דיונים דרמטיים בקבינט המלחמה ובקבינט המדיני-ביטחוני: השרים מתקרבים להכרעה ונאלצים להגיע להחלטה - האם להמשיך בניסיון למצות את המשא ומתן לשחרור חטופים, או להתחיל את המבצע הצבאי ברפיח, העיר הדרומית ברצועת עזה. הערב (חמישי) פרסמנו ב"המהדורה המרכזית" כי בישיבת הקבינט השרים דנו במתווה חדש להתנעת המשא ומתן לשחרור החטופים. כל הפרטים. 

המתווה החדש לשחרור חטופים

קבינט המלחמה שהתכנס היום עסק בניסיון להתניע מחדש את המשא ומתן, אחרי שראש השב"כ והרמטכ"ל ביקרו במצרים ועסקו בשחרור החטופים. גורם ישראלי סיפר: אנחנו הולכים כברת דרך כדי שחמאס יגיב ללחץ צבאי ובין -לאומי.

אחת מההצעות החדשות עוסקת בעסקה מצומצמת לשחרור של 20 חטופים - נשים, חיילות, מבוגרים וחולים. בתמורה, ישראל תתבקש להסכים לחזרת תושבים עזתים לצפון הרצועה. לפי ההצעה הזו, הצדדים לא יכריזו על סיום הלחימה, תנאי שישראל לא מוכנה להסכים לו. ההצעה שהשרים דנו בה צפויה לעבור למדינות המתווכות בימים הקרובים.

המתווה החדש לעסקה שנידון בישראל (צילום: חדשות 12)
המתווה החדש לעסקה שנידון בישראל | צילום: חדשות 12

 

גורם ישראלי מסר כי ישנה הצעה נוספת, לשחרור 33 חטופים: נשים, חיילות, מבוגרים, חולים ופגועי נפש ופצועים.

בנוסף, ישראל צפויה לנהל את המשא ומתן באופן שונה ממה שהיה עד היום, כשהיא נותנת משקל רב יותר לגורמים המצריים, בשל אכזבה מקטאר. משלחת מצרית צפויה להגיע לישראל כבר מחר לדיונים על מתווה העסקה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' תקף: "משפילים שוב ושוב את ישראל ושוחקים את עמדותיה ורק גורמים לסינוואר להקשיח עמדות ומרחיקים את הסיכוי להחזיר את החטופים". לדבריו, "הגיע הזמן שהמוסד והשב״כ יחזרו לעסוק במה שהוכשרו לו - לחסל את ראשי החמאס בכל העולם ולא במו"מ שמנוהל בחוסר אחריות שפוגע בביטחון ישראל".

סמוטריץ' הוסיף: "עם חמאס צריך לדבר מכאן והלאה רק באמצעות פגזים ופצצות. רפיח הכי מהר והכי חזק שאפשר, ואח"כ להמשיך בכל הרצועה עד השמדתו המוחלטת. זה חיוני לביטחון ישראל וזה גם הסיכוי היחיד להחזיר את החטופים. די למריחת הזמן ולדשדוש".

הדילמה של חברי הקבינט

שרי הקבינט יצטרכו לקבל בזמן הקרוב החלטה דרמטית - אם ללכת למבצע ברפיח או להמשיך במאמצים להגיע לעסקת חטופים. הרמטכ"ל וראש השב"כ שביקרו במצרים דנו עם עמיתיהם בשני הנושאים הדחופים: ההצעה המצרית לשחרור חטופים והתיאום בפעולה צבאית ברפיח.

גם עסקה מוגבלת, לשחרור של עשרים או ארבעים חטופים, תעלה לישראל מחיר כבד. עם זאת, עסקה מוגבלת לא מונעת מישראל לחזור לרפיח, ואין משמעותה הפסקת המלחמה.

נתניהו, סינוואר (צילום: n12)
למרות ההצעה - אין ניצנים של אופטימיות | צילום: n12

העובדה שהולכים לעסקת חטופים שתאפשר הפוגה במלחמה - עשויה להיות הסולם שיוריד את חיזבאללה ונסראללה מהעץ, ואולי להביא להסדרה בלבנון, מבלי לעבור במלחמה גדולה בצפון.