עוד רגע, כשחגי תשרי יתחילו להדיף את ניחוחם הסתווי והנעים, התחושה ברחובות בישראל תהיה מיוחדת כמו תמיד. בחנויות יצוצו חולצות לבנות לערב החג, בסופרמרקט יעבירו את צנצנות הדבש לשורות הראשונות, בכיכר העיר ימכרו את ארבעת המינים, בקבוצות וואטסאפ משפחתיות ייחלקו מטלות קולינריות, והאוויר יהיה מלא בבריזת סתיו ובתחושות מרגשות של שנה חדשה ושל משפחתיות.

אבל לא בכל מקום ירגישו את "תחל שנה וברכותיה". מי שגר בניכר כבר יודע שהאוטובוסים ימשיכו לנסוע והחנויות יישארו פתוחות. הילדים יילכו לבתי הספר ולגנים, ולא יהיו פקקים של ערב חג ולא שום תחושה נעימה, ביתית ומוכרת שמגיעה מדי שנה בסתיו. כי במדינות אחרות קשה למצוא מכנה משותף עם אנשים מדתות אחרות, אמונות אחרות ותרבות אחרת לחלוטין, אז כולם בעצם עושים את אותו דבר – ממשיכים בחיים במשך רוב ימות השנה. אז מה עושים יהודים שעדיין רוצים להרגיש את החום והרגש של המסורת? איך מתחברים לשורשים כשהשורשים נמצאים ביבשת אחרת? הנה כמה עצות מעשיות שיסייעו לכם להרגיש הרבה יותר מחוברים:

צרו ברכה אישית מעוצבת ושלחו אותה ליקרים לכם >>

1. לגור בקהילה היהודית
בבין אם זה סביב בית כנסת או מרכז קהילתי – כל עיר בעולם כמעט יש קהילות של יהודים. ואנחנו נוטים לחפש מקום מגורים גם לפי השכנים, ולרוב אלה יהיו שכונות שבהן אפשר לצעוק "שלום" לשכן שהולך עם הכלב מעבר לכביש. מגורים בקהילה יהודית גורמים לתחושת קרבה, לתחושת "שלנו". יחסי השכנות חמים ותמיד יש ממי לבקש כוס סוכר, אפילו אם אתם חיים בעיר צפון אמריקאית קרירה.

2. לקנות מוצרים ישראליים בסופר
תתפלאו – אבל חלק גדול מהמרכולים מחזיקים מעברים כשרים לחלוטין, בעיקר באזורים שבהם יש קהילה יהודית ענפה, ורוב המוצרים שם הגיעו היישר מארץ הקודש. גם אם אתם לא מקפידים לאכול כשר, אין מרגש מלראות חטיפים שכתוב עליהם בעברית, ועוד לא התחלנו לדבר על הטעם. גבינה לבנה, טחינה, פתיתים, חמוצים, שוקולד השחר, קרמבו וכמובן במבה – חטיף שאין יהודי בעולם שיכול להיות שלם מבלי לאכול ממנו. ואחרי שתכירו את המאכלים האלה לילדים – תהיו בטוחים שהם לא יוותרו עליהם לעולם. 

במבה (צילום: Nsaum75, Wikipedia)
טעם של בית | צילום: Nsaum75, Wikipedia

3. להתעדכן במה שקורה בארץ
כל האינפורמציה שאתם צריכים נמצאת במרחק טאץ' אחד בסמארטפון שלכם. אתרי האינטרנט גדושים במידע בכל הנושאים החשובים יותר או פחות, והכל נגיש בעברית או באנגלית. תוכלו להבין באמת מה הלך הרוח, לאן דברים הולכים, לגבש דעה על בסיס עבודות ולקחת חלק פעיל בדיונים אינטרנטיים. לכל היותר הרווחתם אחלה נושא לארוחות שישי.

4. להצטרף למרכז הקהילתי המקומי
ברוב הערים הגדולות לא תוכלו לפספס את ה"ג'ואיש קומיוניטי סנטר", או ה-JCC. לרוב הוא יהיה ממוקם בשכונות היהודיות, והוא מציע לקהילה מקום מפגש מלא פעילויות. לצד חוגים והרצאות שונות, בריכות שחייה וחדרי כושר שיש במקום, המרכזים הפעילים מציעים אירועים שונים לחגים, כולל פעילויות לקטנטנים, ולפעמים גם קבלות שבת קהילתיות שבהן אפשר להכיר אנשים כמוכם.

