אין תמונה
מעניין איך זה לעבוד בסדרת אקשן...

בימים אלה ממש נמצא השב"כ בעיצומו של קמפיין לגיוס רכזים, אותם אנשים שבזכות השליטה המדהימה שלהם בשטח נמנעים פיגועים על בסיס יומי, מקרים שרובם כלל לא מגיעים לתקשורת. גם במשטרת ישראל מחפשים אתכם לתפקידי בילוש, סיור וחקירות, ובחינה של אתר המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים מלמדת אותנו שמחפשים את ג'יימס בונד הבא. לצד אלה יש עוד מספר גופים ביטחוניים, בארץ ובחו"ל, שמחפשים אתכם. השבוע החלטנו לצלול לאתר הדרושים של הגופים הביטחוניים, גופים שבהם יש לניסיון הצבאי שלכם יתרון ברור. גופים שבהם תעבדו בעבודה מעניינת, מרתקת ועל הדרך תמשיכו לתרום למען המדינה.

סוכני המוסד והשב"כ בבורגס
"מקצוע אחר בו יש השפעה כל כך גדולה של הפרט על חייהם של רבים" (אילוסטרציה) | צילום:

שב"כ "מגן ולא יראה"

בימים אלה ממש מחפשים בשב"כ את הטובים ביותר לכמה משרות מעניינות למדי. בואו נתחיל מתנאי הקבלה: למרות שהיתרון ברור, אתם לא חייבים להיות בוגרי יחידות המודיעין של צה"ל או כאלה שעשו 5 יחידות ערבית בתיכון. באופן אישי אני יכול לספר לכם על אחד שבכלל היה קצין במגדל פיקוח בחיל האוויר, מט"ק בשריון ואפילו כמה ששרתו בתפקידים עורפיים. אם אתם חושבים שאתם יכולים פשוט לכו על זה.

בימים אלה מחפשים בשב"כ את רכזי השטח לעתיד, ובגדול מדובר באדם שמקבל תא שטח מסוים בו הוא שולט ולמעשה יודע לספר על כל מה שקורה שם. מדי פעם צצות שם משרות מרתקות של רכזי שטח דוברי רוסית ואפילו חיפשו שם עד לאחרונה רכז שטח דובר סינית. כמובן שדרושים גם דוברי ערבית, אבל אל דאגה, כי גם אם אתם לא יודעים את השפה, בשב"כ ילמדו אתכם אותה עד לרמת שפת אם. את זה הם עושים בהכשרה ארוכה שנמשכת למעלה משנתיים, לא כולל חודשים של לימודי ערבית בתנאי פנימייה. במהלך ההכשרה שלכם כרכזי שטח תתרגלו שיחות עם מקומיים שלא ידעו מי אתם ואפילו תרגול של שיחות בפייסבוק.

מי מכם שרוצה לדעת איך נראה התפקיד, מוזמן להיכנס לאתר השב"כ, שם תמצאו סיפורים אישיים של רכזים, כמו זה של י', רכז שטח שסיים את ההכשרה שלו עוד בשנות ה-90. "כרכז שטח, חוויתי תקופה קשה. בין שאר משימותיי, הגעתי אל זירות הפיגועים על מנת לנסות ולדלות מידע שיעזור לאתר את האחראיים, שמצידם "הורידו פרופיל" והסתתרו". הוא מספר על מקרה אחד בו הצליח לסכל פיגוע קשה ועל התחושות שאחרי: "ניסית לחשוב על מקצוע אחר בו יש השפעה כל כך גדולה של הפרט על חייהם של רבים אחרים ולא מצאתי הרבה כאלה".

לא רק רכזים מחפשים בשב"כ. במדור משרות ניתן לראות שהם מחפשים גם חוקרים ודסקאים, שאלה האנשים שמנתחים את המידע הגולמי שמגיע מהשטח. חוץ מזה, הם מחפשים גם "מפיק סיגינט דובר רוסית", כאשר התפקיד כולל "קליטה וסינון מידע מודיעיני ממקורות סיגינט שונים". כמו כן הם מחפשים טכנולוגים, אנשי לוגיסטיקה ולוחמים מסוגים שונים. את העין שלנו צד התפקיד "לוחם איתן", שעל פי השב"כ זה אדם המשרת "ביחידה העוסקת בביצוע משימות שטח חשאיות, המשלבות עבודת פרט ועבודת צוות תוך שילוב של מרכיבי  אבטחה".

מי מכם ששרת כמפעיל כטב"מ בחיל האוויר יגלה שממש לאחרונה נוספה שם משרת "מטיס כטב"מ- תפקיד מבצעי, משמעותי ומאתגר בתחום הכטב"מ, המשלב פיתוח יכולות ומימוש מבצעים בתחום". נראה שגם על התחום הזה השתלט הארגון, ואופי המשימה די ברור.

