טייס ערכת הישרדות (צילום: אתר חיל האוויר)
הטייסים מוכנים לכל תרחיש | צילום: אתר חיל האוויר

נטישת כלי-טיס בשטח עוין או לא מוכר הוא תרחיש שכל איש צוות-אוויר מתכונן אליו, עוד מקורס-הטיס. על מנת לתת לצוותי-האוויר את היכולת הטובה ביותר להסתדר לבד בשטח עד לחילוץ, הם מצוידים באמצעי-הישרדות מתקדמים, אשר חלקם מצויים בחגור על גופם וחלקם בערכת-הישרדות נוספת.

חיל-האוויר מצייד את צוותיו בערכת-הישרדות שתסייע בכל מצב בו הם עלולים להיתקל: מצפן, מנות-מזון, אקדח-זיקוקים לסימון מיקום, גפרורים עמידים במים ועוד. בנוסף מצוידים הצוותים בסכינים: מתער פשוט ועד לסכין קומנדו גדולה, שנועדות לשמש אותם לחיתוך החגורות מהמצנח ומכיסא המפלט, כריתת עצים ושיחים , חפירה, פתיחת קופסאות, צייד, ואף להגנה עצמית במקרה הצורך. את "סכיני צוות-האוויר" המיתולוגיים, שהיו מתוצרת גרמנית ושימשו את טייסי החיל במשך 40 שנה, החליפו הסכינים הספרדיות שנמצאות בשימוש כיום.

במסוקי הסער יש ערכות-הישרדות מעט אחרות מאלה של שאר כלי-הטיס. בשל הסיכויים הגבוהים יותר לחילוץ מעל הים, מצויה במסוקים ערכת חילוץ ימית: סירת הצלה וערכת-הישרדות ובה גם סכין מיוחדת המצופה בשעם, שתצוף מעל פני הים ותמנע את אובדנה.

בקורס-הטיס עוברים החניכים שבוע מילוט, בו הם רוכשים לעצמם טכניקות ואמצעי-הישרדות שונים שישמשו אותם במקרה של נטישה בשטח אויב. בהתרחשות כזו, הישרדות צוות-האוויר לא תלויה על כתפיו בלבד: חיל-האוויר פועל בנוהל קבוע לאיתור טייס נוטש הכולל חיפושים באמצעים שונים.

החודש נאלצו שני אנשי צוות אוויר לנטוש בלב ים לאחר שמנוע מטוס ה"סופה" בו טסו כבה. הטייסים שהו בים כשעה עד שחולצו על ידי מסוקי חיל האוויר וכוחות של יחידת 669.

סייע בהכנת הכתבה:סער נודל, אוצר וחוקר נשק, א.נ.ק.ה

לאתר חיל האוויר