עבודה עברית (צילום: עבודה עברית)
משתתפי תכנית עבודה עברית. עובדים קשה, אבל נהנים מכל רגע | צילום: עבודה עברית

התכנית לעבודה מועדפת, או עבודה נדרשת, לחיילים משוחררים רצה כבר הרבה שנים. הדיל הוא מאוד פשוט – עובדים במשך חצי שנה בתחנות דלק (בקרוב כבר לא), אתרי בניה, ענף התיירות והמלונאות, חקלאות, תעשייה וטיפול באנשים בעלי מוגבלויות, מקבלים שכר בעבור העבודה הזו ובסופו של דבר גם מקבלים מענק נאה מהמדינה. בעוד שהרבה שנים היה מדובר באופציה חמודה לחיילים משוחררים, שהיא לא יותר מסיפתח לאזרחות, בשנים האחרונות החלה מגמה נרחבת של כינון תכניות לעבודה מועדפת, כאלו הכוללות לימוד תוך כדי העבודה, חיי חברה, התנדבויות נוספות, טיולים משותפים ועוד.

לאלו שמחפשים מסגרת לעבודה המועדפת, כזו שתהווה שינוי אווירה אחרי שנות השירות הקשוחות יחד עם ערך מוסף ייחודי וחיי חברה, הבאנו לכם ארבע אופציות מעניינות.

מאהל ומגדל של ארגון השומר החדש

ארגון השומר החדש ששם לעצמו למטרה לסייע לחקלאים ולבוקרים מתוך תפיסה של ערבות הדדית בחברה הישראלית, הוציא אל הפועל לפני כשנה וחצי את התכנית שלו לעבודה מועדפת "מאהל ומגדל". במסגרת הפרויקט, הארגון בונה קבוצות שמונות כ-20 חיילים וחיילות משוחררים מהמגזר הדתי והחילוני ומצוות אותם לחקלאים ברמת הנגב ובחבל אשכול כאשר בערב, הם חוזרים למגורים משותפים, חיים חיי חבורה ונהנים משני ערבי העשרה בשבוע.

מאהל ומגדל (צילום: אתר התכנית)
תכנית מאהל ומגדל. דגש על חיי הקבוצה | צילום: אתר התכנית

איפה עובדים? בקיץ – בעיקר בגידולי חממות, בחורף – בעיקר במטעי פרי.

איפה גרים? בקיבוץ חולית שבחבל אשכול ובמושב כמהין שברמת הנגב.

מעבר לעבודה? במסגרת התכנית ניתנים למשתתפים שני ערבי העשרה שבועיים עם תכנים שימושיים לחיים כמו הרצאות על התנהלות כלכלית חכמה וזכויותיהם כחיילים משוחררים וכן עם תכני העשרה על ציונות, יהדות וערכים.

בונוסים נוספים: מעבר לתשלום המשכורת החודשית מהחקלאים ומהמענק מטעם המדינה, מי שיישאר לעבוד בנגב לעוד חצי שנה בחקלאות, תציע עמותת "איילים" מלגת לימודים לשלוש שנים במוסדות השכלה גבוהה בנגב ומגורים מוזלים, בנוסף למענק.

איך מגיעים? התכנית נפתחת פעמיים בשנה (במאי ובאוקטובר), ארגון שומר החדש מקיים בתל אביב פעמיים בשנה כנסי הסברה על התכנית, מציע ביקורים במקומות העבודה והקיבוצים בכדי שהמועמדים יקבלו מושג אודות התכנית. את כל הפרטים על הקבלה לתכנית ניתן למצוא באתר הארגון.

עבודה עברית בערבה

החלוצה בתחום המועדפת פלוס בערבה היתה תכנית "עבודה עברית". מדובר בתכנית שהוקמה על ידי חקלאים מהערבה ובנים שחזרו למשקים ומביאה מידי שנה עשרות צעירים דרומה לעבוד במטעים ובחממות. התכנית נחלקת בין שני מתחמים – במושב חצבה ובמושב עידן (בשנה הבאה התכנית צפויה להתרחב לעוד שני מושבים), בכל מתחם כזה מתגוררים 20 חיילים משוחררים שחיים באופן עצמאי כאשר הם מנהלים חיי קבוצה.

עבודה עברית (צילום: עבודה עברית)
עבודה עברית - עבודה ולימודים בערבה | צילום: עבודה עברית

איפה עובדים? בכל המטעים והחממות באזור כאשר בקיץ יש דגש על הגדיד של התמרים. התכניות מתנהלות במחזורים של מנובמבר ועד מאי וממאי ועד אוקטובר.

איפה גרים? בשכונות צעירים שהוקדמו לטובת הפרויקט עם מטבח משותף, מכבסה משותפת, מקלחות, שירותים ומתחמים משותפים.