כך מגייסים סוכני מוסד
"אני צובטת את עצמי כדי לוודא שזה אמיתי. שזאת באמת העבודה שלי" (אילוסטרציה) | צילום:

המוסד: "היסטוריה לא כותבים היסטוריה עושים"

בעוד שהשב"כ אחרי על המודיעין בגבולות הארץ, בשטחי יו"ש וככול הנראה שגם מעבר לגבולות הקרובים, במוסד אתם תראו עולם. יש מספר דרכים עיקריות להגיע למוסד - או שהם פונים אליך או שאתה מגיע אליהם, בין השאר דרך אתר האינטרנט שלא מזמן עבר שדרוג משמעותי והפך ידידותי למשתמש. בדרך כלל המשרות האלה, כמו גם בשב"כ, מפורסמות תחת הכותרת "גוף ביטחוני ממלכתי מחפש אותך".

משרות המוסד מפורטות הרבה פחות מאלה של השב"כ והן כוללות בין השאר את מה שמוגדר כ"פקיד מבצעי". מדובר במגוון רחב של תפקידים שכולל בין השאר את קציני האיסוף, שכמו הרכזים, הם האנשים שמפעילים את הסוכנים שמספקים להם את המודיעין. דמיינו עצמכם כקצין איסוף שכזה, נפגשים עם הסוכנים שלכם בדירות מאובטחות בדרום אמריקה, בתי קפה בפריז ועוד. וגם זה המעט שמותר לכתוב עליו.

מצאנו שם גם משרה של "תפקיד מודיעיני לבעלי/ות רמה גבוהה בשפה הערבית/הפרסית" ואחרות כמו "קצין בינה רשתית", "קמ"ן שטח" וגם כמה משרות לסטודנטים. למשל "קמ"ן/ית סטודנט/ית", הוא תפקיד שעל פי ההגדרה דורש רק 20 שעות בשבוע, במשמרות שכוללות גם סופי שבוע. חיילים משוחררים שהחלו ללמוד, ימצאו שם משרות נוספות כמו למשל "כריית מידע ומיצויו", תפקיד שדורש מכם ידע טכנולוגי נרחב.

גם במוסד החלו לפרסם סיפורים אישיים של עובדים בארגון. קחו לדוגמה את סיפרה של נטע, "עובדת מבצעים בת 32". היא מספרת בין השאר כי זו "עבודה מאוד תהליכית וצריך הרבה סובלנות. לא תמיד אתה רואה את התוצאות המידיות של הפעולות שלך ובכדי להצליח, אתה חייב להביא מאה אחוז ממי שאתה". עוד סיפרה כי "עד היום אני צובטת את עצמי כדי לוודא שזה אמיתי. שזאת באמת העבודה שלי".

גליה, קמ"נית בת 31 מספרת, "פתאום אני מקבלת טלפון. זה היה מאוד מפתיע וגם מחמיא. רק בסוף, כשאת רואה את האנשים שהתקבלו איתך, אז את מבינה לאיזה קבוצת איכות את שייכת". על העבודה היא מספרת כי, "לפעמים זה חלון של כמה שעות. את מוצאת את עצמך באמצע הלילה, עם ראש המוסד, מציגה לו תכנית פעולה. אתה נמצא בחוד החנית ומה שנמצא על הכתפיים שלך הוא עצום".

זה המקום לציין כי בסופו של דבר מדובר בבני אדם. אם אתם חושבים שיש לכם את זה, אל תהססו לנסות ולהגיש מועמדות. נכון שתמצאו במוסד הרבה מאוד בוגרים של השייטת, סיירת מטכ"ל או יחידות מודיעין, אבל גם אם הייתם בתפקידי חי"ר, שריון או הנדסה, תצליחו למצוא מקום במוסד, בתנאי כמובן שתעברו את הליך הסינון הקפדני. הם כבר ידאגו להפוך אתכם לאחד מאנשי הביון הטובים ביותר בעולם.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 מתניה טאוציג)
"עבודת שטח בעלת עניין ואתגר מקצועי" (אילוסטרציה) | צילום: פלאש 90 מתניה טאוציג

משטרת ישראל "לשרת ולהגן"

גם משטרת ישראל נמצאת בימים אלה בעיצומו של הליך גיוס נרחב שכולל לא מעט משרות מעניינות. לא מזמן הם החלו באיתור מועמדים לימ"מ, "התחיל הליך המיון לגיוס 2015 לימ"מ. אם אתה בוגר קורס פיקודי ביחידה קרבית או יוצא יחידה מיוחדת", הם רוצים אותך. כמובן שגם פה יש לא מעט בוגרי יחידות מיוחדות, אולם שוב, באופן אישי אני מכיר גם יוצאי גדודים של צנחנים, גולני ואחרים.

רוצים להיות בחזית הפשיעה? במשטרה מחפשים חוקרים, תפקיד שדורש מכם חשיבה מקורית ויכולת לנהל מלחמת מוחות מתישה למדי. בתפקיד הזה תאלצו להתמודד עם מקרים מאוד קשים, רצח של קטינים, אונס ועוד כך שכדאי מאוד שיהיה לכם גם חוסן נפשי, עור של פיל לא מזיק בתפקיד הזה.

