להיות חייל בודד זה אף פעם לא קל, אבל בתקופה בה השמיים סגורים פחות או יותר וההורים מעבר לים לא יכולים להגיע לביקור או ללוות במסע הכומתה זה קשה עוד יותר. בצה"ל מודעים לנושא ומנסים לקרב כמה שיותר את ההורים באמצעים דיגיטליים. 

בחטיבת הצנחנים יש הכי הרבה חיילים בצה"ל - 330 חיילים בודדים, 99 מתוכם נמצאים בבא"ח - וביום ראשון השבוע התקיימה שיחת זום מיוחדת בין מפקד החטיבה ומג"ד בסיס האימונים החטיבתי לבין ההורים בחו"ל. 

"בגלל שהחטיבה התנדבותית אני חושב שהיא מדורגת מאוד גבוה ברצון להגיע לפה", ניסה מג"ד בא"ח צנחנים, סא"ל אפרים אבני, להסביר מה מושך כל כך הרבה חיילים בודדים לחטיבה. "אני לא חושב שיש ילד בארה"ב שלא מכיר את התמונה של הצנחנים משחרור ירושלים וזה עושה את שלו, ומאמין שהחטיבה גם עשתה לה שם טוב בטיפול באוכלוסיות האלו". 

שיחת זום להורי חיילים בודדים (צילום: דובר צה"ל)
מתוך שיחת הזום: "מעבירים טקסים בלייב" | צילום: דובר צה"ל

בשיחה עם mako הוסיף המג"ד: "יש לנו חייל בודד משנת 1969 שמלווה את החיילים הבודדים ועוד דוגמאות טובות לדבר הזה. יש פה כנראה סוג של 'חבר מביא חבר' אבל שמה של החטיבה הולך לפניה בקהילות היהודיות. בכלל, בחברה החטיבה ממוקמת גבוה לדעתי בגלל המורשת ובצניעות צריך לומר שגם בגלל המצוינות. אנחנו מגבשים כל שנה מעל 10,000 מלש"בים לשלושת המחזורים".

מה הדבר המרכזי שאתם עושים כדי לדאוג לחיילים הבודדים?

"יש לנו סגל ת"ש ברמה גבוהה והחבר'ה עטופים כל הזמן, לא מעט מפקדים מהחטיבה מארחים בביתם חיילים בודדים ומהווים עבורם כתובת. זו משימה לאומית לפתוח את הדלת לצעירים האלו ולאפשר להם להשתלב בחברה".

לאחרונה שומעים לא מעט על קשיים של חיילים בודדים אחרי שחרור. אתם מנסים לסייע?

"גם אחרי השחרור יש מפקדים ששומרים על קשר אישי איתם וגם חיילים בודדים שלנו לשעבר הקימו כמה מסגרות שמסייעות לחיילים הבודדים של היום. בהחלט יתכן שזה לא מספיק אבל ממה שאני מכיר נעשית עבודה בנושא".

שיחת זום להורי חיילים בודדים (צילום: דובר צה"ל)
המח"ט להורים: "עושים הכל בכדי לספק לילדיכם מערכת תמיכה טובה" | צילום: דובר צה"ל

המג"ד סיפר כי בשיחת הזום שהתקיימה השבוע לקחו חלק הורים מארה"ב, אנגליה, צרפת, רוסיה ומדינות נוספות. "היא התנהלה באנגלית עם תרגום לעוד שפות. סיפרנו על המסלול שהילדים עוברים פה והמחלקות שמסייעות להם. בעיקר הבענו בפניהם את ההערכה העמוקה לבחירה של הילדים שלהם לשרת את המדינה הרחק מהבית".

את השיחה ארגנו התוכנית לחיילים בודדים של נפש בנפש ו-FIDF יחד עם מרכז הבודדים של אכ"א ובמהלכה אמר להורים מח"ט הצנחנים, אל"ם יובל גז כי: "לא קל להיות לוחם, בטח לא לחיילים שהוריהם לא נמצאים במדינה ואנו עושים הכל בכדי לספק לילדיכם מערכת תמיכה טובה".

מג"ד הבא"ח סא"ל אבני נשאל מה הכי הטריד את ההורים בשיחה והשיב: "השאלה שהכי הטרידה אותם זו ההתמודדות עם הקורונה ואיך הם יגיעו למסע הכומתה. דוברת החטיבה החלה להעביר להם השנה טקסים בשידור ישיר בעמודים של החטיבה ברשתות החברתיות והם התרגשו מאוד והביעו גם הערכה על הטיפול בילדים. היה אירוע מיוחד מאוד".

יוזמת שיחות הזום בין מפקדי החטיבות להורי החיילים הבודדים החלה בתקופת הקורונה ובבא"ח הצנחנים מתכוונים להמשיך בה. "היה לא רע לתרגל את השפה", סיכם המג"ד בחיוך, "פתחתי בהתנצלות שאני מסתער על אויב יותר טוב מאשר מדבר אנגלית, אבל ההורים קיבלו את זה בהבנה".

מסע כומתה צנחנים (צילום: דובר צה''ל)
"הכי הטריד אותם מתי יגיעו למסע". הורים וחיילים במפגש קודם | צילום: דובר צה''ל