השבוע יגיע לסיומו קורס צוללן של חיל הים: בתום שנה של אימונים, מסעות וגם של לימודים על מכונת המלחמה היקרה ביותר של צה"ל, יעמדו החניכים הנרגשים על רחבת המסדרים ויקבלו את אות הצוללן. בקרוב הם יגיעו לצוללות אליהן שובצו ויקחו חלק במשימות החשאיות שמבצעת שייטת הצוללות (שייטת 7) בחיל הים, הרחק מחופי הארץ.

בתום הקורס הם אמנם יקבלו דרגת סמל, אבל ארבעה מהם כבר אלופים: לפני גיוסם מ', ע', ד' ו-ע' היו ספורטאים מקצועיים בענפי ספורט שונים, אבל ויתרו על ההתקדמות המקצועית שלהם ובעצם גם על החלום לטובת שירות משמעותי בצה"ל.

מ', בן 19.5 מרחובות, מיועד לצוללת אח"י לוויתן: "אחרי שעבר הכאב הראשוני כבר לא היה לי ספק"

צוללנים ואלופים (צילום: דובר צה"ל)
מ'. משחק כדורסל מגיל 12 | צילום: דובר צה"ל


מ' משחק כדורסל מגיל 12. הוא למד בבית ספר לכדורסל, הצטרף למועדון מקצועי ולאחר מכן גם עבר לפנימיית ספורט ביישוב מרוחק מביתו. כבר בכיתה י' הצטרף לקבוצה של חבר'ה בוגרים ממנו ושיחק בליגה מקצועית. בשלב מסוים, הוא גם השתתף במיונים לנבחרת ישראל.

"בחרתי להפסיק עם הכדורסל, אבל אני לא מצטער על זה. כן, בהתחלה היו קשיים וגעגועים כי זה היה חלק מאוד מרכזי בחיים שלי, אבל אחרי שעבר הכאב הראשוני כבר לא היה לי ספק", אומר. "אני בטוח שעשיתי את הבחירה הנכונה. אני מוצא זמן לשחק עם החברים במגרש בשבתות והכיף לא נעלם".

צוללנים ואלופים (צילום: דובר צה"ל)
מ' במהלך משחק | צילום: דובר צה"ל

אז מ' אמנם כבר לא יצליח כבר לקחת כדור לצוללת (אנחנו בספק אם יהיה לו מקום), אבל הוא מעיד שהכדור איתו כל הזמן, גם אם לא פיזית.

ע', בן 19 מקיבוץ בצפון הארץ, מיועד לצוללת אח"י תקומה: "היכולת לתפקד תחת לחץ תשמש אותי בתפקיד לוחם בצוללת"

צוללנים ואלופים (צילום: דובר צה"ל)
ע', התחרה בענף אגרוף תאילנדי | צילום: דובר צה"ל

"התאמנתי במשך 7 שנים באגרוף תאילנדי, זכיתי בפרסים שונים. זה תמיד עניין אותי, תמיד אהבתי את הקרבות. מבחוץ זה אולי נראה כוחני, אבל זו השקעה של חשיבה רבה. כמו כן, הענף דורש מיומנות של להגיב מהר ולעמוד בלחץ", מספר ע'.

למרות ההצלחה המקצועית, ע' מספר שתמיד ידע שירצה לעשות משהו משמעותי בצבא: "ידעתי שאם אני אמשיך עם האגרוף, אני אצטרך לעשות יומיות ולא רציתי לוותר על שירות משמעותי. הגעתי לקורס דרך יום סיירות וגיבושים. בהתחלה לא הכרתי את היחידה, לא ידעתי מה אני עושה פה ואם זה מתאים לי, אבל לאט לאט הבנתי שזה בדיוק מה שמתאים לאופי שלי". יכולת העמידה בלחץ שרכש באגרוף תשמש את ע' גם בתפקידו כלוחם בצוללת: "זה עוזר מאוד".

צוללנים ואלופים (צילום: דובר צה"ל)
"מבחוץ זה אולי נראה כוחני, אבל זו השקעה של חשיבה רבה" | צילום: דובר צה"ל

"הקורס היה מאוד קשה, בעיקר החלק הראשון, הפיזי. מתזזים אותך לאורך כל היום ואתה לא ישן. סוגר 28, עושה מקוצרות בלי טלפון, היה מאוד קשה", הוא נזכר. "בחלק השני יש המון לימודים. אף פעם לא למדתי כזאת כמות של חומר בכל כך מעט זמן, גם לא בכל הבגרויות", מסביר. במהלך הקורס הוא אמנם לא מצא זמן להתאמן, אבל הוא מעיד שהאימונים המפרכים בקורס בהחלט עזרו לו לשמור על כושר.

