רסר (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
הרס"ר. הוא יודע גם לפנק | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הגעתם לבסיס, התחלתם לעשות חברים חדשים, התחלתם לארגן לכם את החדר שלכם במגורים, עכשיו חשוב שתדעו עם מי אתם צריכים להסתדר בבסיס כדי שחוויית השירות שלכם תהיה מוצלחת יותר.

בכתבה שפרסמנו לפני כשבועיים, "בחנו את עצמכם: האם אתם מוכנים לצה"ל?" חשפנו אתכם למושג "קמבון" – בצבא לא קונים, לא משיגים ולא מביאים מהבית, בצבא מקמבנים. מקמבנים חלב, מקמבנים קפה, מקמבנים שק"ש... ככל שתקמבנו יותר, יהיה יותר כיף.

וכדי להתקמבן, צריך קשרים. בשביל קשרים טובים, צריך ללמוד להסתדר עם האנשים הנכונים. איך עושים את זה? המדריך הבא ייקח אתכם צעד צעד בדרך לשירות המפנק ביותר שאפשר להשיג בצה"ל.

לפני הכל – חשוב להבין שכמו בכל מקום, אבל בצבא במיוחד, אף אחד לא חייב לכם כלום ושגם אם תהיו טייסי קרב בטייסת נחשבת ותקפתם את הכור האטומי באירן, בכוחו של האפסנאי לתת לכם את הסרבל הכי דפוק. שינוי לגישה חיובית, אוהדת ומחייכת תשתלם לכם בבסיס וגם הרבה מחוץ לגדרות הבסיס.

הטבח

עובדי מטבח בצבא (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"אם אתה רוצה את הלחם של היום, תבוא מחר", או שתתחבר עם עובדי המטבח | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

בצה"ל אומרים ש"אם אתה רוצה את הלחם של היום, תבוא מחר" ובעת משבר אמרה מרי אנטואנט "אם אין לחם, תאכלו עוגות", אבל מה, יהיו ימים בבסיס שבהם תשוועו לפרוסת עוגה, או שלחילופין תוותרו על הלחם ה"צרפתי" עם העובש, לטובת לחם מהאספקה האחרונה לבסיס.

בדיוק בשביל זה, חשוב שכמה שיותר מהר מהרגע שתגיעו לבסיס ליצור קשר טוב עם עובדי המטבח והטבח.

איך עושים את זה? אין מה לעשות, כאן צריך להתלכלך קצת ולעשות תורנויות מטבח. במהלך התורנויות תלמדו להכיר את המלאים במטבח, את המקררים שבהם מחזיקים את החלב והפרילי ואת עובדי המטבח שאיתם ישתלם לכם להסתדר.

מה יצא לכם מזה? הטבח, שיזכור שאתם לא באים אליו רק כדי לבקש עוד כמה מעדנים אלא גם קצת להסתחבק ולהעביר לו את השעות הארוכות שהוא מעביר מעל הסירים ישקיע יותר בארוחות, יענה גם בשעות הקטנות ביותר של הלילה לטענה שגרונכם ניחר ושבחלב טרי (ולא עמיד) אתם חפצים, יאפשר לכם לאפות לשבת בערב חלות ויפרגן בקינוחים מחדר האוכל של המפקדים הבכירים. כמובן שעל השולחן שלכם יונח הלחם של היום ואם תבקשו יפה, הארוחה תסתיים גם עם עוגות.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

האפסנאי / נשק

שריכת נעליים צבאיות (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
אין נעליים חדשות באפסנאות? אחח, לו רק היית חבר של האנשים הנכונים | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

הפער בין הרמה של הציוד הצבאי שלכם עם קשר טוב עם האפסנאי ובלי קשר טוב עם האפסנאי הוא בערך הפער בין אייפון 3 לאייפון 4s.  חשוב להבין – באפסנאות יש ציוד טוב יותר וטוב פחות. האפסנאי הוא זה שמחליט מי יקבל את האפוד הקרוע ומי את האפוד החדש, מי יקבל את הצולבת האחת שנשארה למחסנית ומי יאלץ להמשיך ללכת עם המחסנית בכיס או לקנות מריקושט. באופן טבעי האפסנאי ייתן את הציוד הטוב יותר לחברים שלו ואחר כך לשאר האנשים בבסיס.

אותו דבר לגבי נשקייה. אביזרים לנשק, נשק מקוצר או ארוך, כן עיכובים או לא עיכובים בקבלת והחזרת נשק - הכול מתחיל ונגמר בנשק שמכיר ומחבב אתכם.

איך עושים את זה? בהגיעכם לאפסנאות להחליף ציוד בלאי (מה שתחזיקו באמתחתכם עד שתפילו את האפסנאי בקסמיכם), לפני האקט של "יש לי מכנסיים קרועים, אני צריך אחרים במקומם", נסו לעשות מינגלינג עם האדם שיושב מאחורי הדלפק, ואחרי שתקבלו ציוד חדש, תזמינו את אותו מר בחור לקפה או למשחק כדורסל עם החבר'ה. זה ישתלם לכם.

