בואו נודה: קשה, אולי אפילו בלתי אפשרי, לקבוע מהי המסעדה הכי טובה בישראל. לא רק שמדובר בעניין של טעם - גם לא פשוט לחשוב על מקום אחד ויחיד שדווקא הוא הכי טוב מכולם. אז מה, שנוותר? ממש לא: כדי לנסות להתמודד בכבוד עם השאלה פנינו, גם השנה, אל 100 שפים ישראלים, שסיפרו לנו מה הן שלוש המסעדות הטובות בארץ בעיניהם. עבורנו זו הייתה הזדמנות פז לגלות איפה השפים באמת אוהבים לאכול, ועבורם הזדמנות נדירה לפרגן לקולגות.

השאלון שלנו היה אנונימי לחלוטין, כך שהשפים נתנו את הבחירות האמיתיות שלהם, בלי להתחשב במערכות יחסים עם שפים אחרים. המסעדה שבחר כל שף במקום הראשון קיבלה 5 נקודות, המסעדה במקום השני קיבלה 2 נקודות ומסעדה שדורגה במקום השלישי קיבלה נקודה אחת. 

זאת כבר הפעם השלישית שאנחנו מייצרים מדגם מקיף שכזה, ואפשר לראות ששתי מסעדות שכיכבו בצמרת בפעם שעברה הספיקו להיסגר מאז - כתית של מאיר אדוני ורפאל של רפי כהן. בלי להלחיץ את הזוכה שלנו, גם המסעדה שכיכבה במדגם הראשון שערכנו נסגרה בנסיבות מבאסות במיוחד עוד לפני המדגם השני, אבל יש גם כמה תזוזות מפתיעות בדירוג, ואפילו כמה כניסות מפתיעות. אז הנה 20 המסעדות הטובות בישראל, לפי בחירת השפים, מהמקום ה-20 ועד למקום הראשון. 

איציק הגדול

הכניסה של איציק הגדול לרשימת המסעדות הכי טובות הפתיעה אותנו לרגע, אבל אחרי כמה דקות הבנו שאין יותר הגיוני מזה. איפה עוד השפים, שכל היום מסתובבים סביב אוכל מפונפן, יאהבו לאכול אם לא בשיפודייה מצטיינת? איציק הגדול היא אחת המסעדות הוותיקות ברשימה שלנו, וכבר 20 שנה שהיא שומרת על יציבות כאחת השיפודיות המוערכות והאהובות בארץ. נסו למצוא פה מקום בסוף השבוע ותבינו על מה אנחנו מדברים.

מה אוכלים? כמו בכל שיפודייה, ארוחה באיציק הגדול מתחילה עם פלטת סלטים נדיבה, ואחריה מגיע לשולחן מצעד של שיפודים מכל הסוגים, כששיפודי איברי הפנים פופולריים במיוחד. אם תציצו לגזרת הסטייקים (או אומצות, כמו שמקפידים לקרוא להם פה) בתפריט תגלו מחירים שלא היו מביישים מסעדת בשר יוקרתית, אבל אם כבר לאכול סטייק בשיפודייה - פה תקבלו בשר איכותי באמת, כולל חיתוכים אמריקאיים כמו ניו יורק או פורטרהאוס, שנדיר למצוא במסעדת שיפודים.

כמה זה עולה? סלטים - 25 שקלים לסועד, שיפודים - 50-82 שקלים לזוג, סטייקים - 140-200 שקלים

איציק הגדול. רזיאל 3, תל אביב. 03-6830033. לא כשר

 

איציק הגדול (צילום:  Photo by Flash90,  יחסי ציבור )
איציק הגדול | צילום: Photo by Flash90, יחסי ציבור

 

קיטשן מרקט

המסעדה הוותיקה של יוסי שטרית (שעוד יופיע פה שוב) היא תמיד סוג של הפתעה נעימה. המיקום שלה, בנמל תל אביב, בבניין שוק האיכרים עם נוף מהמם לים - מריח כמו מלכודת תיירים קלאסית, אבל היא מפתיעה ובגדול: האוכל של שטרית מצליח להיראות מדהים על הצלחת, עם מנות מרובות מרכיבים וצלחות מקושטות, וגם להישאר טעים מאוד, ובעיקר - לשמור על שפה שהיא כולה יוסי שטרית.

מה אוכלים? לא מעט מנות הפכו למזוהות עם קיטשן מרקט ושטרית עם השנים, כמו מנת הביצה הרכה עם פטריות הפורצ'יני, קוביות הבריוש והפרמזן, ברולה פטריות הפורצ'יני והערמונים, טרין הטלה בצורת הקובייה או קינוח פאי הלימון המפורק, ויש לא מעט אנשים שמגיעים לפה רק כדי לאכול את המנות האלה שוב ושוב.

כמה זה עולה? מנות ראשונת - 38-65 שקלים, מנות עיקריות - 98-188 שקלים

קיטשן מרקט. האנגר 12, נמל תל אביב. 03-5446669. לא כשר

 

טרין טלה קיטשן מרקט (צילום: דן פרץ,  יחסי ציבור )
טרין טלה בקיטשן מרקט | צילום: דן פרץ, יחסי ציבור

 פופינהאוראל קמחי הוא אחד השפים המוכשרים בארץ, אבל כזה שכמעט אף אחד מחוץ לסצינת האוכל לא מכיר את שמו. כבר ארבע שנים שהוא יוצר את האוכל המקורי שלו במסעדת פופינה, עם תפריט שבמקום להציע את החלוקה המסורתית של ראשונות ועיקריות מחולק לפי שיטות הכנה: כבישה, אידוי, אפייה, צלייה ובישול ארוך, כשלכל חלק בתפריט יש גם קוקטייל וקינוח מתאימים. פופינה היא גם אחת המסעדות היחידות בישראל שמציעות לאורך כל השנה תפריט טעימות של שבע מנות.

