עונת הגיוסים לצה"ל נמצאת בעיצומה ורבבות בני נוער מתייצבים בבקו"ם כשהם נרגשים. אנשי הצנחנים מחכים לכומתה האדומה, השריונרים למרכבה ואנשי המודיעין למידע החשוב שיסייע לנצח את המערכה. לכל אחד התפקיד החשוב שלו, בין אם הוא לוחם ובין אם תומך לחימה, אבל בין כל אלה יש כמה תפקידים שלא רואים כל יום. אלו הם התפקידים שלא בטוח תשמעו עליהם, אבל אנחנו לפחות ממש היינו רוצים לנסות לפחות פעם אחת.

חיילות בעולם הצללים של המוסד\השב"כ\משרד החוץ

חיילת מעשנת (צילום: רועי ברקוביץ')
בסיווג גבוה (אילוסטרציה) | צילום: רועי ברקוביץ'

נתחיל דווקא בתפקיד עורפי, אבל אחד המעניינים. אני לא מכיר הרבה אנשים שהיו מסרבים להצעה להפוך לזבוב על הקיר של משרדי המוסד והשב"כ, ומתברר שלא חייבים להפוך לזבוב. אם אתן נשים (עוד לא הבנו למה רק נשים) אז יש לכן אפשרות לשרת בתפקיד מנהלי בשב"כ במוסד ובמשרד החוץ. חיילות בגיל 18, 19 נחשפות לדברים שכל סופר בז'אנר המתח היה מת לראות. הן משרתות כפקידות במגוון היחידות של אותם ארגונים, כולל ביחידות המבצעיות, ולא פעם המידע שהן נחשפות אליו רחב הרבה יותר משל קצין בכיר מאוד. ליטל, שם בדוי בהחלט, שירתה כחיילת בשב"כ ולדבריה "העובדים, ובכלל זאת החיילים המשרתים בארגון נחשפים, במסגרת עבודתם, למידע רגיש במיוחד, שספק אם היו נתקלים בו אחרת". אגב, היא ממליצה בחום וגם אנחנו.

מש"ק אמל"ח ביחידה מיוחדת

חייל באימון פיינטבול (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
בתמונה זה רק פיינטבול. אבל תנו לדמיון שלכם להשתולל | צילום: David Silverman, GettyImages IL

אם אתם חובבי נשק אבל הפרופיל שלכם לא מאפשר לכם להיות לוחמים, זה המקום שלכם. כמו בתפקיד הקודם מש"ק האמל"ח ביחידה מובחרת שותף לסוד למבצעים מרתקים, ואף אחראי למציאת פתרונות טכנולוגיים לאי אלו דברים. כמו כן, בחלק מהיחידות – כמו למשל היחידה להנחתה קדמית של חיל האוויר – מש"קי האמל"ח גם יוצאים לשטח. בעוד שהנשק בגדוד יפגוש לרוב בתבור, M-16 מא"ג ואחרים, זה של השייטת או סיירת מטכ"ל יפגוש אמצעים שהם חלומם הרטוב של כל חובבי הנשק. אם נצטט את אתר עמותת מגלן, מש"ק אמל"ח אחראי גם על "פיתוח אמצעי הלחימה ביחידה, תפקיד שדורש אחריות וראש טכנולוגי. מעניין שציינו שם גם את העובדה שהתפקיד דורש גם אנשים שהם "בוגרי מגמת אומנות עם התמחות ברישום וציור".

החיילות ש"חוקרות מטרות"

מדי פעם אנחנו שומעים על מטוס של חיל האוויר שתקף מטרות בעזה או לבנון. מה שאנחנו לא מודעים לו זה שיש הרבה מאוד אנשים שעבדו קשה כדי שהטייס ידע איפה להפיל את הפצצה. מצד אחד מדובר בתפקיד עורפי, ועוד בבסיס הקריה שבתל אביב, אולם מנגד מדובר בתפקיד ג'יימס בונדי שכזה. החיילות שמשרתות בתפקיד הזה חשופות לכל הידיעות המודיעיניות שמתקבלות מגורמים שונים, הן מבצעות ניתוחים ומייצרות תמונת מודיעין שתהיה הבסיס להבנת האויב. הן אלה שאחריות על העברת המידע הרלוונטי למחלקות שמתכננות את התקיפה ולטייסות, ואנחנו מדברים על תקיפות תשתית וגם סיכולים ממוקדים.

