כבר תקופה ארוכה שמערכת הביטחון מזהה ניסיונות של ארגוני הטרור הפלסטינים לשים יד על אמצעי לחימה שיאפשרו להם לבצע פיגועים קטלניים יותר נגד ישראלים וכנגד כוחות הביטחון הפועלים בשטח.
לצד חוליות הירי המחבלים, בעיקר מג'נין, שכם וטול כרם משקיעים מאמצים רבים בבנייה של תשתית רקטות, מכוניות תופת, מטעני חבלה תקניים ובצבא מזהים כבר תקופה ארוכה גם את איום הרחפנים המתאבדים או שנושאים מטעני נפץ. ראש השב"כ רונן בר התייחס לנושא בחודש מאי וזו פרקטיקה שגם אותה דוחפים ארגוני הטרור בעזה ובלבנון לאנשיהם באיו"ש.
המודיעין של צה"ל ושב"כ יודעים כבר לא מעט שנים על הניסיונות להפוך רחפנים אזרחיים לרחפני נפץ קטלניים. גורם ביטחוני בכיר אומר שכבר בשנים 2016, 2017 העבירו לכוחות ששירתו ביהודה ושומרון התרעות על האיום הזה. במקביל בוצעה פעילות לסיכול איום הרחפנים ומעצר של חוליות טרור שפעלו לחמש רחפנים.
ב-18 באפריל השנה שב"כ הצליח לסכל חוליית טרור שהוכוונה על ידי הג'יהאד האסלאמי בעזה, וניסתה להקים מערך רקטות ורחפני נפץ בג'נין. אחרי שזיהו את החולייה ומצאו את המיקום שלה, מסתערבים מיחידת דובדבן נשלחו לעצור אותם בלב ג'נין. שלושת חברי החולייה נתפסו חיים ונשלחו לחקירת שב"כ. שם הם סיפרו על הכוונות שלהם לבצע שיגורי רקטות ופיגועים נגד אזרחים וחיילים עם רחפני נפץ.
הם גם סיפרו לחוקרי השב"כ שהיו בקשר עם טארק עז אלדין, ממשוחררי עסקת שליט שהיה אחראי על הקשר וההכוונה של חוליות הטרור ביהודה ושומרון. עז אלדין היה מי שדחף וסייע להקמת שני המערכים האלה. הדבר נחשף על ידי ראש השב"כ במאי 2023, אחרי שכחלק ממבצע "מגן וחץ" צה"ל הרג בסיכול ממוקד מהאוויר מספר פעילים של הג'יהאד האסלאמי, בהם עז אלדין עצמו.
"טארק עז אלדין וג'יהאד ע'נאם שסוכלו הם ממחוללי הטרור המרכזיים מול יהודה ושומרון וישבו באין מפריע בעזה", אמר אז ראש השב"כ רונן בר. אחרי החיסול של עז א דין, ותוך כדי מבצע מגן וחץ, נעצרו ביהודה ושומרון מבוקשים שהיו איתו בקשר טרם חוסל במטרה לסכל את ככל התשתית.
כוונות מאיראן, השראה מאוקראינה
במערכת הביטחון היו מי שחשבו שהסיכול הזה יפגע במאמצים להקמת מערכי פיגוע של רחפני נפץ. רק שנכון להיום זה לא קורה. אמנם אין מידע על רחפנים כאלה בידי ארגוני הטרור באיו"ש, אולם נראה שלמרות המאמצים של שב"כ וצה"ל, נשארו שם לא מעט דמויות שפועלות כדי שזה יקרה.
כבר לפני שנים צה"ל אסר על הטסה של רחפנים בשטחי יהודה ושומרון, חוץ ממי שקיבל אישור לעשות כך ממפקדי החטיבות המרחביות. כאמור נעשו גם לא מעט פעולות סיכול וככל הידוע נכון להיום, אין לארגוני הטרור רחפני נפץ ואם יש אז המספרים מאוד קטנים וחסרי משמעות.
אבל בשנה האחרונה קרה משהו גדול שגרם גם לארגוני הטרור להגביר את המאמץ שלהם בתחום הזה: המלחמה באוקראינה. הסרטונים הרבים בהם ניתן לראות רחפנים קוטלים חיילים רוסים ואפילו משמידים טנקים וכלי רכב משוריינים, נראו גם בטהרן, עזה, ביירות וג'נין.
גם כאן, כמו בלא מעט מתחומי הטרור, האיראנים משתמשים בחיזבאללה והג'יהאד האסלאמי כ"פרוקסי" דרכם הם פועלים נגד ישראל. עם ובלי האיראנים גם חמאס עזה מסייעים לפלסטינים ביהודה ושומרון להשיג רחפני נפץ ומטעני חבלה תקניים.
בתקופה האחרונה נערכו מספר דיונים בנושא ובמערכת הביטחון. היו מי שדיברו באותם דיונים על מתקפות משולבות של רקטות ורחפני נפץ כאיום עתידי שעשוי להתפתח בגזרת יהודה ושומרון. חשוב להדגיש שוב, ארגוני הטרור עוד רחוקים מהמקום הזה, אולם די ברור שהם בדרך לשם.
בלבנון ועזה כבר יש מערך גדול של רחפני נפץ מתאבדים או כאלה שיכולים להטיל מתקן נפץ. המערכים האלה נמצאים על הכוונת של צה"ל, אולם מעולם לא נבחנו בעימות. בעזה היו מספר מקרים, בעיקר תוך כדי סבבי הלחימה שם, בהם הופעלו רחפני נפץ נגד כוחות צה"ל ואזרחים. רוב האירועים האלה סוכלו, אולם היו כמה מקרים בודדים בהם רחפנים של חמאס הצליחו לפגוע בכלים של צה"ל.
אירוע כזה היה ב-2019, אז רחפן של חמאס הטיל מטען נפץ על רכב של צה"ל. במקרה אחר רחפן הטיל מטען על טנק. בכל המקרים לא היו נפגעים. כיום השליטה של צה"ל בתחום הזה טובה עוד יותר ממה שהייתה לפני שלוש או ארבע שנים. עם זאת עדיין, הכיוון ברור, בדומה למטעני החבלה התקניים. חוץ מהאפשרות שישראלים יפגעו מהאיומים האלה, הדבר דורש גם קשב רב ממערכות הביטחון ולנוכח המאמצים הרבים שם, העומס הולך וגובר.
בישראל גם מזהים עוד איום חמור בהקשר של מטעני החבלה התקניים ורחפני הנפץ. האיראנים, בעיקר דרך חיזבאללה, פועלים להבריח אותם לא רק ליהודה ושומרון, כי אם גם לארגוני פשיעה שפועלים בישראל. בעיקר מהמגזר הערבי. המטרה של האיראנים היא להציף את ישראל במטעני חבלה תקניים ורחפנים שיפוצצו על ידי עבריינים ברחובות, כדי לייצר כאוס ותחושה של פחד בקרב אזרחים ישראלים. ההגדרה המילונית של טרור.