו, חדשות טובות שנותנות עוד קצת תקווה בדרך להתאוששות מהמשבר. מדובר בסנונית ראשונה שיש לברך עליה, כאשר הקבלנים ממתינים להגעת כמות מסיבית של עובדים נוספים על מנת להשלים את הפערים. בחודשיים האחרונים אושרו כבר מעל 9,000 עובדים שיכולים להגיע ולעבוד בישראל, מה שיהווה כוח משמעותי.

על רקע כל הקשיים הללו חשוב לזכור כי ענף הנדל״ן והבנייה הוא כמובן אחד מהחשובים והגדולים במשק הישראלי. השווי המוערך של הענף הוא 1.2 טריליון שקלים, והוא מהווה כ-13.5% מהתוצר המקומי הגולמי. מגזר הבנייה למסחר ותעשייה מהווה כ-30% מהיקף הבנייה בישראל, בעוד מגזר הבנייה למגורים אחראי על כ-70%. מדובר בסכומים אדירים, שרק מבהירים עד כמה הצמיחה מהמשבר והליך ההתאוששות חשובה עבור החיים של רבים מאיתנו.

שנת 2024 היא שנת מפתח שיכולה לשנות הכל כאשר מומחים צופים חזרה של רוכשי הדירות לשוק, עם עליית מחירים והתאוששות דרמטית. בתוך כך פורסמו לאחרונה נתונים משמחים מטעם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיהם חלה עלייה של 0.7% במחירי הדירות, עלייה שלא נראתה בישראל מזה למעלה מעשרה חודשים. נתון לא פחות מפתיע הוא כי מאז המלחמה מחירי הדירות בצפון הארץ עלו בכמעט 2 אחוזים. מדד מחירי הדירות החדשות בניכוי עסקאות בתמיכה ממשלתית רשם עלייה של אחוז אחד, והמחיר הממוצע של העסקאות הגיע ל2.15 מיליון שקלים. אולי אנחנו רואים סוף סוף נקודת אור בתוך המשבר הגדול בשוק?           

ייתכן כי הביטוי המוכר ״תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר״ רלוונטי גם למצב הנוכחי בתחום. מדינת ישראל ידעה משברים, וגם בתחום הנדל״ן. אם נסתכל אחורה לרגעים דומים בהיסטוריה, הניסיון הישראלי מלמד אותנו כי בדרך כלל ניתן לצפות לצמיחה לאחר סיום מלחמה ופריחה כללית במשק, שתתבטא גם בתחום הנדל״ן. ידוע כי בדרך כלל מחירי הדירות עולים לאחר מלחמות, כך יש עוד למה לצפות. יש אף גורמים שצופים כי לצד ירידת ריבית צפויה נראה עם סיום המלחמה צמיחה של עשרות אחוזים בביקוש לרכישת דירות.

אז עד שהמצב הבטחוני במדינה יתבהר, השוק יחזור ליציבות וענף הנדל״ן יחזור לשגרה – צעד חשוב שכל אחד מאיתנו יכול לנקוט כדי להגן על הבית שלו הוא רכישת ביטוח דירה, מבנה ותכולה של הפניקס. ביטוח הדירה מותאם לצרכים שלכם ומכסה את מבנה הדירה, תכולת הדירה וכן מעניק ביטוח צד ג׳ לנזקי גוף ורכוש. ביטוח הדירה של הפניקס  מעניק מעטפת רחבה  בקרות מקרה ביטוח, וכל זאת תוך מתן מחיר משתלם והכול בלחיצת כפתור בדיגיטל.

כך תוכלו לשמור על הבית שלכם ממגוון רחב של סיכונים גם בתקופה של משבר וחוסר יציבות, דבר אחד יכול להיות בטוח – הדירה שלכם.