אם השרות הצבאי חסר לכם, הקרביות וגאוות היחידה, אנחנו ממליצים לכם על היס"מ. זו יחידה שמחולקת לצוותי לוחמים, כולל צוות אופנוענים מרשים. ביס"מ תקבלו את משימות המעצר היותר מסוכנות, תאלצו להתמודד עם הפגנות קשות והרבה מאוד פח"ע עממי.

תפקידים נוספים שמשטרת ישראל מציעה לכם זה בילוש, אם תרצו סוג של מסתערבים בלב העיר, תפקיד סיור וגם תנועה. תפקיד מעניין נוסף שמצאנו באתר של המשטרה זה המז"פ, אותם אנשים עם סרבלים לבנים שמגיעים לזירות חיסול, רצח שוד ועוד. "התפקיד כולל טיפול בזירות פשע, חשיפת עבריינים ופענוח פשעים.  עבודה בשעות לא שגרתיות ומבחני מיוניים", מציינים במשטרה. עוד ציינו כי התפקיד מתאים "למי שמעוניין בעבודה המשלבת עבודת שטח עצמאית ואתגר מחשבתי".

יש עוד יחידה שצדה לנו את העין, יחידה שכמעט ואין עליה מידע ברשת. הכוונה ל"גדעונים". מדובר ביחידת שטח של להב 433, יחידה שבין השאר מבצעת פעולות מסוערבות ומיועדת ללוחמה בטרור, איסוף מודיעין וביצוע מעצרים בעלי רמת סיכון גבוה במיוחד. "עבודת שטח בעלת עניין ואתגר מקצועי, תנאי שכר ושירות מיוחדים, נסיעות לחו"ל במסגרת התפקיד ואפשרויות קידום ביחידה ומחוצה לה", מציינים במשטרה.

אם אתם חיילים משוחררים, דעו לכם שבשנים האחרונות השכר במשטרה השתפר, בטח באותן יחידות מיוחדות. רובנו נוהגים להתלונן על הספה על המצב, על דברים שאנחנו שומעים בתקשורת והנה לכם הזדמנות לעשות בעצמכם. להיות אלה שמגנים על האזרח ועל רכושו, ועל הדרך לעשות כמה דברים שכוללים לא מעט אקשן הוליוודי.

שווה בדיקה: מצלמות אבטחה (צילום: Kodda, Shutterstock)
מה לגבי לאבטח אחוזה של איש עשיר בשכר חלומי? (אילוסטרציה) | צילום: Kodda, Shutterstock

הגופים הפרטיים

יוצאי הצבא ימצאו גם לא מעט מקומות עבודה מעניינים בכל מני גופים פרטיים, ואנחנו לא מדברים על סתם עבודות אבטחה. בימים אלה ממש אתם יכולים למצוא עשרות רבות של ישראלים, כשהם מגנים על ספינות משא מפני פירטים. תמצאו אותם סמוך לאפריקה וגם ביבשת אסיה. ישראלים נוספים שהשתחררו מצה"ל תמצאו גם ברוסיה, שם הם מגנים על אוליגרכים ובאירופה, שם הם מאבטחים אחוזות של אנשי עסקים אמידים בשכר חלומי. פה תאלצו לאתר לבד את המשרה, משום שלא נהוג לפרסם אותה בכלי התקשורת השונים. לרוב מדובר בחבר מביא חבר, או שאתם צריכים לעשות עבודת מודיעין, לא קשה במיוחד, ולאתר את הבעלים של אותן חברות ולהציע את עצמכם. 

ישראלים נוספים שמנצלים את שרותם הצבאי תמצאו למשל גם בהודו. אם הייתם למשל מפעילי בלון בחיל האוויר או האיסוף הקרבי, אתם יכולים לנסוע לשם וללמד את ההודים איך עושים את זה במסגרת חברות ביטחוניות כחול לבן שעוסקות בתחום. גם מפעילי כטב"מ לשעבר יכולים לראות עולם בשכר גבוה. רק מה, גם פה אתם צריכים לדעת עם מי לדבר ולאן לפנות. סביר להניח שאם הייתם כאלה אתם כבר יודעים.

אם אתם בקטע של אקסטרים וסכנת חיים, יש לא מעט עבודות שישלחו אתכם למקומות כמו עיראק או אפגניסטן. אתם תגלו שהשרות שלכם בצה"ל יהיה יתרון ברור, גם אם הייתם תומכי לחימה. לרוב מדובר בתפקידי אבטחה של אנשים שונים, שיירות ומתקנים באותן מדינות מסוכנות. השכר שם חלומי על גבול הדמיון, אבל העבודה כוללת הרבה מאוד סיכון חיים. אחרי שאמרנו את זה, נגיד שיש מאות ישראלים באותן חברות ועוד לא שמענו על מי מהם שנפגע.

אז עכשיו כל שנוותר לכם לעשות זה למצוא את המשרה שמתאימה לכם ולנצל את מה שצה"ל העניק לכם במשך שלוש שנים או יותר. אם אתם לא רוצים או שלא מתאים לכם, תמיד אפשר ללכת על המועדפת.

>> בחן את עצמך: חידון המושגים הצבאיים של פז"ם