מה יצא לכם מזה? לא תצטרכו להחליף יותר בלאי, המדים שלכם יהיו חדשים, כשיגיע ציוד חדש לבסיס תקבלו התראה לנייד והביקורים שלכם באפסנאות יהיו למטרת מפגש עם החבר'ה בלבד.

נשקייה - טירונות מבט מבפנים (צילום: עודד קרני)
מצטער, לא מכיר אותך אותך. נסי בנשקייה הבאה | צילום: עודד קרני

הרס"ר

אם נודה בזה, ובלי להעליב, הרס"ר מתעסק בשני דברים עיקריים: הדברים הכי מעצבנים בצבא (תורנויות, מסדרים, משמעת, הופעה ולבוש, הסברות על הטרדות מיניות ואיסור השימוש בסמים, משפטים וביקורות) ובדברים הכי מפנקים בצבא (ימי כיף, מתנות לחגים, צ'ופרים ליחידה, מועדוני רווחה...). קשר טוב עם הרס"ר ימזער את כמות התורנויות שלכם, יגמיש את נהלי ההופעה והלבוש בעבורכם ויהפוך את חובת הנוכחות שלכם בימי ההסברה המשמימים למוטלת בספק ולחילופין, תהיה לכם השפעה על אופי ימי הכיף, תהיו הראשונים לקבל מתנות לחגים ואת הצ'ופרים ליחידה ובמועדון הרווחה תרגישו כמו בבית.

איך עושים את זה? אין טעות יותר גדולה מלהתחיל את הקשר עם הרס"ר בבסיס עם שיער פזור לבנות, שיער ארוך לבנים או חולצה מחוץ למכנסיים. רצוי מראש להיראות כמו שהרס"ר מצפה כי זה הרגע שבו יחרץ גורלכם מולו, מכאן מאילך, העיקרון הוא אותו העיקרון כמו עם האפסנאי, תהיו חמודים ונחמדים, לא לדבר עם הרס"ר רק על הריסוס נגד ג'וקים, אלא גם על המכונית החדשה שהגיעה לארץ ועל משחק הכדורגל שהיה אתמול, כמובן שרצוי להזמין את הרס"ר לצפות אתכם במשחק, תתפלאו, אבל יש סיכוי שהוא כבר יציע בעצמו את המסך הגדול והמקרן מהלשכה של המב"ס.

הנהגים

נהג צבאי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
הנהגים בצבא ישמחו לחברה בנסיעות ארוכות וישמחו גם לעזור כשצריך. | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

בצבא ולא בצבא, נסיעה ברכב הייתה ותהיה פינוק ששמור למי שיש לו רכב ולמי שיש לו חבר נהג.

איך עושים את זה? עם הנהגים, לעומת הרס"ר, הטבח או האפסנאי, אין שום סיבה שתיפגשו ביום-יום, אבל אם תשכילו להוסיף אותם לחוג החברים שלכם בבסיס (ע"ע משחק כדורג עם הרס"ר), גם איתם תיפגשו ביום-יום, תקבלו טרמפים מפנקים, הקפצות לפיצה ליד הבסיס ותהינו מחבר עם אוטו בצבא. בנוסף, נהגים נשלחים הרבה פעמים למשימות שכרוכות בנסיעות ארוכות לבד והיו שמחים לקצת חברה ברכב במהלך הנסיעה, כך שכמה שעות התאווררות בבסיס יקנו לכם חבר חדש שישמח גם הוא לעזור כשאתם תזדקקו והוא יוכל.

מה יצא לכם מזה? עזרה ברכב כשצריך הקפצות מהבסיס ולבסיס, עזרה בהובלות, בקיצור רכב, נהג, עזרה.

ועוד בעלי תפקידים באדיבות גולשי הפייסבוק של פז"ם:

המש"ק שלישות.

הרופא.

המג"ד.

האופטיקאים.

המב"ס.

הקב"ן.

הכי אהבנו - "עם כולם. תמיד תחייך לכולם, תעזור לכם בלי ציפייה שיחזירו. קודם כל תרוויח חברים ואחרי זה יחזור מעצמו".

לא פחות אהבנו: "עם אמא".

חייל עם אמא בשטח (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
מוישלה, אל תשכח ללבוש סוודר בלילה. אני אזכיר למ"פ שלך | צילום: David Silverman, GettyImages IL

מכירים עוד טיפוסים ששווה להתחבר אליהם בבסיס? טקבקו, או שלחו לנו הצעות ל-pzm@mako.co.il.

>> סיפורי מ"צ: תלונות הזויות שמקבלים בצבא