פרויקטים רבים הושקו בארץ ובחו"ל במטרה לחזק את תחושת השייכות לישראל וליהדות, ובין תושבי הארץ ליהודי התפוצות. בין מגוון הפרויקטים שחולשים על תחומי החינוך, הקהילה ואפילו האוכל, ישנו פרויקט אחד, מרגש ואישי ושמו מומנטום. אולי זה קשור לעובדה שמדובר בנשים וליתר דיוק, באימהות יהודיות שגרות במדינות רחוקות, ומחליטות ברגע אחד בחייהן לבקר בישראל, להתחבר אליה - ואל הזהות שלהן עצמן.

"להתאהב בישראל דרך העיניים שלהן"
פרויקט מומנטום משרד  (צילום: עצמי)
"אני חלק ממשהו". אימהות הפרויקט | צילום: עצמי

הפרויקט הוא פרי של שיתוף פעולה בין משרד התפוצות לארגון JWRP. נשות הפרויקט נמצאות כאן במשך 8 ימים במהלכם הן מטיילות באתרים ייחודיים, פוגשות נשים מובילות וסופגות תכנים יהודיים. עם הזיכרון הזה הן חוזרות הביתה אל המשפחה והילדים, שם הן משפיעות ועושות שינוי.

דנה סנדר-מולה, מנהלת הנציגות הישראלית של הארגון, מספרת: "הנשים מגיעות מרקעים מגוונים ומעשרות מדינות שונות בעולם, מצפון אמריקה, אפריקה, אוסטרליה ואירופה. הן מגיעות לכאן ואין להן מושג מה צפוי ומה בדיוק הן יחוו". המסע אל הפרויקט והמשמעויות שלו מלווה כמובן בסיפורים וחוויות מרגשות. דנה מספרת: "היום האחרון למסע מוקדש לסמינר בו הן כותבות ומדברות על החוויה האישית שלהן בישראל. חלק מהנשים רוצות לאמץ שם יהודי במהלך המסע - וביום העלייה למצדה נערך להם טקס מיוחד של קבלת השם. באחד המסעות האחרונים השתתפה מעצבת אופנה מאירופה שבחרה לעצמה את השם אור, שם שסימל בשבילה משהו שאפשר להפיץ הלאה למשפחה ולקהילה".

פרויקט מומנטום משרד  (צילום: עצמי)
מסע של חוויה: שורש, תרבות ועומק | צילום: עצמי

סקר של הארגון בקרב המשתתפות מראה שהמסע אכן שינה את תפיסתן לעולם היהודי. 98% מהן עודדו בני משפחה וחברים לבקר בישראל, 81% הפכו להיות פעילות בקהילה היהודית, וכמעט כולן סיפרו שהיהדות הפכה להיות מאוד חשובה בהגדרת הזהות.

"כל אם יהודייה שמחפשת שינוי וחוויה מעוררת השראה"
פרויקט מומנטום משרד  (צילום: עצמי)
לראות את ירושלים לראשונה | צילום: עצמי

אחת ממשתתפות הפרויקט שהגיעה מחו"ל, נעמי דרנר, מעידה על עצמה שגדלה בבית ללא זיקה ליהדות או לישראל. "גם הילדים שלי הם בגילאי בית ספר ואני מודה שלא עשיתי עבודה טובה לחיזוק הקשר שלהם ליהדות. בטיול שלי למדתי כל כך הרבה על ישראל, ההיסטוריה והערכים היהודיים ובצורה לא שיפוטית. קיבלתי הרבה השראה מהיופי של ישראל ואני מתכוונת לעודד את הילדים שלי לבקר שם בקרוב". עוד מספרת נעמי על הקשר עם המשתתפות האחרות - שהפכו להיות הקהילה החדשה שלה. "אני ממליצה על המסע המשמעותי הזה לכל אם יהודייה שמחפשת שינוי בחיים וחוויה מעוררת השראה".

 "אני חלק ממשהו"
פרויקט מומנטום משרד  (צילום: עצמי)
תוכן יהודי ותוכן בכלל | צילום: עצמי

גלית טולדנו-הריס גרה בישראל – ובחרה להשתתף במסע שהתקיים בדצמבר האחרון. גלית מספרת על התרגשות גדולה ועל זווית חדשה שגילתה על עצמה. "אני לא באה מבית חילוני או דתי, אלא משהו באמצע. המסע הזה גרם לי להתחבר עמוקות לזהות היהודית שלי. גיליתי את המשמעות של הדברים שאני עושה, כמו הדלקת נרות לפני שבת. טיילתי במקומות בארץ כמו צפת וירושלים וראיתי אותם אחרת לגמרי. זה מילא אותי בתחושת גאווה שאני חלק ממשהו".

פרויקט מומנטום משרד  (צילום: עצמי)
אימהות מומנטום ברחבת הכותל | צילום: עצמי

ממשרד התפוצות נמסר: "פרויקט מומנטום ממחיש את מחויבותה של ממשלת ישראל כלפי יהדות התפוצות והוא פועל להענקת הזדמנות יוצאת דופן לנשים יהודיות מרקעים שונים כדי לחזק את זהותן והקשר לישראל. אנו רואים את השותפות עם ארגון JWRP כחלק מרכזי מהחזון שלנו להעצים נשים מתוך ההכרה במעמדן הייחודי בחינוך הדור הבא במטרה להבטיח עתיד משגשג לעם היהודי כולו".

פרויקט מומנטום משרד  (צילום: עצמי)
מומנטום: זמן לשייכות | צילום: עצמי

משפוחה: המשפחה שלנו בתפוצות. לכל הכתבות >>