טייס ניסוי

F-15 (צילום: אתר חיל האוויר)
המטרה: להביא את המטוס לקצה גבול היכולת שלו | צילום: אתר חיל האוויר

לפני שנים לא רבות יצאו טייסי חיל האוויר לאימון באיטליה. זוג טייסי F-15 המריאו יחדיו, אחד לצד השני, וברגע שהתנתקו מהקרקע אחד הטייסים עשה גלגול פוזה מסביב לחברו שבמטוס השני. ההתלהבות עלתה לו ביוקר – פקודה מהירה לנחות טיסה לארץ וכמה ימי מחבוש. גיחה של חיל האוויר זה דבר מתוכנן עד לפרט האחרון, אסור לך להשתולל באוויר ולהסתכן – אלא אם כן אתה טייס ניסוי. במקרה הזה אתה טס על כל סוגי המטוסים, גם כאלה שהאויב מטיס, מותר לך להביא את המטוס לקצה גבול המעטפת שלו ובקיצור לעשות חיים מטורפים בשחקים. למנ"ט, כפי שהם מכונים, מגיעים הטייסים בעלי רמת הטיסה הגבוהה ביותר ובואו נגיד שהביקוש גדול מההיצע. "צריך להיות בך משהו קצת משוגע כדי להתעסק בניסויי טיסה", אמר פעם אחד ממפקדי מנ"ט. טייס הניסוי מביא את המטוסים למגבלות שלהם, מבצע ניסויים בחימוש הכי חדיש ומתקדם, ובוחן את יכולותיו של מטוס שחזר משיפוצים בדרג ד', מה ששוב אומר שהוא לוקח את המטוס ומתמרן איתו בחריפות. הערת מערכת: לא לבעלי לב חלש.

קצין נשק בצוללת

אם להגיד את האמת השרות על צוללת דולפין של חיל הים זה סיפור בפני עצמו, אבל מה תגידו על זה שמפקד על מערכות הנשק של הצוללת? כמובן שכדי להגיע לתפקיד הזה אתם צריכים לסיים קורס חובלים שזה סיפור לא פשוט, אחריו תקבלו את אחת מהעמדות הכי מרתקות בצוללת. כמו שמציינים זאת באתר חיל הים, "הצוללות מצוידות בנשק תת-מימי מתוחכם, טורפדו משוכלל, וכן נשק על-מימי מתוחכם- טילים ומערכות גילוי והתגוננות אשר נחשבות לפורצות דרך בתחומן". כדי להבין על מה אנחנו מדברים החלטנו לצרף סרטון שממחיש את העוצמה שתהיה לכם מתחת לידיים.

קת"מים – קצין לתפקידים מיוחדים ב-504

קורס חוקרי שטח (צילום: טל מנור, דובר צה"ל)
עם כל הכבוד שיש לטכנולוגיה אין כמו סוכן על הקרקע | צילום: טל מנור, דובר צה"ל