מה אוכלים? האוכל בפופינה נע בין גרסאות מקוריות למאכלים מוכרים כמו פיצה שחורה עם פירות ים וקרם גבינת עזים ונקנייקית קורן דוק מסקאלופס ושרימפס בבצק תירס, לבין מנות נהדרות כמו רביולי ריבת דלעת עם כבד אווז ברוטב אמרטו ושקדים וטרטר ג'ין וטוניק של דג עם קוביות ג'לי ג'ין וטוניק. אסור לפספס גם את הלחמניות המאודות עם המבורגר השרימפס ואת סופלה השוקולד האמיתי היחיד שמוגש בעיר (וכנראה בכל הארץ).

כמה זה עולה? מנות קטנות - 46-78 שקלים, מנות גדולות יותר - 74-134 שקלים, ארוחת טעימות של שבע מנות - 280 שקלים

פופינה. אחד העם 3, נווה צדק, תל אביב. 03-5757477. לא כשר

 

שוקולד פופינה (צילום: חיים יוסף,  יחסי ציבור )
שוקולד פופינה | צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור

טופולופומפו

כמו כל המסעדות של אבי קונפורטי, גם מטופולופומפו קשה להתעלם. זה מתחיל בשם הארוך, ממשיך בעיצוב הגרנדיוזי של החלל הענק והמושקע ומגיע עד התפריט, שהאוכל בו מוגדר "מטבח אש אסייתי". טופולופומפו היא הפרשנות של קונפורטי למטבחים האסייתיים השונים והיא סוג של אחות צעירה ויוקרתית למסעדה המצליחה השנייה של קונפורטי, צפרה, שנמצאת ממש בהמשך הרחוב. 

מה אוכלים? בטופולופומפו תזדקקו לא פעם לעזרת המלצרים כדי לפענח את התפריט, אלא אם שמות כמו מלינג'ו קרקר, דוראד באלינזי או לוק לאק קמבודי אומרים לכם משהו. אל תוותרו פה על לפחות מנת כיסונים אחת, כי מעולם לא פגשתם כיסון צבעוני וטעים כמו, למשל, פמפקין סאקו סטי, שהם כיסוני טפיוקה בשני צבעים שממולאים בדלעת צלויה, עוף וקשיו, או את אחד מסוגי הקארי המיוחדים.

כמה זה עולה? מנות ראשונות - 24-59 שקלים, מנות עיקריות - 78-370 שקלים

טופולופומפו. הסוללים 14, תל אביב יפו. 03-6910691. לא כשר 

 

כיסוני טפיוקה טופולופומפו (צילום: דן פרץ,  יחסי ציבור )
כיסוני טפיוקה שהם חובה. טופולופומפו | צילום: דן פרץ, יחסי ציבור

חלוצים 3החלוצים 3 נחשבת לאחת המסעדות הכי רומנטיות בארץ. גם בזכות החלל הקטן והחשוך למדי, שאולי יקשה עליכם לצלם תמונות לאינסטגרם אבל יאיר אתכם בתאורה עמומה ומחמיאה במיוחד, אבל בעיקר בזכות האוכל של איתן ונונו ונעמה שטרנליכט, שכבר כמה שנים עושים פה Slow Food כמו שצריך, בלי הרבה רעש וצלצולים. לא תמצאו פה מנות מטורפות עם עשרות חומרי גלם וטכניקות מולקולריות, אלא אוכל פשוט, עם הרבה השפעה צרפתית, בישול ארוך וטעמים עמוקים.

מה אוכלים? התפריט בחלוצים 3 לא קבוע ומשתנה כמעט בכל יום, אבל כמעט תמיד תוכלו לאכול פה את מנת החלה הקטנה שממולאת בפולקע חזיר מפורק וכבר הפכה למנה שמייצגת את המסעדה, מנת פולנטה מתירס טרי, עם או בלי ציר בקר, ולפחות מנת פסטה טרייה אחת עם מרכיבים עונתיים. לקינוח? קרפ סוזט מושלם שכולו עידון וקלאסיות.

כמה זה עולה? מנות ראשונות - 50-70 שקלים, מנות עיקריות - 78-100 שקלים.

החלוצים 3, החלוצים 3, תל אביב. 03-5231016. לא כשר

החלוצים 3 תמנון ותפוחי אדמה (צילום: באדיבות המסעדה,  יחסי ציבור )
החלוצים 3. תמנון ותפוחי אדמה | צילום: באדיבות המסעדה, יחסי ציבור

חנן מרגילןברגע הראשון שלכם בחנן מרגילן אולי לא תבינו על מה כולם מדברים. אחרי הכל - המסעדה לא בדיוק ממוקמת באחד ממתחמי האוכל החמים של העיר אלא בשכונת שפירא הדרומית, והעיצוב המיושן מזכיר שילוב בין שיפודיות של פעם לבית של סבתא - אבל ברגע שתטעמו פה את האוכל הכל יימחק. ארתור, הגריל מן, יודע לעבוד עם הגריל כמו שצריך והאוכל הבוכרי פה הוא ההוכחה הניצחת שאוכל ביתי לא צריך פטריות כמהין או טכניקות מתוחכמות כדי להיות מורכב ובעיקר טעים.