מעבר לעבודה? מארגני התכנית בנו במקביל לעבודה תכנית לימודים עשירה שכוללת לימודי חקלאות, לימודים על ההתיישבות בערבה, ערבי פילוסופיה ושירה, יוגה ועוד. מארגני התכנית מעידים כי הנוכחות בשיעורים איננה בגדר חובה, אך עם זאת שנרשמת נוכחות של כמעט 100 אחוזים בכל השיעורים.

בונוסים נוספים: לאלו שלא שבעו, החקלאים בערבה מציעים תעסוקה בשיתוף תכנית "קטיף ישראלי" לסטודנטים בחודשי הקיץ בין הסמסטרים כאשר מעבר לשכר, מוצעת להם מלגת לימודים.

איך מגיעים? עד כה התכנית הופצה מפה לאוזן. ניתן ליצור קשר עם המארגנים במייל: avoda.i@arava.co.il.

קיבוץ קטורה

קיבוץ קטורה, כמו קיבוצים נוספים, מציע כבר לא מעט שנים עבודה מועדפת לחיילים משוחררים במטעי התמרים של הקיבוץ ובמפעל האצות החדשני והיחיד מסוגו שברשות הקיבוץ. עד כה, את המשרות איישו תושבי האזור וכן בני גרעינים שחזרו לקיבוץ לאחר השירות הצבאי ועבדו במטעים במסגרת הסדר. כעת, הקיבוץ מציע תוכנית חדשה של עבודה מועדפת שמשלב גם חיי חברה וקהילה עם לא מעט ערכים ורוח.

איפה עובדים? במטעי התמרים של הקיבוץ ומפעל האצות.

איפה גרים? במגורי המתנדבים של הקיבוץ.

מעבר לעבודה? התכנית מציעה לימודים במגוון נושאים, סיורים באזור הערבה הדרומית וטיולים בחיק הטבע.

בונוסים נוספים: קיבוץ קטורה הוא אחד הקיבוצים היותר תוססים, אשר מציע איכות חיים ברמה גבוהה. התכנית מציעה למשתתפים בה מגורים וכלכלה בקיבוץ, שירותי מכבסה, כניסה לבריכת הקיבוץ, כניסה לפאב למגרשי הספורט ועוד. הקיבוץ מציע גם אפשרות של המשך עבודה ומגורים בקיבוץ גם אחרי ששת חודשי התכנית. כמובן שהתמרים של הקיבוץ הם בונות כשלעצמו.

איך מגיעים? מי שיהיה מעוניין לקחת חלק בתכנית, יידרש להראות רצינות ולהגיע לראיון קבלה בקיבוץ עצמו, אי שם בערבה. כל הפרטים בעמוד הפייסבוק של הקיבוץ.

תכנית נטעים ברמת הגולן

תכנית נטעים קיימת מזה 3 שנים והיא קמה כדי לתת מענה כדי לתת לחבר'ה שחיפשו עבודה מועדפת ומשהו מעבר. לדברי ראש התכנית, מדובר בתכנית חקלאית לצעירים מודל של תעסוקה חקלאית יחד עם חיי קהילה וקבוצה ולימודי העשרה בנושאי צינות, יהדות והחבר הישראלית. העבודה היא במשרה מלאה בקיבוצים מרום גולן, אורטל, אלרום ומבוא חמה ובקיבוץ נערן שבבקעת הירדן ובכל מחזור מצטרפים לתכנית 130 צעירים שנחלקים בין חמישה גרעינים שונים, כאשר התכנית במגמת גדילה וצמיחה מתמדת. כל מחזור מחיל בחודש מרץ ומסתיים בחודש דצמבר.

נטעים (צילום: אתר התכנית)
משתתפי תכנית נטעים. חוויה קצת שונה ברמת הגולן | צילום: אתר התכנית

איפה עובדים? בענפי החקלאות בקיבוצים.

איפה גרים? בדירות קומונה המצויידות במטבח, שירותים ומקלחת.

מעבר לעבודה? התכנית מציע למשתתפים בה תכנים שעונים להגדרה "כישורי חיים". בתוך כך נכללים סיורים מאורגנים במוסדות אקדמאים בצפון, הרצאות אודות בחירת מקצוע לחיים ושיתוף פעולה עם עמותת פעמונים שמעשירה את המשתתפים בסדנאות תכנון כלכלי, התנהלות במקום עבודה, תנאי העסקה ועוד.

בונוסים נוספים: המשתתפים בתכנית מקבלים מהקיבוצים שירותים מלאים כמו כל חבר קיבוץ – מכבסה, חדר אוכל, בריכת שחייה ועוד.

איך מגיעים? לתכנית ניתן להגיע דרך אתר האינטרנט שם מפורסמים מועדי המיונים.

>> סרטון חדש: כך נראה יום השחרור צעד אחר צעד