חייל חושף מנהרה (צילום: Pool, GettyImages IL)
גם אחרי החשיפה, נותרת עבודה מסוכנת לחיילים | צילום: Pool, GettyImages IL

מאז שצה"ל חשף את מנהרת הטרור סמוך לקיבוץ עין השלושה התושבים חוששים ממה שיכול היה לקרות וממה שקורה להם מתחת לרגליים. ונראה שיש להם ממה לחשוש; גורמים בצה"ל מעריכים שיש עוד מספר לא ידוע של מנהרות בצפון מערב הנגב. המספרים שנזרקים בחדרי הדיונים של הצבא נעים בין מנהרות בודדות לכמה עשרות – מנהרות שהפכו בשנים האחרונות לאחת הדרכים המרכזיות של הפלסטינים להתמודד עם העליונות הטכנולוגית של ישראל.

לדברי אלוף פיקוד הדרום, סמי תורג'מן, זו לא הייתה המנהרה הראשונה שנחפשה בתקופה האחרונה. "מדובר במנהרת טרור שלישית שנחשפת בתקופה האחרונה סביב רצועת עזה. מנהרות הטרור האלה הן הפרה בוטה של הריבונות של מדינת ישראל, אם החמאס יממש פיגוע כלשהו ופיגוע במנהרת טרור הוא ישלם על כך מחיר כבד, ואני חושב שרצועת עזה תראה אחרת אחרי מימוש של פיגוע כזה. החמאס וארגונים אחרים חופרים מנהרות רבות וקילומטרים רבים בתוך רצועת עזה וסביבה. מדובר בתעשייה כוללת ולא בחולייה קטנה שמארגנת את זה, מדובר בתעשייה של תכנון, חפירות, מכונות ואמצעים, משכירי בתים ושטחים".

חיילי צה"ל מחוץ למנהרה שנחשפה בעין השלוש (צילום: רוני מרדכי)
חיילי צה"ל מחוץ למנהרה שנחשפה בסמוך לקיבוץ עין השלושה | צילום: רוני מרדכי

במשך שנים הנושא הוזנח, ואף נחקר על ידי מבקר המדינה, אולם בשנים האחרונות החל צה"ל לפעול ביתר שאת. מי שנושא בעיקר הנטל הם לוחמי יחידת סמו"ר (סליקים ומנהרות), פלגה מיוחדת שפועלת במסגרת יחידת יהל"ם של ההנדסה הקרבית. סיירת סמו"ר עובדת יחד עם פלוגת אבירי הפלדה של אוגדת עזה. הפלוגה מספקת ליחידה אמצעים כבדים שמסייעים בחפירה ובחשיפה. מרבית האמצעים שמופעלים על ידי הסיירת לא נחשפו עד היום אולם לדברי קצין הנדסה במילואים, "זה עדיין מתבסס בין היתר על מודיעין ותצפיות".

מיפוי תת קרקעי וכלים מיוחדים לאיתור

סיירת סמו"ר החלה דרכה כצוות המנהרות של אוגדת עזה תחת פיקודו של סרן אביב חקאני ז"ל. סרן חקאני, שהקים את הצוות, נהרג במה שמוכר כאסון הנגמ"שים ב-2004. לאחר מכן הצוות שהיה עצמאי באוגדה הוכפף ליהל"ם והפך ליחידת המומחים של צה"ל בחשיפת מנהרות וסליקים של תחמושת. "היחידה זכתה לתקציבים מאוד גדולים ונעשה רכש של אמצעים חדשים. גם האימונים הפכו למורכבים יותר", הסביר קצין ההנדסה.