מה אוכלים? עזבו את פלטות הסלטים הלא ממש מעניינות והתמקדו בבשרים מהגריל ובעיקר באוכל הבוכרי. בגזרת הבשר - שיפודי הקבב ושקדי העגל מצטיינים במיוחד. אסור בשום אופן לוותר על כיסוני המנטו המאודים, שנעשים ביד אמן, מנות האורז הענקיות ומרק הדושפרה שהוא מרק בקר עם ציר טעים (שלא היה מבייש מסעדות יוקרה) ושבתוכו צפים המוני כיסונים קטנים ממולאים בשר. 

כמה זה עולה? מנות ראשונות וכיסונים - 12-20 שקלים, שיפודים - מ-20 שקלים, מנות בשר ועיקריות - 30-40 שקלים

חנן מרגילן, מסילת ישרים 15, תל אביב. 03-6873984. כשר

 

חנן מרגילן (צילום: גיל גוטקין, mako אוכל)
חנן מרגילן | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

דיאנא המסעדה הנצרתית של השף דוחול ספאדי נחשבת למוקד עלייה לרגל לכל המבקרים בעיר (ובכלל בצפון) בסופי שבוע, אבל למרות התדמית ההמונית אולי, דיאנא היא מסעדה קטנה למדי וספדי הוא אחד השפים הטובים בארץ, כזה ששפים רבים מעריצים את יכולת הבישול והתיבול שלו. אם אתם יכולים - הכי טוב להגיע לפה באמצע השבוע, כשהעומס במסעדה לא רב, האוכל מגיע בניחותא ויש זמן להעריך אותו כמו שצריך.

מה אוכלים? אם פלטת סלטים הפכה לסוג של מילת גנאי במסעדות ערביות, עם המוני סלטים תעשייתיים ומשעממים, הסלטים של דיאנא יוכיחו לכם שאפשר גם אחרת, עם שפע של עשבי תיבול, ירקות טריים ויד בוטחת על התבלינים, מיץ הלימון ושמן הזית. קבב הטלה של דיאנא נחשב כבר שנים לאגדה, וחוץ מפלטת הסלטים שווה להזמין כל סלט עונתי שמופיע בתפריט ולהתפעל עד כמה ירקות יכולים להיות מפתיעים עם התיבול הנכון.

כמה זה עולה? ראשונות וסלטים - 20-90 שקלים, מנות עיקריות - 75-125 שקלים

דיאנא. פאולוס השישי 51, נצרת. 077-5156168. לא כשר 

 

דיאנא (צילום: גיל גוטקין, mako אוכל)
דיאנא | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

שילה

שילה התחילה בתור מסעדה קטנה של השף שרון כהן, עם מנות דגים בהשפעה ספרדית, שהייתה סוג של סוד שמור לחובבי אוכל. לפני כארבע שנים עבר המקום מהפך; המסעדה גדלה מאוד ונחשבת היום לאחת ממסעדות הדגים הטובות בארץ, וכהן עצמו - לשף שמגיעים במיוחד עבור האוכל שלו. אם צמד המילים "מסעדת דגים" עושה לכם אסוציאציות לדגים על הגריל ופלטת סלטים, תשכחו מזה לגמרי. בשילה עושים כבוד לחומרי הגלם מן הים, עם מנות מקוריות, טיפול עדין והמון יצירתיות. אם תשבו על בר המטבח הקטן תזכו לראות את הטבחים בפעולה תוך כדי שאתם אוכלים, לחוויה מושלמת.

מה אוכלים? המון מנות של דגים נאים תמצאו פה: טרטר דג ים עטוף באבוקדו עם חצילים וטחינת שקדים; קרפצ'יו של טונה אדומה עם ווסאבי וסורבה קמפרי למון גראס; או קרפצ'יו שרימפס קריסטל עם זרעי עגבניות, כוסברה וזעתר טרי. בין המנות הגדולות יותר תמצאו ניוקי בחמאה לבנה עם בשר סרטנים, קוקי סאן ז'אק ושרימפס; פסטה שחורה עם קלמרי, מולים וציר דגים; וגם דגים ופירות ים על הפלנצ'ה, כולל מעורב הדגים התל אביבי שכל כך מזוהה עם המסעדה.

כמה זה עולה? מנות ראשונות - 32-69 שקלים, מנות עיקריות - 84-158 שקלים, מנות מהפלנצ'ה - 19-56 שקלים ל-100 גרם

שילה, בן יהודה 182, תל אביב. 03-5221224. לא כשר

 

אין תמונה

יאקימונו

 יש המון מסעדות סושי בישראל, אבל מסעדות כמו יאקימונו, שמכבדות באמת את האוכל והתרבות היפנית, כמעט שאין לנו. כבר מעל 20 שנה שמגישים פה סושי מוקפד במיוחד, עם כל גינוני הטקס וחיתוכי הדגים הנכונים, וסשימי ונגירי הם לא רק פינה בתפריט כמו בכל מסעדת סושי אחרת כמעט - אלא מרכז העניינים. אם דגים ופירות ים נאים עושים לכם את זה, אתם חייבים ביקור ביאקימונו. המחירים לא זולים, אבל יש כאן גם עסקית צהריים משתלמת במיוחד.