5. לאכול ארוחות שישי
אחד המנהגים הישראליים היפים שיש הוא לכנס את כל המשפחה בשישי בערב לארוחה סביב שולחן השבת. נכון שבתפוצות יום שישי הוא יום עבודה, אבל אם אתם ממילא צריכים לאכול ארוחת ערב – למה לא להפוך את זה למשהו יותר חגיגי ובעל משמעות? אתם יכולים להזמין חברים או משפחה, לערוך קידוש קצר וקבלת שבת, לשתות יין ולבצוע חלה, ולהרגיש כאילו אתם חלק ממשהו הרבה יותר גדול. 

משפחה עושה קידוש (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אחד המנהגים הישראלים היפים שיש | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

6. לשמוע מוזיקה ישראלית
בין אם אתם קונים דיסקים עם שירי ילדים ושירי חגים, או מתחברים לתחנות רדיו ישראליות דרך אפליקציות או מהמחשב – אין מרגש מלשמוע שירים בעברית צחה מתנגנים לכם בבית. אולי לא תבינו את כל המילים, אבל בהחלט תרגישו קרובים למקור. והיי – הקשבה לחדשות בעברית פעם בשעה בהחלט תעזור לכם להתעדכן במה שקורה בארץ.

ברכתם את המשפחה בשנה טובה? עצבו להם ברכה כאן >>

7. לנגב חומוס

טוב לא רק חומוס, אפשר גם טחינה ופלאפל ולאפות ושקשוקה. ואם יש לכם מזל אז גם פתחו אצלכם סניף של "ארומה" ואתם יכולים לנשנש סנדוויץ' חביתה. בכל עיר גדולה ועמוסה ביהודים וישראלים, אתם יכולים להיות בטוחים שנפתחו גם לא מעט מאכליות עם תפריט ים תיכוני למהדרין. יכול להיות שאתם מכירים את המאכלים האלה מישראל, ויכול להיות שלא – מה שבטוח זה שאחרי שתתחילו, לא תצליחו להפסיק. 

חומוס  (צילום: חיים יוסף,  יחסי ציבור )
הכי ישראלי | צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור

8. לפקוד את בית הכנסת המקומי
אתם לא חייבים להיות דתיים כדי לערוך ביקורים בבית הכנסת מדי פעם. מעבר לזה שהוא בית תפילה, בית הכנסת הוא גם מקום מפגש, ורוב בתי הכנסת בקהילות היהודיות מציעים לקהילה שלהם שלל אירועים ופעילויות לגדולים ולקטנים.

9. לרשום את הילדים להיברו סקול
אם הילדים שלכם לא מדברים עברית, אתם יכולים לשקול לשלוח אותם לחוג בשפת הקודש. נכון, הם לא יתחילו לדבר עברית שוטפת אחרי השתתפות בחוג שבועי, בטח כשכולם סביבם מדברים את השפה המקומית, אבל הם בהחלט ילמדו כמה מילים ומשפטים, והכי חשוב – השפה הזאת לא תישמע להם זרה, בטח כשהם ייתקלו בחי"ת ועי"ן.

10. לשלוח שנות טובות, לתת מעות חנוכה, להכין משלוחי מנות
החגים היהודיים לא מאכזבים אף פעם: מלבד אירוע דתי של אדם מול אלוהיו, המסורת ארוכת השנים תמיד מציעה גם איזה חיבור לקהילה, שהוא כאילו על הדרך, אבל בעצם ממש לא. כך אתם יכולים לשלוח לחברים ולקרובים שנות טובות ממש בפתחה של השנה החדשה, להציע גם לילדים של אחרים מעות חנוכה, וכמובן להכין משלוחי מנות לחברים שלכם בפורים, ולהפוך את החגים להרבה יותר שמחים ומלאי משמעות.

לאתר משרד התפוצות>>