חייל חושף מנהרה (צילום: Pool, GettyImages IL)
"אתה לא יודע אם יש מישהו בפנים, אם הוא חמוש או אם יש שם חומרי נפץ ומטענים ממולכדים" | צילום: Pool, GettyImages IL

הבעיה הגדולה, כפי שהעיד קצין ההנדסה, היא שעד היום אין מספיק אמצעים לאיתור מנהרות. "בגלל זה אנחנו מתבססים בין היתר על מודיעין ותצפיות. מנהרות, במיוחד כמו האחרונה, דורשות הרבה עבודה. צריך לפנות משם כמויות גדולות של עפר, צריך להכניס לשם את האנשים, להעביר לשם כבלי חשמל, כלי חפירה ובטון. אלה דברים שקשה מאוד להסתיר גם כשנקודת המוצא היא מתוך בית". אין זה סוד שצה"ל מפעיל סביב הרצועה מערך תצפיות נרחב ומשוכלל. מערך שכולל גם מל"טים ומטוסי סיור של חיל האוויר.

לדברי הקצין מלבד המודיעין והתצפיות מבצעים גם חפירות באזורים חשודים ומכניסים לשם כל מני אמצעים, למשל מצלמות. בנוסף מבצעים מיפוי תת קרקעי באמצעות מכ"מים מיוחדים. כמו כן מפעיל החיל כלים מיוחדים לאיתור מנהרות וכלים כבדים לחפירת תעלות איתור. "אחרי שחושפים את המנהרה מבצעים סריקות באמצעות רובוטים ולוחמים. את הפתחים חושפים באמצעות כלי כבדים כמו ה D-9. עבודה מאוד מסוכנת כי אתה לא יודע אם יש מישהו בפנים, אם הוא חמוש או אם יש שם חומרי נפץ ומטענים ממולכדים".

המנהרות מחכות ליום פקודה

בניגוד למנהרות שמתחת לגבול סיני המנהרות מעזה נועדו ליום פקודה. "ארגוני הטרור ישתמשו במנהרות האלה בזמן הסלמה. הם הפיקו לקחים מעמוד ענן ומבצעים שהיו לפני. זה כלי אסטרטגי שלהם שנועד לבצע פיגועים ותקיפות אחרי שהצליחו לעבור את כל האמצעים והלוחמים שלנו. כמובן שזה גם הדרך שלהם להגיע למבצע גלעד שליט שתיים".

ואיך זה נראה מהצד השני? בינואר 2011 נחקר תושב רצועת עזה, עטיה ג'ראדאת, על ידי השב"כ וחוליית הפח"ע של ימ"ר לכיש. הוא סיפר על הדרכים של החופרים להתמודד עם האמצעים של צה"ל, כיצד הם מערימים עליהם. הוא סיפר לחוקרים כי מנהרה של 500 מטר, אירוע בו היה מעורב באופן אישי, נבנתה בזמן של שמונה חודשים. ג'ראדאת קיבל מידי חודש כ-1,000 שקל רק כדי להרחיק סקרנים.

על הדרך בה ניסו להערים על אמצעי התצפית אמר, "רכשנו מחסני פח ודרכם נחפרו המנהרות מרפיח בעזה לרפיח המצרית. זה קרה בשכונת 'ברזיל'. הלכתי עם אחי לקנות את מחסן הפח והסככה כדי שלא יידעו שמדובר במנהרה. לא רק אנחנו עשינו את זה, אני יודע על עוד בעלי מנהרות שעשו את אותה השיטה".

המנהרה שנחפשה השבוע הייתה משוכללת הרבה יותר מזו שנחקר עליה ג'ראדאת. מנהרה זו הייתה מאפשרת לארגוני הטרור לבצע תקיפות של כוחות צה"ל מהגב במקרה של הסלמה או להוציא לפועל פיגוע איכותי. בצה"ל יודעים שמתחת לפני השטח יש עוד מנהרות שלא התגלו וכאלה שנחפרות ברגעים אלה ממש. השאלה הגדולה האם יחשפו אותם בטרם יקרה אסון.

על הכוונת: 15 הטרוריסטים הכי מסוכנים בעולם