מה אוכלים? התפריט של יאקימונו עצום, ואפשר בקלות ללכת לאיבוד בין המוני מנות הסשימי, נגירי, קונוסים ורולים. שווה תמיד לשאול איזה דגים טריים ומיוחדים יש בכל יום, כי לפעמים מחכות במטבח הפתעות נדירות במיוחד. וגם אם סושי הוא לא ממש כוס התה שלכם, יש פה מספיק מנות גריל יפניות ואפילו כמה תבשילים שתוכלו ליהנות מהם.

כמה זה עולה? נגירי וסשימי - 10-100 שקלים, סושי - 45-95 שקלים, מנות אחרות - מ-55 שקלים ועד 340 שקלים (ללובסטר שלם)

יאקימונו, רוטשילד 19, תל אביב. 03-5175171. לא כשר

 

יאקימונו סושי  (צילום: אלכסנדר כהן,  יחסי ציבור )
יאקימונו סושי | צילום: אלכסנדר כהן, יחסי ציבור

הדסוןלא פשוט למצוא מסעדה איכותית באמת ברמת החייל. אלו שניסו להיות כאלה - לא החזיקו מעמד, אך הדסון היא יוצאת הדופן בסיפור הזה והיא נחשבת כבר כמה שנים למסעדת הבשר הטובה בישראל, עם חדר יישון עצום משל עצמה. אם במסעדות בשר אחרות קשה לשמור על יציבות ואיכות הבשר לאורך זמן, בהדסון מצליחים לנפק בשר שהוא אחיד באיכותו תמיד ולכולם, גם אם השף לא שמר עבורכם בצד חתיכה מיוחדת.

מה אוכלים? להדסון מגיעים כדי לאכול בשר, ויותר נכון, כדי לאכול את אחד מנתחי הענק שאפשר להשיג רק פה כמו הדסון קאט, לונג איילנד, דלמוניקו ועוד רבים. אם אתם פחות בעניין של סטייקים, יש פה מנות פתיחה שכבר הפכו לכוכבות אינסטגרם כמו מנת חלונות ניו יורק, שהיא בעצם פרוסות סינטה דקות ברוטב טופי יפני, ויש גם המבורגרים וכריכים מושחתים לא פחות (אם הגעתם ביום שמגישים פה המבורגר חוק וצ'דר, בכלל זכיתם). בניגוד לקלישאה על קינוחים במסעדות בשר, פה הקינוחים טעימים גם הם, במיוחד קינוח הלימון.

כמה עולה? מנות ראשונות - 36-66 שקלים, מנות עיקריות - 68-164 שקלים, נתחים מיוחדים במחירים משתנים לפני משקל.

הדסון, הברזל 27, רמת החיל, תל אביב. 03-6444733. לא כשר

 

סינטה מנהטן, הדסון (צילום: דן פרץ,  יחסי ציבור )
סינטה מנהטן, הדסון | צילום: דן פרץ, יחסי ציבור

יפו תל אביבחיים כהן פתח את יפו תל אביב ב-2011, אחרי שנים שבהן לא הייתה לו מסעדה, ונראה שמאז מדובר באחת המסעדות היציבות בארץ. המסעדה הגדולה והמרווחת היא הדרך של השף הפופולרי להגיש אוכל מקומי, לא מתיימר ובלי זיקוקי דינור, כזה שנשען על חומרי גלם מקומיים ושיטות הכנה קלאסיות, כולל שימוש בטאבון ענק, שבעקבות ההופעה שלו פה הפך לאחד האביזרים החביבים על השפים בתל אביב.

מה אוכלים? התפריט ביפו תל אביב נע בין אוכל מקומי, אוכל ים תיכוני ואוכל איטלקי (ובדרך כלל כולם בתוך אותה המנה). הפוקצ'ה המיוחדת של המקום, שנעשית בטאבון הגדול, כבר הפכה לשם דבר, כמו גם מנות כמו כיסוני שישברק במילוי לבנה, זעתר טרי ותרד טורקי, טורטליני טלה עם שעועית לימה, גזר, ציר טלה ושקדי טלה או האספרגוסים של יוכי בגריל פחמים עם שמן זעתר וגבינת המאירי. ואסור לשכוח את הכנאפה האגדית והזוגית שמוגשת פה כמעט לכל שולחן.

 כמה זה עולה? מנות ראשונות - 52-66 שקלים, מנות עיקריות - 95-184 שקלים.

יפו תל אביב. יגאל אלון 98, תל אביב. 03-6249249. לא כשר

 

כנאפה (צילום: אסף רזון.)
יפו תל אביב. כנאפה | צילום: אסף רזון.

לה רג'נסאם אתם מופתעים לראות מסעדת שף כשרה ברשימה שלנו, כנראה שבאמת הגיע הזמן שתשמעו על המסעדה הזאת: היא שוברת את הקלישאות של מסעדות בבתי מלון וגם את אלו של המסעדות הכשרות, ומאחוריה עומד דוד ביטון - שף שמסרב להפוך לכוכב טלוויזיה, אבל זוכה להערכה רבה בקרב חבריו השפים. לה רג'נס היא מסעדה יקרה, יקרה מאוד אפילו, אבל כזו שאפשר למצוא במלונות בכל העולם, עם תפריט קלאסי ומושקע וארוחת טעימות ארוכה ורבת מנות שלא הייתה מביישת מסעדת מישלן. בפעם הבאה שאתם מתכננים לחגוג אירוע מיוחד, הקפיצו את לה רג'נס לראש הרשימה שלכם.

