האסון בנחל והעדויות (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
התכנית החדשה של צה"ל מאפשרת ללוחמים משוחררים לקבל תואר או מקצוע. אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל, חדשות

בשבוע שעבר יצאה לדרך תכנית "ממדים ללימודים" המאפשרת לכל חייל משוחרר שהתגייס החל מה-1 ביולי 2013 לקבל תואר או מקצוע, וזאת בלי לפגוע ביתר הזכויות וההטבות שמגיעות לו על פי חוק (מענק השחרור והפיקדון האישי). על פי המידע הרשמי שהפיץ צה"ל בנושא, בתחילה יינתן הסיוע במימון התואר או המקצוע רק ללוחמים ולחיילים מאוכלוסיות ייחודיות (ראו פירוט בהמשך). החזון המלא כבר מדבר על הרחבת התכנית גם לתומכי לחימה וחיילים עורפיים, והסיוע במימון שכר הלימוד יהיה בהתאם לאופי השירות.

התכנית הושקה בטקס מיוחד שנערך בבסיס הקריה בתל אביב. כבר בשנת הלימודים האקדמית שהחלה בשבוע שעבר זכה מספר מצומצם של חיילים לנצל את ההטבה, וסביר שהמספר הזה יגדל בשנים הקרובות באופן משמעותי. מימון התכנית יתבסס על תרומות לצה"ל שייאספו בארץ ובעולם. כבר לפני מספר חודשים הכריז הרמטכ"ל על שינוי בסדר העדיפויות שהוגדר לתרומות, שינוי במסגרתו יינתן תעדוף ברור למימון השכלה לחיילים משוחררים. כעת, ההחלטה הזאת תבוצע הלכה למעשה.

מאז פורסמו תנאי התכנית, התגובות חלוקות: בעוד שחלק נכבד מהחיילים שמח על היוזמה ועל השינוי ההיסטורי, לא מעט ביקורת הושמעה ברשת ובכלל מכיוון חיילים שהתגייסו לפני יולי 2013, אך גם לקחו חלק במבצע "צוק איתן". כמו כן, חיילים רבים שלא שירתו כלוחמים חשים מופלים לרעה: כאמור, בשלב זה יש העדפה ברורה למי ששירת כלוחם על פני מי שלא – גם אם מדובר במוחות המחודדים ביותר ביחידות המודיעין, הסייבר והמחשוב השונות של צה"ל.

רבים היו מעדיפים שהתכנית תבחן את מצבו הסוציו-אקונומי של כל חייל ולא דווקא את רמת הפעילות שלו, וזאת במטרה לעזור לחיילים מעוטי יכולת לרכוש השכלה גבוהה. בשלב זה, התכנית אכן פתוחה גם בפני חיילים זכאי תשמ"ש הורים (כלומר, כאלה שמקבלים טיפול ת"ש), חיילים בודדים, עולים חדשים ובני מיעוטים, אבל הג'ובניקים - כולל כאלה שתרמו באופן ישיר והצילו חיים בדיעבד - בחוץ.

מה דעתכם? האם מדובר בתכנית הוגנת בתנאים הנוכחיים או באפליית ג'ובניקים?