ד', בן 19 מהשרון, מיועד לצוללת אח"י רהב: "בספורט צריך להשקיע המון - בדיוק כמו בצוללת"

צוללנים ואלופים (צילום: דובר צה"ל)
ד'. גולש מגיל צעיר | צילום: דובר צה"ל


לאביו של ד' יש חנות לציוד גלישה וספורט ימי, מה שדחף אותו לענף גלישת רוח כבר בילדות. "התעסקתי בזה בגיל מאוד קטן, מאז שאני זוכר את עצמי בערך. זכיתי בפרסים שונים והשתתפתי בתחרויות בסן פרנסיסקו ובהולנד", אומר.

ד' מעיד שלא היה פשוט לשלב את העיסוק בספורט יחד עם הלימודים בבית הספר, אז עם השירות הצבאי – על אחת כמה וכמה. "בשלב מסוים פרשתי מהגלישה כי העדפתי להיות עם חברים ופחדתי שזה ישתלט לי על החיים", נזכר.


ד' העדיף שלא לקבל מעמד של ספורטאי מצטיין, כזה שהיה שולח אותו היישר לשירות עורפי בשעות נוחות. "רציתי לעשות שירותי משמעותי בצבא, ובפרט משהו בחיל הים – בגלל החיבור הטבעי לים. אחותי הייתה מש"קית ת"ש בבסיס ההדרכה של החיל והכירה את הצוללנים, והיא המליצה לי להגיע לכאן כי יש פה חברים טובים לכל החיים".

גם ד' מוצא הקבלה מסוימת בין העקרונות הספורטיביים לבין האינטנסיביות של קורס צוללן: "בגלישה ובתחרויות צריך המון התמדה. זה לא פשוט. בספורט צריך להשקיע המון - בדיוק כמו בצוללת, לעשות את הדברים הכי טוב שאתה יכול כל הזמן". ד' יגיע לצוות אח"י רהב, הצוללת החדשה ביותר של חיל הים שהגיעה אלינו רק לפני שנה. "אני חושב שזה מאוד כיף להגיע לצוללת חדשה, אנחנו נבנה את הצוות ביחד", אמר.

ע', בן 20 מפרדסיה, מיועד לצוללת אח"י תקומה: "העבודה בקבוצה הכינה אותי לשירות בצוללת"

צוללנים ואלופים (צילום: דובר צה"ל)
ע'. "אני מאוד אהבתי את ההוקי ועדיין אוהב" | צילום: דובר צה"ל


לפני גיוסו לצה"ל, ע' התעסק ב-2 ענפי ספורט: הוקי רולר והוקי קרח, ענפים שנבדלים זה מזה בחוקים, בגודל המגרש וגם בציוד האישי של השחקן. יחד עם הקבוצה בה שיחק, ע' הגיע לליגה הבכירה וזכה ב-2 אליפויות.

"זה ספורט שמתפתח בארץ. יש ספורטאים שיוצאים לחו"ל, כי עם כמה שהענף מפותח בארץ - עדיין קשה ואין מספיק תחרויות", מספר. מכר של ע' רשם לאחרונה תקדים כשקיבל אפשרות לדחות את שירותו הצבאי כדי לייצג את המדינה בתחרויות הענף בחו"ל. "בדרך כלל זה קורה בכדורסל או בכדורגל, זו הפעם הראשונה שזה קורה בספורט שלנו", מספר. "אני מאוד אהבתי את ההוקי ועדיין אוהב, אבל לא צובט לי בלב כשאני רואה אותו. באיזשהו שלב גם עזבתי את ההוקי ועברתי לכושר קרבי כדי להתכונן לצבא".

צוללנים ואלופים (צילום: דובר צה"ל)
ע'. "לא צובט לי בלב" | צילום: דובר צה"ל

שאלנו את ע' איזה עקרון שלמד כספורטאי ישמש אותו גם כצוללן, והוא ענה ללא היסוס - עבודה בקבוצה: "חשוב לדעת מתי אתה צריך לתפוס את המקום שלך ולתת עזרה ומתי אתה צריך לשתף פעולה עם אחרים ולפנות להם את הדרך. במגרש כמו בצוללת".