מה אוכלים? הכשרות שולטת פה, אבל, תאמינו או לא - היא לא מגבילה את המטבח, והשימוש בשמן זית במקום חמאה מצליח להרים את האוכל לדרגות של מצוינות. מנות כמו לשון טלה, פטריות מלך היער מעושנות, קרוקט טלה, קרם ארטישוק ירושלמי, חסה בגריל או ברווז קונפי צלוי - מוכיחות את זה.

כמה זה עולה? מנות ראשונות - 45-98 שקלים, מנות עיקריות - 65-235 שקלים, ארוחת טעימות - 380 שקלים לאדם

לה רג'נס. מלון המלך דוד, המלך דוד 23, ירושלים. 02-6208795. כשר

 

לה רג'אנס לשון טלה (צילום: יורם אשהיים,  יחסי ציבור )
לה רג'אנס. לשון טלה | צילום: יורם אשהיים, יחסי ציבור

פסקדומסעדת הדגים האשדודית של השף יחי זינו נחשבת כבר כמה שנים לאחת החביבות על השפים, אבל עדיין מצליחה להישאר יחסית אנונימית לשאר הציבור. כיאה למסעדה שנמצאת בעיר נמל, בפסקדו מגיש זינו בעיקר מנות דגים - מהקלאסיות ועד מנות יצירתיות שהוא ממציא. כמו בכל מסעדה כשרה טובה, זינו לא מנסה ליצור תחליפים למנות שמכילות מוצרי חלב, אלא חוגג את השימוש בשמן זית שמחמיא היטב לחומרי הגלם המקומיים שמוגשים כאן.

מה אוכלים? כמו שילה, גם פסקדו היא לא מסעדת דגים קלאסית עם פלטת סלטים עצומה ומנות עיקריות של דגים צלויים. פה אפשר לאכול מנות מתוחכמות יותר כמו דג צלוי על הפלנצ'ה עם בצל קלוי, עגבניות שרי, פלפל חריף ופסטו ספרדי, דניס בטחינה גולמית עם קרם עגבניות, בזיליקום ופלפלים שרופים או מוסר על הפלנצ'ה עם קונפי עגבניות שרי ופטריות.

כמה זה עולה? ראשונות - 27-96 שקלים, עיקריות - 92-128 שקלים

פסקדו. מרטין בובר 1/12, אשדוד. 08-8523063. כשר

 

פסקדו פלאנצ'ה, מסעדת פסקדו (צילום: יחי זינו)
פסקדו פלאנצ'ה, מסעדת פסקדו | צילום: יחי זינו

ברוטברוט, בר היין הקטן והצנוע של השפים יאיר יוספי ועומר בן גל, הוא אולי אחד המקומות הכי קרובים שיש לנו לביסטרו צרפתי אישי וקטן. כמה מקומות על הבר ועוד מספר שולחנות ברחוב - זה מה שיש במסעדה הקטנה הזו, בעלת המטבח הקטן עוד יותר. היושבים על הבר זוכים לצפות בשפים מכינים את כל המנות (וגם להזמין ישירות מהם אוכל) והאינטראקציה האינטימית שנוצרת שם ייחודית למדי. התפריט שיצרו השניים הוא אחד האמיצים והלא שגרתיים בעיר, עם חומרי גלם שבמקומות אחרים נמנעים מהם בדרך כלל, כמו חלקי פנים או חזיר בדרכי הכנה שונות, ומנות קלאסיות שבמבט ראשון נראות לא מתאמצות ומאוד פשוטות. ואסור לשכוח שבעצם מדובר בבר יין, עם תפריט יין מקורי ומסקרן שרובו מוגש גם בכוסות.

מה אוכלים? בכל יום נכתב על הלוח תפריט ספיישלים אחר, אבל בין המנות הקבועות אפשר תמיד למצוא את טרטר הסלמון, שהוא מחווה למסעדת יועזר בר יין המנוחה, חוט שדרה ברוטב חמאה חומה ולימון, פסטה ביתית דקה ברוטב של המון חמאה ופרמזן, אטריות סובה בחמאת וודקה עם ביצי סלמון וקרם פרש או טרטר "אמריקן" של שייטל עם איולי מתובל, חרדל ושמן אנשובי.

כמה זה עולה? מחירי המנות, כולן בגודל בינוני, נעים בין 44 ל-78 שקלים, לא כולל ספיישלים שלפעמים מגיעים גבוה יותר

ברוט. נחלת בנימין 36, תל אביב. 03-5102923. לא כשר

 

טרטר סלמון, מסעדת ברוט (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
ברוט. טרטר סלמון | צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

פרונטופרונטו הייתה אחת המסעדות האיטלקיות הוותיקות בעיר, וב-2010 עברה למשכן חדש והבעלים רפי אדר (שממש בימים אלה עוזב את המסעדה) מסר את המושכות לשף הצעיר דיוויד פרנקל. פרנקל, שהיה יחסית אנונימי עד אז, הפך את פרונטו מעוד מסעדה איטלקית עם תפריט קלאסי למסעדת שף של ממש, שמצליחה באופן קבוע לשלב בין אוכל קלאסי למנות שף יצירתיות במיוחד. פרנקל היום הוא אחד השפים המוערכים בארץ ופרונטו היא מסעדה שמציעה אוכל צבעוני, שמשלב טכניקות בישול עיליות וטוויסטים מפתיעים על האוכל האיטלקי הקלאסי.

