משרד הביטחון הודיע היום (שלישי) כי חתם עם חברת אלביט על חוזה להרחבת מרכז ה"מאמנים", טייסת הסימולטורים 420, עבור טייסי ונווטי הקרב של חיל-האוויר במטוסי ה-16-F וה-15-F בסיס חצור. על פי ההודעה המשותפת לאלביט ומשרד הביטחון, שווי העסקה עומד על כ-400 מיליון שקלים.

כזכור, בשבוע שעבר הודיעו משרד הביטחון ואלביט על השקעה של 107 מיליון דולר במרכזי אימון חדשים ללוחמי השריון בטנקי המערכה של צה"ל. באשר לפרויקט בחיל האוויר, יקלטו מערכות שירחיבו את כמות הסימולטורים הנוכחית ואף יאפשרו אימון בכלי טיס נוספים, שיקלטו או נקלטו בחיל האוויר.

"מרכז המאמנים החדש יאפשר הכפלה של היקף שעות הטיסה המבוצעות במאמנים, תוך הורדת שעות טיסה יקרות המבוצעות באוויר", נמסר בהודעה. למאמני הטיסה, סימולטורים, יש משמעות אדירה בהכשרה ואימון הטייסים ונווטים בחיל האוויר. המאמן מעניק לצוותי האוויר סביבה שבה הם לא מוגבלים על ידי חוקי הבטיחות הקפדניים שיש באוויר.

למעשה, בסימולטורים הם יכולים לתרגל מתווה אימונים שלא יעזו לתרגל באוויר, בשל מגבלות בטיחות. הסימולטור מאפשר לחיל האוויר לדוגמה לכבות לטייסים מנוע בזמן טיסה וכך לתרגל אותם בתרחיש קיצוני. מה שבאופן מובן לא ניתן להסביר.

תרגיל הכי קרוב לתקיפה

מעבר למה שצוין, סימולטור איכותי ומתקדם מאפשר לטייסי חיל האוויר גם לתרגל תקיפות באופן מדויק ולהרגיש, מבלי שכלל עזבו את הבסיס, כאילו הם כבר תקפו את המטרה שלהם בסוריה או בכל מקום אחר. כך, שכאשר יגיעו לשם יבינו טוב יותר את הסביבה והסיטואציה המבצעית. כמובן שזה גם מאפשר להם להתמודד באופן כמעט מציאותי עם איומים כמו נ"מ, כשבאימון רגיל איש לא ישגר לעברם טיל אמיתי.

במשרד הביטחון ואלביט מוסיפים ש"בעתיד יאפשר המרכז גם קישוריות לאימון כוחות היבשה וכן למאמנים נוספים בחיל האוויר". כבר היום יש במרכז לאימון משימתי מספר תאים מקושרים, ששם צוותי אוויר טסים יחד ומתאמנים גם על משימה ספציפית ומבצעים מודל כמעט זהה למה שיעשו. בלא מעט אירועים במסגרת המב"מ (המערכה שבין המלחמות, שם כולל לתקיפות המיוחסות לישראל בסוריה), זה מה שקורה שם לפני תקיפות. 

מדובר בסיטואציות בהן לפני שמבצע יוצא לפועל, הטייסת מגיעה למרכז המאמנים, גם כמה שעות לפני כדי לתרגל. הם ממריאים מבסיס בלילה חשוך, מתחמקים מאיומים, תוקפים עם חימוש מונחה וחוזרים לנחיתה. כל זה לפני שהמריאו באמת ובסוף, זה מסייע לבטל את מוטיב ההפתעה.

"שדרוג משמעותי ביכולות"

סמנכ"ל וראש מנהל הרכש במשרד הביטחון, אבי דדון ציין כי "מדובר בשדרוג משמעותי של יכולות האימון של חיל האוויר הן מבחינת היקף האימון והן מבחינת שדרוג היכולות באימון, תוך חשיבה והסתכלות על קליטת פלטפורמות עתידיות לחיל". 

ראש מטה חיל האוויר, תת-אלוף איל גרינבוים הוסיף: "כחלק מההתחדשות, יורחב המרכז לאימון המשימתי הסימולטיבי של מערך הקרב. זאת על מנת לחזק את כשירות לוחמי צוות אוויר וכשירותו של חיל האוויר כלל, ובמקביל להביא להתייעלות כלכלית". 

מנכ"ל אלביט, יורם שמואלי סיכם כי "צבאות ברחבי העולם מעצבים מחדש את יכולות האימון שלהם תוך חתירה לשיפור המוכנות המבצעית, בד בבד עם התייעלות".

מטוס צה"ל (צילום: דובר צה''ל)
מטוס חיל האוויר הישראלי | צילום: דובר צה''ל