לפחות 115 חיילים מצבא איראן נעצרו אחרי שהשתתפו בהפגנות שהתפשטו ברחבי המדינה. כך עולה מהדלפה של קבוצת ההאקרים "Black Reward", שהיו אלה שהדליפו חומר מסווג הקשור לתוכנית הגרעין האיראנית. בנוסף ישנם דיווחים על עריקות של אנשי כוחות הביטחון. המשטר באיראן דוחה את כל הדיווחים.

על פי ההדלפה אותה מיחסים לקבוצת ההאקרים, לפחות אחוז מכלל העצורים מאז פרצו המהומות באיראן בעקבות מותה של מהסה אמיני, הם אנשי צבא וכוחות הביטחון. נכון לרגע הדיווח מדובר באנשי הצבא הרגיל של איראן, יש להדגיש, ולא באנשי משמרות המהפכה והגופים הכפופים להם.

לא ברור מהדיווחים מאילו יחידות העצורים וכמה מהם קצינים או קצינים בכירים, אם בכלל. ביחס לסד"כ הכוחות האיראני מדובר במספר נמוך יחסית, אולם עדיין מעצר של חיילים המשתתפים במחאות נגד המשטר הוא דבר שאמור להדאיג את בכירי המשטר בטהרן. בטח כאשר במחאה הזו יש קריאות ישירות נגד ההנהגה.

ההפגנות במדינה (צילום: Getty images)
הפגנות המחאה באיראן בעקבות מותה של מהסא אמיני | צילום: Getty images

לא שקט בכוחות האיראנים

אירועים מהסוג הזה הם הסיבה לכך שאיראן מחזיקה שני צבאות, הרגיל ומשמרות המהפכה. תפקידם של האחרונים, בין השאר, הוא לשמור על משטר האייתולות מפני הפיכה ומרידות, כולל מצדו של הצבא הסדיר.

גורמי אופוזיציה באיראן דיווחו מוקדם יותר שהמשטר עצר את גנרל מוחמד באגר בחטיאר, לשעבר קצין בכיר במשמרות המהפכה, אחרי שפרסם מוקדם יותר קובץ שמע, בו יצא בהאשמות על כך שהמדינה הסתירה את הסיבה למותה של מהסה אמיני.

לטענתו של בחטיאר, היא נפצעה קשה במהלך החקירות שעברה, בעיקר פגיעות באיברים פנימיים ונזק לגולגולת כתוצאה מהאלימות שהופעלה נגדה. מעבר למעצרו, כוחות המשטר גם ביצעו חיפוש בביתו והחרימו מסמכים וציוד.

לוחמי הצבא (צילום: AFP/GettyImages)
לוחמי צבא איראן על רקע טיל "חייבר" במהלך "יום קודס" (ירושלים) בטהרן, אפריל 2022 | צילום: AFP/GettyImages