מה אוכלים? כמעט תמיד כדאי להתמסר בפרונטו לתפריט הספיישלים היומי, שמציג לראווה את היצירתיות של פרנקל ואת חומרי הגלם העונתיים, אבל גם בתפריט הקבוע מככבות כמה מנות חובה כמו ניוקי בחמאה חומה עם קייל, צנוברים, פטריות שימג'י וקרם פרש; קפלטי זנב שור עם פטריות יער צלויות ובצלים; או ריזוטו מח עצם עם ירקות, שקדי טלה וקרם שום שחור. ובל נשכח את הקינוחים המושקעים, כמו עוגת שוקולד מנג'רי עם גנאש רוזמרין וגלידת מסקרפונה. 

כמה זה עולה? ראשונות - 39-68 שקלים, עיקריות - 72-142 שקלים

פרונטו. הרצל 4, תל אביב. 03-5660915

 

בסטה

צירוף המילים "מסעדת שוק" מעולם לא היה מבלבל יותר. למרות השם, והמיקום בסמטה קטנה היוצאת משוק הכרמל, הבסטה היא הדבר הכי רחוק שאתם מדמיינים מצירוף המילים הזה, שהפך בשנים האחרונות להגדרה של מסעדות שמחות, רועשות וזולות יחסית. הדיסוננס בין המיקום ליד השוק, העיצוב המעט מרושל והמראה האגבי של המסעדה לבין התפריט שכולו אוכל מושקע, עם חומרי גלם משובחים - הוא חלק מהקסם. בבסטה משלבים בין אוכל צרפתי למטבח ערבי "מקומי" באופן שמזכיר לא פעם את מסעדת יועזר בר יין שנסגרה, ולא בכדי - מעוז אלונים ואיתי הרגיל, הבעלים והשפים, הם תלמידיו של שאול אברון ז"ל, ונדמה שרוחו שורה על התפריט, כמו גם על תפריט היין המקורי.

מה אוכלים? בבסטה תמצאו לא מעט מנות עם חומרי גלם לא שגרתיים, שלא מנסות להתחנף לחך הישראלי. בורקס המוח המפורסם הוא אחת מהן, אבל גם שיפוד לבבות או שווארמה חזיר בפיתה הם דוגמאות מתאימות. הכי כיף לשבת פה עם כוס יין וכמה מנות מאזור "הקטנות" של התפריט, כמו מסבחה שורשים מפתיעה, סינטה כבושה שמגיעה עם איולי חזרת בועט, איקרה או פלפל שושקה וגבינת טולום.

כמה זה עולה? מנות קטנות - 28 שקלים, ראשונות - 49-79 שקלים, עיקריות - 79-210 שקלים

הבסטה. השומר 4, תל אביב. 03-5169234. לא כשר

 

 

טאיזו

המסעדה האסייתית של השף יובל בן נריה (והשף בפועל דור פרחי) הספיקה להפוך בארבע שנותיה כמעט לשם נרדף לאוכל אסייתי בתל אביב. מדובר באחת המסעדות המושקעות והיפות בארץ, שהצליחה להגדיר מחדש את המושג "מסעדה פאן אסייתית". אם עד לפני כמה שנים מסעדות אסייתיות שלא התמקדו במטבח אחד נחשבו לנחותות או לפחות לא רציניות, בן נריה, שהוביל לפני כן את המטבח של מסעדת הרברט סמואל והפך לכוכב תחת ידיו של השף יונתן רושפלד, הצליח להוכיח שאפשר לשלב כמה מטבחים מהיבשת המזרחית מבלי להתפשר על האיכות והטעמים שמאפיינים כל מטבח. האוכל של בן נריה מצליח להיות עז טעמים ותיבול, מתוחכם ומודרני בו זמנית. טאיזו הצליחה במעט שנותיה להחזיר את האוכל האסייתי למרכז העניינים, ובן נריה הפך לשם שכל חובב אוכל מכיר. אחרי שפתח את מיאזקי, מזללת הראמן המצליחה שלו ברמת החייל, הוא פותח ממש בימים אלה את יא-פן, איזקאיה יפנית מבטיחה.

מה אוכלים? קשה למנות את המנות שהפכו למזוהות עם המסעדה ונחשבות לכאלה שחייבים להזמין, אבל ננסה: הלחמניות המאודות עם צ'אטני העגבניות והיוגורט; הירקות הסיניים ברוטב הפטריות; דאמפלינג שנחניזי עם לחי עגל, מרק בשר וציר רימונים; מולים עם פתיתי צ'ילי, קריספי שום וגולדן סירופ; ומנת הבאטר צ'יקן. אם תגיעו לכאן בימי ראשון תזכו לערב שכולו אוכל הודי, שרבים מחשיבים לטוב בארץ ונבנה יחד עם השפית סאג'ידה בן צור.

