אילוסטרציה (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
שוטר צבאי נותן דו"ח | צילום: דובר צה"ל, חדשות

כלא לא נספר לפז"ם?

האמת היא שכלא יכול להיספר לפז"ם. כן, שמעתם נכון – קצין השיפוט יכול לקבוע שתקופת המחבוש לא תדחה את תאריך השחרור שלכם. בסעיף 6 של טופס התלונה קיים ריבוע קטן שלצדו הכיתוב "תקופת המחבוש לא תיחשב כתב"ן" (תקופה בלתי נמנית). כל מה שקצין השיפוט צריך לעשות זה לסמן שם X קטן. הרבה מהם לא מודעים לאפשרות זו ולא יתנגדו למי שרק יבקש מהם לסמן אותה.

אפשר לבטל תלונה של מ״צ שלא חבש כובע לבן בעת מתן התלונה?

לא, פשוט לא. בהזדמנות זו בואו ניישר קו: מ"צ יכול לתת תלונה גם ללא תג זיהוי, גם ללא הצדעה, גם אם לא הסכמתם לחתום על הטופס, גם אם בדיוק ירדתם מאוטובוס, גם אם הייתם באמצע שיחה וגם כל דבר אחר - כל עוד לא נגרם מכך עיוות דין. אפשר לנסות לקבול את המ"צ אבל התלונה עדיין תקפה.

ליקוי טכני בטופס תלונה פוסל אותה אוטומטית?

באופן מפתיע, טופס תלונה תקף אפילו אם התגלו בו ליקויים טכניים, כל עוד הם לא גררו עיוות דין. אם חלה טעות במספר האישי, למשל, רוב הסיכויים שהטופס, המשפט וגזר הדין עדיין יהיו תקפים. עם זאת, חשוב להבהיר שחל איסור חמור לבצע שינויים בטופס התלונה לאחר תום המשפט (מומלץ לבקש עותק שלו). עבירה זו כן יכולה להוביל לפסילה או לפחות לקבילה כנגד קצין השיפוט.

via GIPHY

לא ניתן להגיש תלונה על חייל מיחידה אחרת?

ישנם יוצאים מן הכלל. מ"צ רשאי לתת תלונה לכל חייל באשר הוא. נגד משמעת רשאי לתת תלונה לכל חייל אם העבירה קשורה למשטר ומשמעת המחנה, הופעה ולבוש או התנהגות פרועה. קצין שיפוט (סגן ומעלה) רשאי לתת תלונה לכל חייל נמוך ממנו בדרגה אם העבירה קשורה למשטר ומשמעת המחנה. באופן דומה אחראי מרפאה ומפקד מרפאה יכולים לתת תלונה לכל חייל נמוך מהם בדרגה אם העבירה קשורה למשטר ומשמעת המרפאה.

לא ניתן לשפוט על עבירה ישנה?

מותר להגיש תלונה עד 7 ימים מהרגע בו נודע לראשונה על ביצוע העבירה ואת המשפט יש לבצע תוך 15 ימים מיום הגשת התלונה. עם זאת, מגבלות זמנים אלו אינן תקפות אם מדובר בדו״ח מ״צ או בהוראת פרקליט צבאי.

לא ניתן לשפוט חייל משוחרר?

תלוי על מה ולמה. הדין הצבאי חל רק על מי שנמצא בשירות סדיר או בשירות מילואים פעיל, אך מי שביצע עבירות בתקופה זו יכול להישפט עליהן גם 180 יום לאחר מכן (באישור פרקליט צבאי). לשם ביצוע המשפט יש לזמן את החייל למילואים, וכפועל יוצא מכך לא ניתן לשפוט חייל משוחרר הפטור משירות מילואים. 

לאחר קבלת תלונה אין דרך להימנע ממשפט?

עד שטופס התלונה לא הוזן במערכות המידע הצה"ליות הוא לא באמת קיים. אפשר לרדת מהעץ, לבלוע את האגו ולבקש ממגיש התלונה לא להעביר אותה לרס״ר היחידה, אלא להסתפק בעונש חלופי, כגון שיחה וייעוץ, נזיפה פיקודית, מניעת חופשה, תרגול נוסף וכדומה. אם אתם חיילים טובים וברור שהלקח נלמד אין סיבה שהוא לא יסכים.

רוצים לדעת עוד?

בכל הנוגע להליכי הדין המשמעתי (דמ״ש) שום דבר לא מוסתר מכם, כל הנהלים מתועדים ומעודכנים באוגדן ״השיפוט בדין המשמעתי". אם אתם חושדים שנעשה לכם עוול בניגוד לפקודות הצבא, מומלץ להתייעץ עם מדור הדין המשמעתי בטלפון 03-9573069 או 03-9573070. למען הסר ספק, כתבה זו מובאת לשם הנוחות בלבד ואינה מבטאת את עמדת הפרקליטות הצבאית.

 

הכתבה פורסמה במקור באתר ״מדריך העתודאי לגלקסיה״