א', לוחם ביחידה קרבית בן 20, נחשב לדמות מוכרת בבנק זרע פרטי בישראל. אחת לכמה שבועות הוא קופץ לבנק לתרום זרע ויוצא משם עם סכום של כ-1,000 שקל - עסקה משתלמת עבור עבודה של 20 דקות, והשלמת הכנסה לא רעה בכלל. בחודש טוב הוא יכול אפילו לשלשל לכיסו 2,500 שקל והביקוש רק עולה ועולה.

"ברגילות או בחופשים אני מתאם עם נציג של בנק הזרע שאני מגיע לתרום", מספר א' לפז"ם. "מבחינתי זה נטו עניין כלכלי. משכורת של חייל לא מספיקה לכלום – סיגריות ובילויים ואתה כבר במינוס בחשבון. הכסף מתרומות זרע עוזר לי לסגור פינות וליהנות מהחיים".

א' מספר שהוא מכיר עוד כמה חיילים ממודיעין ומיחידות אחרות, שתורמים זרע על בסיס קבוע – פעם בשבועיים או בחודש, בבנק אחד או שניים. "זה סבבה של כסף. באיזה מקום עבודה תקבל 1,000 שקל ולפעמים יותר בפחות מחצי שעה של עבודה? המצב בבית לא הכי טוב מבחינה כלכלית".

"מבקשים מהחיילים מהיחידות האיכותיות שיביאו חברים"

לדברי גורם בכיר באחד מבנקי הזרע, הזרע של חיילים קרביים נחשב בשנים האחרונות למוצר מבוקש מאוד בקרב נשים הזקוקות לתרומת זרע. רובן רואות בזרע של החייל כמשובח מבחינה גנטית ואינטליגנטית, מה שיכול להשפיע על איכות הילד או הילדה שיגדלו. עוד אומר הגורם, שבשנים האחרונות חלה עלייה של מאות אחוזים בביקוש לזרע של חיילים קרביים – דבר המורגש היטב במיוחד בשנה האחרונה, לאחר מבצע צוק איתן.  

"נוצר ביקוש אדיר לזרע של חיילים שהשתתפו במבצע, אבל רק מעט מאוד בנקים הצליחו לספק את הסחורה", מסביר הגורם. "כנראה המבצע גרם לנשים, בעיקר בעלות דעות אידאולוגית ימניות, אובר-פטריוטיזם וגאווה לאומית. כל הסיפורים על המבצעים הנועזים ואומץ הלב שגילו החיילים כשהיו בעזה, רק הגביר את הרצון של אותן נשים לקבל זרע של חיילים שהיו במבצע".

חייל חוזר לשטח ישראל מרצועת עזה, אוגוסט 2014 (צילום: ap)
העלה את הביקוש. מבצע צוק איתן | צילום: ap

בנקי הזרע מודעים לביקוש הרב, וכך התרומות של החיילים זוכות למערך שיווק יחצ"ני במיוחד. "בנקי הזרע יעדיפו לשווק לנשים הזקוקים לתרומה זרע של חיילים ביחידות מובחרות", טוען הגורם. "זה עושה עליהן רושם עצום. הן יעדיפו זרע של לוחם קרבי שמשרת בסיירת מובחרת או במודיעין מאשר של חייל מטה. למעשה, נוצר מצב אבסורדי שהביקוש גדול על ההיצע. אין לנו יכולת לעמוד בביקוש. אנחנו לרוב מבקשים מהחיילים שבאים אלינו להביא עוד חברים מהיחידות האיכותיות שהם משרתים כדי להגדיל את המאגר".

הגורם מציין שרוב החיילים תורמים ממניעים כספיים. "חייל יכול לקבל על שתי תרומות 2,500 שקל בחודש. זה המון כסף. הם מוחמאים מאוד מהעובדה שנשים דורשות את תרומות הזרע שלהם בגלל היותם לוחמים קרביים. זה נותן להם מוטיבציה לתרום".

אז איזה יחידות הכי מבוקשות?

ההערכות מדברות על כך שבישראל יש כ-70 עד 100 חיילים שתורמים על בסיס קבוע בבנקי הזרע השונים, לרוב הפרטיים, והם מהווים כרבע מכלל התורמים. על פי הנתונים שקיבלנו, היחידות הכי מבוקשות בבנק הזרע הן אלה שגם נחשבות הכי איכותיות בציבור בישראל, בדגש על סיירות וטייסי קרב. ברשימה מככבות שייטת 13, שלדג, צנחנים ויחידת אגוז. כמו כן ברשימה נמצאים אנשי המודיעין, ובפרט יחידה 8200.

תרומת זרע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"אימהות לעתיד רוצות את הגנים הטובים של הלוחמים". תרומת זרע | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"הרבה נשים רוצות שהילד שייוולד להן יירש את הגנים הטובים של הלוחמים", מסביר הגורם שהתראיין לכתבה. "הן רוצות שהוא יהיה ילד מוצלח, מוכשר, חכם, בריא מאוד פיזית ונפשית. תפיסת העולם שלהן היא שחיילים ביחידות מובחרות ולעיתים חשאיות ירשו את היכולות שלהם מההורים, וזה מצית להן את הדמיון. הן לפעמים יחכו שנה ושנתיים עד שיקבלו תרומת זרע של חייל ביחידה איכותית מאוד. יש כאלה ש"מסתפקות" בתרומת זרע מחייל שמשרת במודיעין, גם מחוסר ברירה וגם כי הן לא רוצות לחכות יותר מדי בעיקר בגלל שהשעון הביולוגי מתחיל דופק". הגורם מוסיף שבדרך כלל החיילים שתורמים ממשיכים לתרום גם אחרי שהם משתחררים והופכים לסטודנטים. "זה מסייע להם לממן את הלימודים".

א', שאמור להשתחרר בעוד כמה חודשים טוען שעם כל הכבוד לכסף שהוא מקבל עבור תרומת הזרע, הרי שמדובר גם בדבר חיובי, שמסייע לנשים רבות להביא ילדים לעולם. "אני לא רוצה לחשוב כמה ילדים נולדו בגלל תרומות זרע שלי, זה הקטע שלא מעניין אותי. אחרי שאני מסיים לתרום זרע אני ממשיך הלאה. אני רק שמח שאני יכול לעזור לנשים להביא ילדים לעולם ולגרום להם שמחה ואושר".