כמה זה עולה? מנות חלוקה בינוניות - 48-188 שקלים

טאיזו. מנחם בגין 23, תל אביב. 03-5225005. לא כשר

 


משייההמסעדה החדשה יותר של השף יוסי שטרית מקיטשן מרקט (ראו לעיל) הצליחה להגיע לצמרת הרשימה ואף לטפס בה שני מקומות מאז הדירוג הקודם, כנראה בזכות החיבור בין האוכל המודרני של שטרית למקורות הבישול שלו בבית המרוקאי שבו גדל. משייה היא עוד מסעדה שמצליחה לשבור את סטיגמת היפות-אבל-משעממות של מסעדות בבתי מלון. שטרית מייצר במיומנות רבה גרסאות מודרניות לאוכל מקומי ומסורתי, עם המון קריצות לשיטות הכנה מודרניות, אבל מבלי להפוך את האוכל למצועצע ומופרך מדי כמו שיכול לקרות לא פעם למטבחים שכאלה. האוכל של שטרית במשייה אולי נראה כמו אוכל מושלם לתמונות אינסטגרם, אבל הוא לא רק יפה בצורה יוצאת דופן, אלא גם טעים ואינטליגנטי במיוחד.

מה אוכלים? איך נשמע לכם מפרום של כרובית, טלה קצוץ, בהרט מחלוטה ודואה? מעורב ירושלמי עם עמבה, חצילים סגולים, טחינה ולימון כבוש? לצד מנות שהשמות שלהן כאילו נלקחו מתוך תפריט של מסעדת פועלים עממית אפשר גם למצוא מנות מתוחכמות יותר כמו "רביולי" קובנייה מבשר נא עם בורגול, בוטנים וקרם פרש, חלמון מאודה עם תרד בלדי חם, תפוח אדמה ואגוזי מקדמיה או כופתאות מריקוטה, פטריות, דלעת ושמנת חמוצה.

כמה זה עולה? מנות ראשונות - 44-64 שקלים, עיקריות - 78-138 שקלים

משייה. מנדלי מוכר ספרים 5, תל אביב. 03-7500999. לא כשר

 


טוטו

הזוכה של השנה שעברה ממשיכה להוביל. יום יום תמצאו במסעדה תערובת של פוליטיקאים ואנשים עסקים שמגיעים כדי ליהנות מהאווירה היוקרתית ומהאוכל של השף ירון שלו, שהמסעדה הפכה להיות מזוהה לגמרי עם שמו (אחרי ניסיון קצר של השף מושיק רוט ב-2014, שלו חזר אליה בכוחות מחודשים). התפריט האהוב של טוטו משלב מוטיבים איטלקיים עם נגיעות אישיות של שלו, מושפע ממטבחים רבים אבל מאופיין בעיקר בפשטות הכנה והתמקדות בחומרי גלם, בלי המון מרכיבים על הצלחת. אם הצירוף של אוכל עילי ואוכל מנחם נשמע לכם כמו ניגוד מוחלט, בטוטו תלמדו ששני המושגים האלה יכולים לחבור אחד לשני באופן מושלם.

מה אוכלים? כמעט שאין שולחן במסעדה שלא מזמין את מנת טורטליני זנב השור עם הירקות ופירה הסלרי, את החציל השרוף, את הפיצה הלבנה עם פטריות היער והמורטדלה או את הבר ים עם פטריות, חמאה לבנה וורמוט ביאנקו. גם תפריט הספיישלים פה כמעט תמיד רחב במיוחד.

כמה זה עולה? ראשונות - 90-50 שקלים, עיקריות - 190-70 שקלים

טוטו. ברקוביץ 4 תל אביב. 03-69351410. לא כשר

 

טורטליני לחי עגל, מסעדת טוטו (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
טורטליני לחי עגל. מנת דגל בטוטו | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

בית תאילנדימה אפשר להגיד על הזוכה במקום הראשון שלנו שלא נאמר כבר? אחת המסעדות הוותיקות בתל אביב ממשיכה כבר שנים להיות המסעדה החביבה על השפים בישראל. בלי שימוש בחומרי גלם מקומיים, בלי מטבח ישראלי, ים תיכוני או אחד שמזוהה עם טביעת אצבע של שף מפורסם, מצליחה בית תאילנדי להיות אחת המסעדות שהכי קשה להשיג בה מקומות בעיר, בכל יום של השבוע, גם אחרי שנפתחה השנה סוף סוף האחות הקטנה שלה, קאב קם. מה זה בדיוק אומר על ענף המסעדנות הישראלי שמסעדה שכל כך מנותקת מהמקומיות וחומרי הגלם שלנו זוכה במקום הראשון? אנחנו לא לגמרי בטוחים. אנחנו כן בטוחים שבית תאילנדי היא התגלמות הרעיון שאוכל טעים מדבר בפני עצמו ולא צריך הרבה רעש וצלצולים סביבו. יריב מלילי הוא אחד השמות הכי מוכרים בתעשייה, וכנראה אחד הפחות מוכרים ברשימה הזו למי שלא בקיא ברזי הביצה המקומית, והוא זה שעומד מאחורי הקסם הבלתי נגמר של בית תאילנדי. עם תפריט שלא מתחנף לחך הישראלי וכולל מנות בוערות וירקות שמגדלים במיוחד עבור המסעדה (עוד לפני שזה הפך לטרנד), בית תאילנדי היא המסעדה האהובה ביותר על השפים הישראלים לשנת 2017, וכנראה שזה לא הולך להשתנות בקרוב.

