"אתגר מנטלי ומנהיגותי". לוחמי גבעתי (צילום: דו"צ, חדשות)
בטור: לוי, כהן, וייצמן, פרידמן, כהן, כהן ובוזגלו. שמות פרטיים? מישהו? (אילוסטרציה) | צילום: דו"צ, חדשות

החוויה הצבאית היא אחת החוויות הכי טוטאליות שיש. כל כך טוטאלית שזה מדהים איזה שריטות היא יכולה להשאיר אצל בן אדם וכמה היא יכולה להשפיע לנו על החיים. בשביל אלו שצפויים להשתחרר בקרוב ובטח בשביל אלו שהשתחררו ממזמן, גייסנו את הגולשים שלנו בעמוד הפייסבוק של פז"ם כדי להביא את עשרת המנהגים שכל חייל וחיילת משוחררים צריכים להיפטר מהם, ויפה שעה אחת קודם.

שכחנו משהו? הוסיפו אותו בתגובות לכתבה.

1. שימוש בביטויים צבאיים ובראשי תיבות

אין ביטוי שמדכא את התיאבון יותר מ"טוסט עם גבנ"צ" ואין קטע מגוחך יותר מלשאול חבר אם הוא בא לריצת מד"ס. להלן: ריצת אימון, או אימון ריצה. מד"סים יש רק בצה"ל וגבינה צהובה זה גבינה צהובה, אין צורך בקיצורים שגורמים לשמות של אוכל להישמע כמו שמות של מכשירי קשר. יש ביטויים שאנחנו מאשרים (כמו סכו"ם או שנ"צ), אבל חוץ מזה, עזבו אתכם, עברו לעברית אזרחית תקנית.

2. לקרוא לחברים בשמות המשפחה

במסגרת הניסיונות של הצבא להפוך את קבוצת הפרטים המגוונת שגויסה לשורותיו למשהו עם זהות הומוגנית, הושרש ההרגל לוותר על השמות הפרטיים של החיילים ולקרוא להם רק בשמות המשפחה, גם אם כולם מגיעים ממשפחת כהן או ממשפחת לוי. המקרה החמור יותר הוא כשחיילים מציגים את עצמם רק עם שם המשפחה. הסיפור הכי מביך הוא להתקשר לבית של חבר, לבקש מאמא שלו לדבר עם גוטמן וכשהיא שואלת איזה מהם, לא לדעת את התשובה.

3. להגיד "כל הזין" על כל דבר

חיילים בצבא משתמשים בביטוי "כל הזין" כפועל, תואר, עצם, תיאור הפעולה, נושא, נשוא או מילת קישור. תעשו לעצמכם טובה, את הביטוי הזה תשאירו בבקו"ם ותאספו אותו חזרה רק במילואים וגם אז, לא חייבים. רוצים חלופיות אזרחיות? יש בשפע.

חיילים אוכלים (צילום: עודד קרני, צבא וביטחון)
תקפידו ללעוס את האוכל לפני שאתם בולעים אותו. אין לחץ | צילום: עודד קרני, צבא וביטחון

4. לאכול מהר

כשחייל יושב לאכול, הוא עושה את זה לרב כשהוא ממש רעב וכשאין לו הרבה זמן לאכול (5 דקות, אכלת שלוש מנות, זוז!).  השתחררתם? אפשר להרגיע. יש זמן לבחור את האוכל, יש זמן ללעוס את האוכל. אל תאכלו מהר, זה לא בריא.

5. לשים בדלי סיגריות מתחת לשרוך של הנעלים.

פשוט אל תעשו את זה, זה מביך.

6. לקום מוקדם

חייל יכול לבכות שלוש שנים על זה שהוא צריך לקום מוקדם. בחודשים שלאחר השחרור, הוא פשוט ימשיך לקום באותה השעה – בלי שום קשר למתי הוא מתחיל לעבוד או מתי הוא הלך לישון. נסו לסגל לעצמכם שעות שינה תקינות.

צנחנים מתכוננים לצניחה (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
עוד תמצאו את עצמכם מתעוררים בשעות האלו גם בלי שום סיבה | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

7. הופעה מוקפדת מדי

כשמתגייסים לצבא, נהלים כמו מעיל סגור, חולצה בתוך המכנסיים, גומיות בנעלים וכומתה על הכתף נראים כמו משהו שאי אפשר להתרגל אליו לעולם. תתפלאו, אבל מדובר במנהגים שאנשים לוקחים איתם לקבר. מעיל לא חייב להיות סגור, יש חולצות שנראות סבבה מחוץ למכנסים ולמען הסר ספק, אחרי השחרור, כבר אין צורך לוודא שהכומתה יושבת על הכתף.

8. לנצל נסיעות באוטובוס לטובת שיחות טלפון

בצבא זה נראה מאוד טבעי. עולים לאוטובוס ואז עושים אחד משני דברים: או ללכת לישון או לחפור בטלפון. מהצד של זה שיושב במושב לפניכם זה נראה ככה: אין דבר יותר מעצבן מחייל שיושב מאחוריך ומשלים על חשבון השקט בנסיעה שלך את כל שיחות הטלפון שהוא לא עשה בשבוע האחרון. תמצאו דרך לפתור את זה (sms לדוגמא) ואחרי השחרור, ותרו על הרעיון מראש.

חיילים אוכלים בשטח (צילום: דובר צה"ל)
כאן רוטב צ'ילי לא היה מזיק. באזרחות, אין בזה תמיד צורך | צילום: דובר צה"ל

9. להידלק בכל פעם שמישהו אומר "עד מתי"

חאלס! רק בצבא זה מצחיק, אחרי השחרור, אין לצמד המילים האלו שום משמעות. מותר לעשות בזה שימוש בכל הקשר ובכל זמן. התגובות המתפז"מות – כבר לא מצחיקות.

10. להרוס אוכל עם קטשופ ורוטב צ'ילי

בצבא יש חוק שאומר שכל מה שנכנס בין שתי פרוסות לחם או שמכוסה בקטשופ או רוטב צ'ילי הוא אכיל. זה נכון לאוכל בסטנדרטים של הצבא, זה נכון באשר למנות קרב. באזרחות, תעשו לעצמכם טובה ואל תהרסו את כל האוכל שלכם ברטבים תעשייתיים, מספיק עשיתם את זה שלוש שנים.

11. לפחד שמישהו יתפוס אתכם ברגע אינטימי

בצבא אסור לגעת, אסור להתנשק, אסור להתקרב למגורי בנות, אסור לעשות המון דברים ונחשו מה? באזרחות מותר! אז פעם הבאה כשאתם בודקים את הסביבה רגע לפני נשיקה עם החברה, תנו לעצמכם נזיפה ותשכחו מהעולם.

חיילים מתנשקים (צילום: עודד קרני)
בצבא אתם עלולים לקבל עונש, אבל היי, כבר השתחררתם | צילום: עודד קרני
>> חיילי צה"ל מציעים דרכים לקצץ בתקציב הביטחון