פה אנחנו מדברים על סרט של ממש. יחידת 504, ששמה שונה לעוצבת המודיעין האנושי, נחשבת לגוף מרכזי במה שמכנים בצבא "המערכת שבין המלחמות (מב"ם)". היא מחולקת לשתי קטגוריות עיקריות: חוקרים ומפעילי סוכנים, הקטגוריה שאנחנו רוצים לדבר עליה. בעוד שהחוקרים נחשפו בצורה כזו או אחרת, על מפעילי הסוכנים כמעט שאין מידע. חוץ מ"על פי פרסומים זרים" כמובן. אז אין לנו מושג מה הם עושים אבל נראה לנו שהקטע הזה של להיות מרגל צבאי ולהפעיל סוכנים במדינות ערב זה משהו חזק ששווה לדבר עליו. כי בסוף עם כל הכבוד שיש לטכנולוגיה אין כמו סוכן על הקרקע, ואם נפעיל את הדמיון אז יצא לכם להתחפש ולהגיע למקומות בהם לא מקבלים בברכה דרכון ישראלי. מעניין לציין שסיכת לוחם ביחידה מורכבת מכנפיים שמשבצים בהם חתיכת אבן שחורה מסלע שמקורו בסוריה, או כך לפחות טוענים אנשים כאלה ואחרים. אם כל זה לא סקרן אתכם אז נספר שב- 2013 הוענק ליחידה צל"ש מטעם ראש אמ"ן על פעולה שהוגדרה כ"ראשונית מסוגה, יוצאת דופן, אשר מבטאת יצירתיות, נועזות וחציית גבולות הדמיון".

לוחם ביחידת מיתר

הוסתר אפילו מארה"ב: טיל התמוז (צילום: רפאל)
טיל התמוז | צילום: רפאל

ליחידת מיתר יש טיל קטלני, הם יודעים להתמודד עם טורים של טנקים מצד אחד ולחסל מחבלים רעים מהצד השני. כלוחמים ביחידה תפעילו טיל נגד טנקים Spike NLOS שמוכר יותר בשם, "תמוז". אם נתבסס על מה שפורסם במלחמת לבנון השנייה, שם ירו לא פחות מ-600 טילים, אז כלוחמים ביחידה תשמידו מטרות של ארגוני הטרור, תחסלו מחבלים מבוקשים ואפילו תשמידו אתרים לשיגור רקטות. כל זה ויהיה לכם כוח וזמן גם לחפות על החברים שלכם שבגדודים. בואו נגיד שמדובר במגוון לחימה שלא תמצאו גם ביחידות הכי מיוחדות.

מפעיל D-9

צוות D9 (צילום: שי לוי, TGspot)
מי רוצה לנהוג על המפלצת? | צילום: שי לוי, TGspot

פעם יצא לי לעשות כתבה על קורס D-9 בצה"ל ומישהו הגדיל לעשות ונתן לי לנהוג על המפלצת הזו. תחת עינה הפקוחה של המדריכה כמובן. מודה שמאז אני מתגעגע לדבר הזה. אין לי מושג על מה אתם נוהגים בשגרה, אבל פה יצא לכם לנהוג על כלי ששוקל 56 טון מגובה של ארבעה מטרים. אם זה לא מספיק ישלחו אתכם לחזית כדי שתדרסו עמדות של האויב, מטענים או כל מכשול אחר שבגלל העוצמה של הכלי ירגיש לכם כמו סדק בכביש ולא יותר. במבצע צוק איתן הכלים האלה "ניקו" זירות שלמות של מטענים ואפילו בתים ממולכדים. לרוב כשהם התפוצצו המפעילים בכלל לא הרגישו שזה קרה. "יש כמה שכונות שהפכנו לארגזי חול", סיפר בעבר מפעיל D-9, שמיהר להדגיש, "אלו בתים שהרסנו רק לאחר שהתברר שחמאס משתמש בהם ופועל מהם ולא הייתה ברירה אחרת".

טייס אווירובטי

נסיים עם תפקיד שהוא לא פחות ממרהיב, אם כי טקסי בעיקר – הצוות האווירובטי של חיל האוויר. התפקיד הזה כולל טיסות מורכבות ומרהיבות שמתבצעות בהענקת דרגות וסיום קורס טיס, וכמובן שגם במפגנים של יום העצמאות. חברי הצוות הם למעשה מדריכים בבית הספר לטיסה שעל הדרך מתאמנים בכמה תרגילים שנראים קלים לביצוע אבל למעשה דורשים שעות רבות של אימונים. יש להם סרבלים לבנים ומיוחדים והם ממש יודעים לרגש, במיוחד לצלילים של השיר "תמיד יחכו לך" של לאה שבת, כפי שניתן לראות בסרטון הבא.