מה אוכלים? התפריט של בית תאילנדי עצום ממדים וקל מאוד ללכת בו לאיבוד בין שלל השמות הזרים של המנות. בין המנות המוכרות כמו סלט הפפאיה, הקארי הירוק והפאד תאי הבלתי נמנע אפשר למצוא מנות מוכרות הרבה פחות כמו הביס המושלם של מנת הפסה - אטריות סומן עם שבבי לברק מטוגן והמון תיבול בעלי חסה; סייקונג מו - מנת ספייריבס פריכים ברוטב צדפות עם מרק פפאיה; ופלהמוק קאטייאם - המון קלמרי מתובלים בשום.

כמה זה עולה? ראשונות - 34-78 שקלים, עיקריות - 68-128 שקלים

בית תאילנדי. בוגרשוב 8 תל אביב. 03-5178568 . לא כשר

>> הכנסו למתחם המסעדות הכי טובות בארץ 

 


השתתפו ופרגנו (לפי סדר א'-ב'):

אבי ביטון (פיורי, פסטה פיורי), אבי לוי (המוציא, צ'יריפום), אבי קונפורטי (צפרה, טופולופומפו) אביב משה (קוואטרו, יאסו תל אביב, מסה), אביבית פריאל (אוזריה, אוזריה נקסט דור), אבירם דותן (ג'וי, לוצ'נה), אבנר לסקין (רק היום), אדר קפלן מור (שפית יועצת), אוהד אמזלג (כלבא שבוע), אוסמה דלאל (מאייר), אופיר וידבסקי (ברנ'זה וסבסטיאן לשעבר), אוראל קמחי (פופינה), איתי הרגיל (הבסטה), איתן ונונו (החלוצים 3), אלא מוסא (אלמרסא), אלדד שמואלי (אלחנן תרבות לחם), אליאב גולדנברג (גרינברג, גרקו, אמריקה), אסף גרניט (מחניודה, יודלה, מונא, טלביה, הסדנא, פאלומר, ברברי), אסף סרי (מחניודה), אסף שנער (חוות צוק), אריאל רוזנטל (הקוסם), בנצי ארבל (סורהמארה, מפגש האושר), ברק אהרוני (נורמן), גולן גורפינקל (דלאל), גיא גמזו (אריא), גיא פרץ (ייעוץ קולנרי ומדריך טיולים ביוון ומרוקו), גיורא אשכנזי (NG), דוחול ספדי (דיאנא), דור ונגר (ארחנטו), דיוויד פרנקל (פרונטו), דליה אלחדף (טוטומה), הלל תוואקולי (פאסטל), ויקטור גלוגר (קלואליס), זכאי חוג'ה (ג'קוס סטריט), חביב משה (מריפוסה), חיים כהן (יפו תל אביב), יאיר יוספי (ברוט), יהלומה לוי, יוגב ירוס (ליטל איטלי), יומי לוי (מריפוסה), יונתן בורוביץ' (M25), יונתן רושפלד (ג'ונתן פוד קלאב, קפטן קארי), יוסי שטרית (דוד ויוסף), יוסי שטרית (משייה, קיטשן מרקט), יחיאל זינו (פסקדו), יענקלה שיין (יועץ קולינרי), יריב מלילי (בית תאילנדי), כריס גולדינג (דיינינגס), לילי בן שלום (ראצ'ה), לילך רווה (אסיה), לירן בלו (שולה בקיסריה), לירן גרודה (שף יועץ), מאיר אדוני (לומינה, בלו סקיי, נור), מאיר אלאלוף (מריפוסה), מיכאל גרטופסקי (ביסטרו מיכאל), מעוז אלונים (הבסטה), משה בדישי (מינה טומיי), מתן אברהמס (הדסון), נאור כהן (השומר 1), נדב אלבז (קפה רימון), ניני נוף (מקום של בשר), ניצן רז (השדרה 34), ניר ויימן (מל ומישל), נתי שפריר (פיש), נתן ספיבק (אקסטרה ברוט), סבינה ולדמן (שפית יועצת, A23), עדי לוי (בית הספר בישולים), עודד חצבני (וניה ביסטרו), עודד סיידא (לשעבר קפה מייסון), עומר עילואן (לשעבר עלה גפן), עומר בן גל (ברוט), עומר מילר (סוסו אנד סאנס), עומרי זקהיים (אסיה), עופר אלמליח (זופה, קייטרינג מירבל), עידו פיינר (גריג), עינב אזגורי (בר או וין), עמוס שיאון (הלנה בנמל), צחי בוקששתר (בלאק), ציון ברנס (אובן קובן), קובי אביטן (פאט ויני), קובי בנדלק (זופה, קייטרינג מירבל), קרן קדוש (קפה קדוש), רובי פורטנוי (סילו), רוברט קלוגר (ברנינג טאקוס), רון ביאלה (לחם חם), רועי סופר (לשעבר בינדלה), רז סלע (טורקיז, גרנד קפה טורקיז), רז רהב (OCD), רימה אולברה (אואזיס), רן שמואלי (קלארו), שאול בן אדרת (קימל, התרנגול הכחול, קימל בגלבוע, מר וגברת לי), שלום גניש (מלון כרמים), שרון כהן (שילה, קפה אירופה, שיפודי אירופה, פלורנטין האוס), תומר אגאי (סנטה קתרינה).